Dulový lekvár

kata50 - fotkakata50, 11. mája 2011
Dulový lekvár
Foto: kata50

Dula - ovocný strom ( http://korzar.sme.sk/c/4683889/dula-je-za-surova-nejedla-avsak-upravena-chuti-vyborne.html ), ktorého plody sú veľké a zelenožllté. Foto prikladám z webu. Pred každou Zobraziť celý popisDula - ovocný strom ( http://korzar.sme.sk/c/4683889/dula-je-za-surova-nejedla-avsak-upravena-chuti-vyborne.html ), ktorého plody sú veľké a zelenožllté. Foto prikladám z webu. Pred každou úpravou je potrebné ovocie dobre umyť a olúpať ako jablká. Je nutné vybrať aj jaderníky.

30 minút
na 100 °C

Suroviny

2 kg očistená
1,40 kg
2 dl




Postup

  1. 1

    Olúpanú dulu, zbavíme jaderníka, pokrájame na osminky a tie potom na kocky ( asi 2 cm ). Dáme do hrnca ( najlepšie s hrubým dnom ) podlejeme 2 dl vody a varíme. Ovocie začne púšťať šťavu a bude sa pekne variť do sklovita, až sa začne rozvárať.

  2. 2

    To je chvíľa, keď prisypeme kryštálový cukor a varíme ďalej až sa celý cukor rozpustí.

  3. 3

    A teraz sa môžete rozhodnút: 1. Takúto kašu s kúskami ovocia naložiť do fliaš a vysterilizovať. Máte ovocnú surovinu do bublaniny , závinov, buchiet - napr. 2. Túto kašu rozmixujeme ponorným mixérom, ochutnáme či nám vyhovuje sladkosť a ak áno , krátko privedieme do varu a ešte odparíme ak treba . Hustotu lekváru si regulujete sami.

  4. 4

    Naplníme , do čistých 3 dl fliaš, dobre zavíčkujeme a ešte horúce otočíme hore dnom. Ráno potom prevrátim naspäť a odložím do pivnice. Pri tomto postupe sa mi ešte nepokazil.

Diskusia k receptu

ola111
Supééér,dulový lekvár,ďakujem,až bude toľko ovocia ako minulý rok,urobím aj 1 aj 2.
jerica
ó aké krásne.-)) potešila som sa recept si ukladám @kata50 si ako raketa vždy pripravená dať odpoveď na dotaz :-) fantastická ponuka aj pre začiatočníčky pri sporáku :-))

julica
Super, dulový dzem je vyborny, dokonca aj dulovica :)
baculata
Na dulu som celkom pozabudla, nedávno sme dokupovali ovocné stromčeky a tolko sme rozmýšlali, čo ešte, no ani ma nenapadla.Dávno dozadu sme mali, ale som ju nevedela spracovat.
lucylee
Áno, dula krásne vonia, dulovicu som skúsila, ale dulový džem nie. My si ju dávame do izieb, aby sme ich krásne rozvoňali :)
frezia68
Pamätám si z detstva,že dule sme mali uložené v spálni na komode kvôli príjemnej vôni a dávali sa aj medzi prádlo každá zvlášť zabalená v obrúsku.A sesternica robila z nich výborné želé.Dule nemáme,ani na trhu ich nevídam,ale recept asi mám kdesi uložený a ak nájdem,pridám.
alena45
kamátkina mama mi zvykne poslať za igelitku, zatiaľ som ich len zavárala s ananásovým džúsom ako kompót. Zaujímalo by ma, či aj Tebe ten džem zhnedol, ako mojej mame, možno by som to trochu posypala kyselinou citrónovou kvôli krajšej farbe.
alena45
Baculata, veru, dula je aj pekná listom aj kvetom, jej plody sú už bonusom.
palokuchki
Dulove zele poznam aj ja. Tu je velmi popularne. Podava sa nakrajane na kocky so syrom a keksikami alo rychlovka na pohostenie. @kata50 , tvoj recept si ukladam.
vierik
@kata50 veľmi pekne ďakujem za džemík,už je uložený v KK.Určite si ho uvarím už len kvoli tým Tvarohovým koláčikom :-).
eraserhead
vždy som jedával tieto plody hneď ako sme ich odtrhli zo stromu, aj so svojimi vrstovníkmi a nikdy nám nič nebolo
taktiež sme jedávali jadierka z marhúľ
zinnajdha
Dula je jedlá aj za surova a je chutná, no možno niekomu nechutí, lebo trocha sťahuje sliznicu, je trpká. Pomáha však liečiť črevné ťažkosti. Kúsky dule sa často pridávajú do kvasenej kapusty, s kyslou kapustou sa tiež môže jesť- surová. Veľmi chutný je kompót z čerstvých jabĺk s kúskami duly.
kata50
No ale, ako sa tešííííííííííím, že som vám trafila na strunku :-))))
Dula je trochu pozabudnuté ovocie. Manžel ju posadil v záhrade a najprv sme naozaj iba vdychovali jej krásnu vôňu. Je nenáročná na pestovanie - vyhýbajú sa jej škodcovia, tak že netreba ničím striekať . No a to je najväčší bonus v dnešnej dobe . Také BIO plody že až!!!!!!!!!
@frezia 68 pridaj dulové želé. To som ešte neskúšala.
@alena 45 aj mne ten džem trochu zhnedne, ale to vôbec nevadí. Radšej by som do takého čistého ovocia nedala chémiu. Keď čistím ovocie duly, hneď ho dávam do vody - aby nezhnedlo.
Okrem toho, čo ste tu všetko super pospomínali, som dulu ešte sušila, - ako sušené plátky ( 1 cm hrubé ) v sušičke na ovocie. Tie potom žujeme, ako preventívu pri začínajúcich zápaloch hrdla. Naozaj to pomáha.
@zinnajdha iba môžem potvrdiť a súhlasiť s tým čo si napísala.
cica2
pekný a zaujimavý receptík! A veľa som sa dozvedela aj z komentárov, veľká vďaka, vám všetkým:-)
frezia68
@palokuchki :pridaj želé,lebo sama robíš.Ja mám len recept a výsledok bol výborný,ale som ešte nerobila-nemala som dule,takže Tvoj recept bude aj s foto,nie?Len neviem,kedy budeš mať dule?
kata50
@2010 no vidíš, aké mňaaaaaaaam. Tarte Tatin robievam z jabĺk , ale určite urobím aj z duly. Však to musí byť sen !!! No len počkať do septembra.
sovka62
Dulový syr. Tak sa nazývala dobrota, ktorou nás ako decká občas ponúkla jedna suseda. Lepší ako všetky cukríky sveta. Tuším sa pokúsim na jeseň nejakú duly zohnať a pomaškrtíme si.
evanaaa
Tiež si spomínam, tak ako píše aj Frézia, že mama dávala dule medzi prádlo, ale či sme ich aj jedli, na to už nie. Naši známi majú dulový strom, ak ho nevyťali ( ako aj figovník, na ktorom už rástli figy, škoda), musím sa ich spýtať, či by nepredali - nedali a čo s plodmi robia.
yanah
dulový lekvár robievam ... je to delikatesa ... dávam ho napríklad aj do parených buchiet ... robievam ho trošku inak, tvoj recept sa mi páči viac ako ten môj, ukladám si ho ... ďakujem!!!
kata50
Nie je za čo. Na zdravie - nech ti padne na úžitok ..., ako sa zvykne u nás hovoriť :-))
glosterka
Ahoj Katka! Ďakujem za skvelý recept na dulu. Pestujeme tiež dulu, no ešte som si na nej nepochutila... Svokra robí zaváranú dulu, ale tá je vždy tvrdá = nakrája ju na kocky, zaleje presladeným cukrovým nálevom... a nie je to ono... Tento Tvoj receptík je super. Takže tento rok si beriem dulu na starosť ja a lá Tvoj recept! A budem ju môcť konečne aj ochutnať. Chcem sa Ťa ešte opýtať, keď z tejto masy robíš džem, dávaš tam aj nejaký želírujúci prípravok či ten už netreba?
kata50
@glosterka do dulového lekváru nedávam žiadny želírovací prípravok. Vôbec netreba. Pekne sa zahustí. Lekvár vyváram- tak 3-4 polievkové naberačky v hrnci s hrubým dnom ( najlepšie Zepter ) a je hneď hustý. Stále miešam, aby neprihorel - veľmi nestmavol. Keď mám tej kaše viac - tak to vyváram aj v dvoch hrncoch. Ide to rýchlejšie. Daj pozor na teplotu . Radšej na nižšej teplote, ako prudko pri vysokej teplote. Pekný deň :-))
glosterka
Ďakujem Katka za vysvetlenie. Vyskúšam tento rok... mňam. Peknú sobotu Ti prajem! :-))
glosterka
Ahoj Katka! Tento týždeň idem vyskúšať Tvoj receptík ;-). Tento rok je duly menej... ale čosi sa z nej nájde na lekvár! :-)
alena45
Glosterka, veru dulí bolo menej, tak som dala variť dule a zvlášť som dala variť jahody s ríbezľami, ktoré som mala ešte v mrazáku. Dule som rozmixovala ponorným mixérom a jahody s ríbezľami prepasírovala do dulovej masy. Je z toho veľmi zaujímavá chuť, cítiť tam všetko ovocie, z každého trochu. Celkom zaujímavá marmeláda.
kata50
@glosterka držím palce, nech vám všetkým chutí
@alena45 musí to byť celkom fajn a s tými ríbezľami ti to určite pekne zhustne a nemusíš dlho vyvárať.
glosterka
@alena45 , ďakujem za zaujímavý tip. Veru, tento rok bol na úrodu taký padavý a hnilý... kopa dúl bolo od leta na strome nahnitých ešte zelených...:-( Dúfam, že budúci rok im bude priať.
@katka , ďakujem za prianie :-). Potom Ti dám vedieť, aká bola degustácia.
glosterka
Milá Katka, ďakujem za super receptík! Práve som doupratovala kuchyňu... Bola to makačka, ale stálo to za to!!! Lekvár je vynikajúcúúúci!!! :-)) Robila som z 5 kg dulí a vyšlo mi 19 ks pohárkov á 350 g + na koštovku do malej kompótovej misky. Mňamkyyy-mňam :-).
kata50
@glosterka , vedela som že si šikovnica a že to zvládneš. Som veľmi rada že vám chutí. A v zákuskoch bude každý hádať, že aký lekvár si použila !!!
glosterka
:-) Ďakujem Katka za pochvalu. Hmmm, tak v zákuskoch bude tento špeciálny lekvár od Teba riadna mňamkavosť... a keď sa v zákuskoch zmiešajú rôzne chute... napr. ten Tvoj tvarohový zákusok s dulovým lekvárom... alebo iný zákusok s iným krémom... mňaaaam :-). Už sa teším na maškrtenie. Ja ho chcem vyskúšať v kombinácii so špaldovou múkou - len také môžem papať.
zolik
tak ste ma s tou chvalou na dulovy lekvar navnadili, ze som u Turka kupila 3 kg duly "ako malovanej" a idem si dnes vecer zarypat kuchynu aj ja. A to este idacestou z prace musim kupit zavaracie pohare. Este dobre ze glosterka dala do chatu pomer kil k poharom, tak viem, ze potrebujem minimalne 14 x 250 ml, co je super a dakujem, lebo inak by som ich mala malo.
kata50
@zolik , tak nech sa všetko podarí. Len trpezlivo, radšej pomaly na malom plyne, aby ti neprihorelo. Keď trochu stmavne to nevadí. Držím palce- napíš ako bolo??? ! :-))
zolik
Katka, dakujem. Vcera som sa k tomu nedostala, zakecala som sa s babami na keramickom kruzku a uz bolo dost neskoro. Robim to teraz. Dala som si do vody trochu kyseliny citronovej, prave kvoli farbe. A myslim, ze tvoj postup je najlepsi. Rozvarit a potom po malych davkach este prevarit a naplnit do poharov. Otocit vieckom naspodok a prikryt dekou. Tak ma to ucila babka a aj mama, ze sa musi pomaly. Tuto marmeladu robim 1x, vzdy som si dulu kupovala len na dekoraciu do domu, tak isto ako aj granatove jablka na Advent. Zeby si vedela aj nieco na granatky? Samozrejme, ze dam vediet ako som dopadla ja a aj moja kuchyna. Prajem ti pekny vecer a ja sa idem dzemovat. ;-)
zolik
Mila Katka, tvoj rcpt je vyborny!!! A ani kuchyna nevyzerala odpudzujuco, len varna platna bola trochu lepkava. Davku som rozdelila do 2 hrncov a dalej pokracovala podla tvojho rcpt. Dokoncovala som na dvoch panviciach. Ta marmelada je bomba - a nie je tam nic ine ako dula a cukor!!!
kata50
@zolik mám veľkú radosť, že si to vyskúšala. A ešte radšej som, že Ti lekvár chutí. Vychutnajte si ho , nech vám padne na úžitok :-))
zdenkas
Katka,dnes som varila dulový lekvárik podľa teba.Chuťovo je výborný,len pri varení som musela pridať viac vody, 2 dcl bolo málo a ani po rozmixovaní som ho nemohla nejak dlho variť lebo bol veľmi hustý a farba mi ostala asi ako ananásový keby bol. Chcela by som ešte urobiť z ďalšej dávky tak dúfam že pridávaním vody nič nepokazím a lekvárik sa mi nepokazí,pretože je naozaj super.
kata50
@zdenkas , tie 2 dl vody si meň podľa potreby. Veľmi záleží od ovocia, ako dozrelo, aké je šťavnaté a pod. Len by som bola opatrná , aby kaša na lekvár nebola riedka. Keď si mala ananásovú farbu - tak to je úplne dokonalé ! Očistená dula na vzduchu rýchlo tmavne. Vidno, že si bola šikovná :-)))
zdenkas
Katka,ďakujem za pochvalu,no či šikovná neviem,len som očistené dávala hneď do vody.Dnes som otvorila pohárik lekváriku a bol veľmi hustý,nevadí mi to však do buchiet bude fajn a chuťove je tiež fajný,ale na taký koláčik ako si ty prezentovala by dobrý nebol.Musel by byť roztierateľný.Tak dnes idem variť ďalšiu várku a skúsim priliať viac tej vody .Drž palce.
pipsik
super!ja varim lekvar kazdy rok v tlakovom hrnci.leniva som cistit ich predom...ma potom krasnu cervenkavu farbu. plody dobre umyjem podlejem vodou a sup na 20 minut pod tlak a necham samovolne vychladnut.potom vyberiem jaderniky,rozmixujem,dam cukor -prevarim do pozadovanej konzistencie a nalejem do flias a hotovo!!!
rulik
@eraserhead , @kata50 to určite nemyslela tak že by bola nejedlá ale je dosť tvrdá, treba mať na to dobré zuby, aspoň tie naše bývajú ako kameň, na ich spracovanie treba silu, my sme ich kombinovali s jablkami, ale toto vyskúšam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia