Dulový lekvár

Autor receptu: kata50

Dula - ovocný strom ( http://korzar.sme.sk/c/4683889/dula-je-za-surova-nejedla-avsak-upravena-chuti-vyborne.html ), ktorého plody sú veľké a zelenožllté. Foto prikladám z webu. Pred každou úpravou je potrebné ovocie dobre umyť a olúpať ako jablká. Je nutné vybrať aj jaderníky.

30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Olúpanú dulu, zbavíme jaderníka, pokrájame na osminky a tie potom na kocky ( asi 2 cm ). Dáme do hrnca ( najlepšie s hrubým dnom ) podlejeme 2 dl vody a varíme. Ovocie začne púšťať šťavu a bude sa pekne variť do sklovita, až sa začne rozvárať.
  2. To je chvíľa, keď prisypeme kryštálový cukor a varíme ďalej až sa celý cukor rozpustí.
  3. A teraz sa môžete rozhodnút: 1. Takúto kašu s kúskami ovocia naložiť do fliaš a vysterilizovať. Máte ovocnú surovinu do bublaniny , závinov, buchiet - napr. 2. Túto kašu rozmixujeme ponorným mixérom, ochutnáme či nám vyhovuje sladkosť a ak áno , krátko privedieme do varu a ešte odparíme ak treba . Hustotu lekváru si regulujete sami.
  4. Naplníme , do čistých 3 dl fliaš, dobre zavíčkujeme a ešte horúce otočíme hore dnom. Ráno potom prevrátim naspäť a odložím do pivnice. Pri tomto postupe sa mi ešte nepokazil.