Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom fotorecept
Foto: kukulienka71
Už sme ich dávno nemali. Robím ich tak raz do roka, poctivo, pracne, polotovar z obchodu som už tiež raz v časovej tiesni použila. Zobraziť celý popisUž sme ich dávno nemali. Robím ich tak raz do roka, poctivo, pracne, polotovar z obchodu som už tiež raz v časovej tiesni použila. Ale len raz. Radšej raz do roka domáce ako častejšie tie z obchodu. A keď robím z kila múky, tak sa ujdú aj do mrazničky.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
220 g |
|
280 g |
|
350 ml |
|
50 ml |
|
10 g |
|
5 ČL |
|
3 ČL |
|
1/2 ČL |
|
na namáčanie |
|
Puding: | |
1000 ml |
|
3 ks |
|
1,5 bal. |
|
2 bal. |
|
5 PL |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Príprava cesta: Z mlieka som odobrala asi deci, rozmiešala v ňom 1 ČL cukru a nadrobené droždie, nechala ho napučať. V mise som zmiešala preosiatu múku so soľou, zvyšným cukrom, citr. šťavou, priliala som vzídený kvások a postupne liala mlieko s olejom, ako ho múka pri miesení pila. Cesto som hnietla, kým ostalo celistvé a menej lepivé. Podsypala som ho troškou múky, zakryla utierkou a nechala na teplom mieste kysnúť.
-
2
Dnes to bolo viac, hodina aj niečo. Ale pekne zapracovalo.
-
3
Vybrala som ho na jemne pomúčenú dosku a pregúľala na hrubší valec, z ktorého som potom uberala kusy a formovala z nich valčeky na hrúbku dvoch prstov. Umelohmotným nožom som potom z hadov ukrajovala kúštiky hrubé ako prst, išlo to rýchlo.
-
4
To už som mala nachystanú mištičku s olejom na namáčanie a plech na pečenie vystlaný pečiacim papierom.
-
5
Naň som zaradom a natesno k sebe ukladala kúsky cesta omočené v oleji z tej strany, kde sa budú navzájom dotýkať.
-
6
Vždy stačí namočiť len jednu stranu a tú priložiť k predošlej nenamočenej. Robím to takto odjakživa, mama to takto robila/robí, niekto si to zjednoduší dlhými valčekmi, ktoré potom poprekrajuje na veľkosť buchtičiek rovno na plechu. Mne sa kúsky páčia viac, oddeľujú sa po upečení úplne dokonale. Naplnila som buchtičkami malý plech, zakryla utierkou, nech ešte podkysnú asi 15 minút. V polčase som zapla rúru, aby sa dostatočne vyhriala.
-
7
Buchtičky som piekla na 200°C asi 15 minút. záleží na rúre, na veľkosti kúskov, keď sú pekné červené zvrchu, budú určite upečené.
-
8
Toto je vynikajúce páperové cesto, jemnučké a ľahučké. Robím ho voľnejšie, teda s vyšším obsahom mlieka, aby neboli tvrdé a tuhé. A vyššie uvedená múka naozaj nemá chybu! S cestom sa pracuje veľmi dobre.
-
9
Kým buchtičky na plechu chladnú, uvarím puding: V studenom mlieku metličkou rozmiešam žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor a pudingový prášok, varím na miernom ohni do zhustnutia. Teraz som pridala aj rumovú arómu na skúšku, ale myslím, že bez nej je to lepšie v tomto jedle. Hustota je na môj vkus perfektná, nemám rada riedky puding na buchty, hneď sa vpije do cesta. Treba vedieť, že státím a chladnutím puding hustne (to vedia aj malé deti), takže tento pomer je k okamžitej konzumácii. Nám množstvo pudingu práve stačí. Hneď ako ho stiahnem z platne, postavím hrniec do studenej vody a stále miešam, aby sa neutvorila koža a aby sme mohli čím skôr jesť.
-
10
Puding nalievam teplý, ale nie horúci. A najeme sa do popuku:-) tak neleňte a urobte si ich aj vy;-)
varecha.pravda.sk/recepty/dukatove-buchticky-fotorecept/5...
Ďakujem, @mijaita :-) šodó som už neraz robila,mám tu aj recept. Ale malej ho dať nemôžem;-)
a nenechal ti nejaké recepty? aj ja po takých prahnem:-) v našich končinách je zaužívaný ten vanilkový puding (dobrý pozostatok minulého režimu:-D), noblesnejšej variante sa však nebránim, dúfam, že niekedy pridáš postup;-)
@peter48 , kuchyňa sa bez improvizácie nezaobíde, hlavne ak treba zachovať skôr kvantitu ako kvalitu. Tiež mám takú skúsenosť. Nebola by ani tu na Vareche zlá taká rubrika, ako a čím sa dá niečo nahradiť, myslím, že by to bolo zaujímavé čítanie...často niečo nájdem v komentároch pod receptami alebo v diskusii, veľmi poučné a nápadité niekedy:-) Ďakujem za komentár.
Moje skromné dobrovoľné priznanie:
Ja, od školskej družiny mám k dukátovým buchtičkám skôr nechuť ako chuť. Tie hrčky v kréme, mi ostali dodnes v krku. Preto aj dnes nech sú "eňo ňuňo" ja ich robiť a jesť nebudem. (samozrejme to neplatí pre tento bezkonkurenčný recept).
s tym krajanim dobry grif pridala tusim diabambulka - sulky na plechu vyvalat v oleji zo vsetkych stran a potom ked uz je plny plech, obracackou namocenou v oleji prekrajovat
oni sa potom po upeceni krasne oddeluju a usetri to takto hodne casu a roboty :-) u nas uz iba takto
a kedze sme uz od pred vianoc nemali, veru v blizkej dobe budu :-)
@smejkad , ďakujem:-) som rada, že som ti ich pripomenula.
@haji , si senzibilná osoba, také mám rada:-) Ďakujem pekne za pochvalu, pekný slnečný deň želám:-)
varecha.pravda.sk/recepty/dukatove-buchticky-fotorecept/1...
Normalne si mi narobila chut touto krasnou fotkou ☺. Skusim niekedy tento recept.
Neviem,prečo mi nepresiel celý text!? @kukulienka ,máš zlaté ruķy krásne fotky pekný postup a výborný vysledok.Ďakujem za pripomenutie rcp.
@methi , ten puding má 42g, takže som použila cca 60g na liter mlieka.
@klukodvody , paprika tam bola dusená-pečená. Dúfam, že raz ten recept nájdem:-)
5* a obrovská pochvala Ti patrí.
uložené, budú aj u nás, dakujeme za recept.
www.bikos.cz/detail/14890/krem-vanilkovy-sodo-tatra-...
Když jsem ho poprvé ochutnala, mohla jsem se přehodit. Uznávám, že je v tom plno uměliny, ale chuťově i konzistencí je výborný. Vrtá mi hlavou, jak se k této chuti i konzistenci doma alespoň přiblížit. Úplně nej je dobře vychlazený buď samostatně nebo např. na štrůdlu, jahodách apod.
Hlavne som rada, ak recept poslúži a buchtičky chutia, tak ako aj nám. Rozhodne odporúčam múku Babičkina voľba, robí sa s ňou výborne. pekný deň želám.
Ďakujem a prajem pekné popoludnie.
a @anina6 , @kucharka , @anett91 , som rada, že ste si vybrali práve tento recept. Ďakujem za odozvu a prajem pekný deň:-)
krásne sa ti podarili. Ďakujem za vyskúšanie a odozvu. Pekné leto prajem:-)
Teším sa, že si spokojná a vďaka za skvelú recenziu :-)