Foto: mojack
Seitan je - pšeničná bielkovina, ktorá sa získava v múky vymývaním škrobu. Je to veľmi chutná náhrada mäsa. Dá sa použiť do domácich receptov Zobraziť celý popis Seitan je - pšeničná bielkovina, ktorá sa získava v múky vymývaním škrobu. Je to veľmi chutná náhrada mäsa. Dá sa použiť do domácich receptov miesto mäsa. Rada ochutnám aj niečo iné, tofu už bolo v mojej kuchyni ale seitan ešte nie ...
Postup
-
1
Seitan pripravíme tak, že z múky a vody
-
2
zamiesime bochník,
-
3
ktorý zalejeme vodou a necháme asi 1 hodinu odležať.
-
4
Odpočinutý bochník pod tečúcou studenou vodou za neustáleho hnetenia z múky vyplavujeme škrob. Premývala som asi 15-25 minút.
-
5
Spočiatku sa nám bochník začne rozpadávať, ale pri vyplavovaní škrobu
-
6
z neho vznikne opäť kompaktný celok. Hnetenie robíme až kým voda nie je číra.
-
7
Získaný bochník je elastický a nazývame ho seitan.Z kila múky vzniklo asi 400 g seitanu
-
8
Rozdelila som ho na 2 časti, dala do sáčka a varila v hrnci asi 50 minut.
-
9
Po uvarení
-
10
a narezaní seitan prichystaný na daľší recept....
-
11
Marináda: 1/2 l silného hovädzieho bujónu, v ktorom sa povarili čili alebo feferónku. Bujón musí byť silný. Do bujónu pridám lyžicu alebo dve paradajkového pretlaku alebo kečupu a trochu cukru , trochu majoránky. Marinádu si môže pripraviť každý podľa svojho receptu.
-
12
Nechám odstát , ja som nechala až do druhého dňa.
Sáčok je aj taká poistka, čo ked sa ...??
Ako som písala rada skúšam niečo nové tak je to aj teraz.
a ty píšeš že z polohrubej,nie je tam chyba.Tak z akej múky.
Keď ho varím, nedávam do vrecúška, nemusí to byť, aj tak zostane v celku. Do vody však pridávam soľ, cesnak, pol cibule, peper, asi dva bobkové listy a trocha húb ! Takto uvarené to nemá chybu !
... keď je v hrnci dostatok vody, neprihorí
... marinovanie je zbytočné, lepšie je ho uvariť v ochutenej vode
... možno variť aj plátky
... nenechávam namočené vo vode, ale vymývam ako handru
trochu drahá 4OOgr náhrada za mäso..
škoda..
Ale dokaze to celom fan odlahcit jedlo, kusky seitanu v kombinacii s masom...
kde hned v prvej casti je uvedeny sposob domacej pripravy byvalej tzv. "klobasovej zmesi". Postupovala som pri spracovani seitanu tak, ze som z neho urobila staby perkelt a zomlela som ho na mlynceku na masko. Na druhy den som tento "polotovar" spracovala do cuketovych placiek a fasiriek - nikto si nevsimol nic :)), placky velmi chutili, neboli dietne, ta "klobasova zmes" to paradne vylepsila. Inak chutovo mi seitan velmi pripomina sojove kocky ci drt, nemusim maso vynechavat, ale odlahcit - ako aj @bodenloos spomina, by bolo dobre (perkelty, tazke mastne jedla, do fasiriek) a vsade tam, kde treba zvacsit porciu a nie pridavanim dalsieho masa. Urcite aj na smotane (v kombinacii so zvyskami kurcata napr.) by to bolo prima.