Domáci seitan fotorecept

mojack - fotkamojack, 16. februára 2011
Domáci seitan (fotorecept)
Foto: mojack

Seitan je - pšeničná bielkovina, ktorá sa získava v múky vymývaním škrobu. Je to veľmi chutná náhrada mäsa. Dá sa použiť do domácich receptov Zobraziť celý popis Seitan je - pšeničná bielkovina, ktorá sa získava v múky vymývaním škrobu. Je to veľmi chutná náhrada mäsa. Dá sa použiť do domácich receptov miesto mäsa. Rada ochutnám aj niečo iné, tofu už bolo v mojej kuchyni ale seitan ešte nie ...

Suroviny

1 kg
500 ml




Postup

  1. 1

    Seitan pripravíme tak, že z múky a vody

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zamiesime bochník,

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ktorý zalejeme vodou a necháme asi 1 hodinu odležať.

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odpočinutý bochník pod tečúcou studenou vodou za neustáleho hnetenia z múky vyplavujeme škrob. Premývala som asi 15-25 minút.

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spočiatku sa nám bochník začne rozpadávať, ale pri vyplavovaní škrobu

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    z neho vznikne opäť kompaktný celok. Hnetenie robíme až kým voda nie je číra.

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Získaný bochník je elastický a nazývame ho seitan.Z kila múky vzniklo asi 400 g seitanu

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozdelila som ho na 2 časti, dala do sáčka a varila v hrnci asi 50 minut.

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po uvarení

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a narezaní seitan prichystaný na daľší recept....

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Marináda: 1/2 l silného hovädzieho bujónu, v ktorom sa povarili čili alebo feferónku. Bujón musí byť silný. Do bujónu pridám lyžicu alebo dve paradajkového pretlaku alebo kečupu a trochu cukru , trochu majoránky. Marinádu si môže pripraviť každý podľa svojho receptu.

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nechám odstát , ja som nechala až do druhého dňa.

    Domáci seitan (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

alzbetka2
aj ja som už robila seitan, ale nedávala som ho pri varení do sáčku
bejda7
No to je zaujímavé!!!Láka ma to naozaj vyskúšať!:))
sovka62
Moja príprava je trošku odlišná. Cesto nenechávam stáť vo vode, vymývam ho hneď, ale striedavo teplou a studenou vodou. Začínam a končím studenou. Potom seitan nakrájam na plátky, neveľké, lebo varením sa objem zdvojnásobí a varím ho vode ochutenej sójovou omáčkou, troškou soli a zázvoru. Tým naberie chuť už pri varení, no i tak ho pred úpravou ešte marinujem, už pokrájaný na také kúsky, aké budem potrebovať, A určite pri varení neprihorí, v tej vode pláva.
mojack
Ale ked ho marinuješ, tak nie je zbytočne ho varit v koreninách a soli?
Sáčok je aj taká poistka, čo ked sa ...??
Ako som písala rada skúšam niečo nové tak je to aj teraz.
tedko
Jeden recept na seitanu tu už bol a tam sa pripravoval z hladkej múky
a ty píšeš že z polohrubej,nie je tam chyba.Tak z akej múky.
danculka
Som prekvapená,zdása mi ,že som sa seitamu už venovala,ale budem si to musieť obnoviť,ďakujem za nápad...
kimlo
Ja z toho robím rezne, nakrájam na plátky, tie povarím v bujóne alebo inom ochutenom vývare, obalím v trojobale a vyprážam... je to dobré.
andrea77
super a máte nábeh celiakiu aj mne ju zistili až po 55 rokoch
alzbetka2
@egreska , máš pravdu , je to divné, ale kľudne môžeš vyskúšať. Ja som zo seitanu tiež robila rezne ako @kimlo a ešte aj "čínu". Nehovorím, že by som to jedla každý deň, ale dá sa.:))) @tedko ja mám recept na hrubú múku, tak si vyber :)))
zinnajdha
Je to veľmi chutné, oplatí sa vyskúšať! Robíme to už aspoň 10 rokov. Výborný je aj vyprážaný, alebo ako prírodný rezeň.
Keď ho varím, nedávam do vrecúška, nemusí to byť, aj tak zostane v celku. Do vody však pridávam soľ, cesnak, pol cibule, peper, asi dva bobkové listy a trocha húb ! Takto uvarené to nemá chybu !
zinnajdha
... najlepšie je to z hladkej múky, ale prakticky je to jedno
... keď je v hrnci dostatok vody, neprihorí
... marinovanie je zbytočné, lepšie je ho uvariť v ochutenej vode
... možno variť aj plátky
... nenechávam namočené vo vode, ale vymývam ako handru
danculka
Určite,je to výhodou pre takého človeka.ktorý to mäsko nemôže až tak často,aj pre zdravotný stav,postaršie generácie to asi vyskúšajú....
ailuj82
ja súhlasím s @egreska. Keď rezeň tak z mäsa, keď z múky tak slíže alebo koláče :)
babidka
ja som ho robievala tak ako @sovka , ale v kucharskych knihach pre vegetarianov som nasla viacero sposobov vyroby a myslim , ze kazdy si moze zvolit technologiu aka mu vyhovuje:-) No a kto dava prednost masu , tak si urobi rezen z masa ....:-))))
sovka62
K použitiu seitanu: vyskúšala som rezeň vyprážaný aj dusený, podľa mňa to nie je ono. Ale nakrájaný na drobno a pripravený ako čína, teda marinovaný, opečený, okorenený s prídavkom zeleniny je skoro na nerozoznanie od mäsa. Nerobila som ho určite viac ako pätnásť rokov, až Varecha mi ho znovu pripomenula,.
babula90
seitan mám rada, dlho som ho ale nejedla, dakujem za recept, ukladám, nie sme priaznivci mäsa, takže ďakujem za receptík.
martamm
Aj ja varim seitan v ochutenom naleve, pridavam aj hriby, je vyborny
bejaja
ja som seitan nerobila aspoň 25 rokov a robievala som ho z hladkej múky a pripravovala ako čínu so zeleninou.
tinca
ja som ho robila jediný raz, súhlasím so @sovka62 ak tak radšej googy-foody, dnes je toho na trhu haba-dej, a tie mi fakt výnimočne chutia
jerica
Ešte som sa nestretla s takýmto recp.vôbec to nepoznám, určite to robiť nebudem aj keď obmedzujem mäso mňa toto neoslovilo,potom skôr vysmážaný syr alebo pampúšikový rezník , kto to má rád a je vegetarián určite sa Tvojmu rcp. poteší.Poznámka: čas prípravy máš síce v postupe napísaný ale celkový čas by si mohla zhrnúť.Ďakujem :-)
rimanka3
seitan je výborný a hlavne aj zdravý, čo nebýva vždy pri tkz. zdravých potravinách pravidlom. Ja ho premývam nad veľkým sitom, je to praktické. A na teplote vody nezáleží, výsledok je ten istý.
eldina
aj by som to skúsila,ale odrádza ma tých 25 minút premývania pod tečúcou vodou../pri dnešnej cene vody/
trochu drahá 4OOgr náhrada za mäso..
škoda..
bodenloos
niekto bezlepkove a niekto prave iba ten lepok ;)
Ale dokaze to celom fan odlahcit jedlo, kusky seitanu v kombinacii s masom...
babinka
prvykrat som to teraz urobila, chcela som vediet, o com to je. Robila som z hladkej celozrnej muky, vymyvala som v miske, uplne bielu vodu som menila. Cesto som uvarila priamo v ochutenej vode (kuraci vyvar a vegeta), bolo nakrajane na malicke kocky, lepsie prenikla chut. Potom som z jednej casti urobila detom omacku s "maskom" na spagety - neboli vyhrady:). Druhu cast som robila podla receptu z varechy :  varecha.pravda.sk/recepty/svadobny-perkelt/14915-recept.h...
kde hned v prvej casti je uvedeny sposob domacej pripravy byvalej tzv. "klobasovej zmesi". Postupovala som pri spracovani seitanu tak, ze som z neho urobila staby perkelt a zomlela som ho na mlynceku na masko. Na druhy den som tento "polotovar" spracovala do cuketovych placiek a fasiriek - nikto si nevsimol nic :)), placky velmi chutili, neboli dietne, ta "klobasova zmes" to paradne vylepsila. Inak chutovo mi seitan velmi pripomina sojove kocky ci drt, nemusim maso vynechavat, ale odlahcit - ako aj @bodenloos spomina, by bolo dobre (perkelty, tazke mastne jedla, do fasiriek) a vsade tam, kde treba zvacsit porciu a nie pridavanim dalsieho masa. Urcite aj na smotane (v kombinacii so zvyskami kurcata napr.) by to bolo prima.
mojack
... dalši napad ako občas uľahčiť naše " brušká". Určite vyskúšam aj takuto kombináciu...
monnikka
robievam ho príležitostne už roky, väčšinou vypražím ako rezne, už som to veľa ľuďom ponúkla a boli milo prekvapení, robím z hladkej múky a varím v ochutenom vode, dávam tam aj koreňovú zeleninu, cesnak, hríby, koreniny




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia