Domáci pečený chlebík bez pekárničky

sbsgabi - fotkasbsgabi, 10. novembra 2010

Pretože bývam v dedinke malej a už o 7.30 hod neni žiadne pečivo tak som sa naučila piecť dobrý chlebík, rožky ,žemle, vianočku, záviny.... Zobraziť celý popisPretože bývam v dedinke malej a už o 7.30 hod neni žiadne pečivo tak som sa naučila piecť dobrý chlebík, rožky ,žemle, vianočku, záviny.... oba vás naučí a prinúti naučiť sa všetko len treba chcieť a hlavne robiť to zo srdca a lásky.Aj veľký labužníci sú spokojný. A v čom je aj záhada hoci mám aj pekárničku robím chlebík v elektrickej rúre.

20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 PL
1 PL
1 ks
1 ks
1 dcl
1 l, podla potreby




Postup

  1. 1

    Do vandlíka si preosejeme múku , urobíme si do múky rukou jamku do ktorej dáme cukor,nadrobené droždie a zalejeme teplou vodou / urobí sa kvások/ a necháme postáť po vykysnutý kváska pridáme soľ,rascu a pridávame vodu podľa potreby asi od 750ml-1l. Riadne vymiešame varechou cesto tak až sa tvoria bubliny na ceste . ja sa pomodlím jeden otčenáš kým miešam . Nakoniec vmiešam olej a nechám vykysnúť v teple a prikrytý vandlík utierkou.

  2. 2

    vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku rozdelíme na 2 časti .Každe cesto dobre vymiesime do oval neho chlebíka tak ako keď robíme knedle na pare a vložíme na vy mastený plech . /Oba ja dávam na jeden plech čo pečiem koláče/ Zapnem rúru na 200 stupov a vložím chlebíky do rúry. Pečiem asi 1/2 hodinu podla farby . Keď chlebík vyberiem z rúry tak ho prikryjem s utierkou a nechám vychladnúť. Chlebík mi vydrží mäkký až 5 dní

Diskusia k receptu

danculka
Pekávala som chlebík,čo som musela miesiť,ale po operácii rúk využívam pekárničku na vymiesenie cesta,alebo ho nechám aj tam upiecť,akurát pridávam varený zemiak do cesta a nepotieram olejom plech,ale ho posýpam múkou.
haston
pekávam prakticky rovnaký chlieb, ale dávam 6 dcl vody. s litrom vody musí tiecť...
enss
A vrch chleba sa pred pečením nepotiera ničím?
braxi
celú pol hodinu pečiem na 200 st. ?
pekarik
z 1kg múky by som mal upiecť 2 bochniky 7OO gr,čiže doba pečenia by mala byť do 45 min,misenie strojom nie lenže uľahčí prácu,ale do cesta dostaneme viac vzduchu,vyživy pre kvasinky,a dúfam,že po osadení na plechy po vytvarovaní bochníkov,tie ešte nechate vykysnuť a pred pečením povrch zavlažiť vodou a do prce da trochu vody pred sadzaním na vytvorenie pary
sbsgabi
Ja ho potieram vodou tak sme robili v pekárni a tej vody podla hustoty cesta Teraz som upiekla 2 chlebíky a dala som 900ml vody a zabudla som napísat že pridávam 1 PL octu, a na konci miesenia trochu masla roztopeného .Plech vymastím smetolom alebo olejom a tak vkladám bochníky na pekáč vložím do rury zapnem na 50 st. na 10-15 min a potom prepnem na 200 st.Cesto sa neleje je také vláčne rečie ale na doske ho musíte vyválať do tvaru bochníkov a potom necháte trochu na dosche podkysnúť ,Potom zrolujete do oválu a vložíte na ten plech ako som predtým písala .Ja miešam ručne i keď mám stroj to je na Vás .Ak by som mohla niečo poradiť tak mi napíšte .Poradím. Kolegine som tiež naučila aj chlebík aj knedle , a sú to staršie gazdinký ale povedali že lepší chlebík ešte nejedli .
sbsgabi
v prvom riadku som písala že tej vody pridávam podla hustoty cesta pridávam do miesenia cesta
sbsgabi
Braxi najprv dám na 50 vykysnúť asi na 15 min a potom zväčším na 200
evanaaa
Dobrý chlebíček, ako s azdá, ale ja si to zjednoduším. Dnes som v Lídli pozerala hotové zmesi na pečenie chleba, je v nich už aj droždie, treba pridať tuším len vodu nechať nakysnúť a piecť. Vybrala som si : Rustikálny celozrnný, uvidím, aký bude. Dilema - zmesi či zmesy? Asi to prvé.
sovka62
@evanaa , to prvé, ale nerob si z toho vrásky.Mne z Lidlu najlepšie chutí Bauernbrot, ale keď pečiem pre vnučky dám len 300 g, pridám 200g polohrubej múky a 2 g sušených kvasníc. Je o niečo svetlejší ako z čistej zmesi a taký ho majú radi. Minule ho oni dve zjedli naraz celý bochník, nechcela som veriť vlastným očiam.
emica
ja sa pripojim k diskuziii peciem roky chlieb ale pri peceni dam vykysnuty chleba na 15 min na 250 stup na spodnu mriezku na horuci suchy plech nepotieram plech pomucim len chleba ktory je v ositke v utierke potom stiahnem tepl na 100 st celzia potieram vodov pred pecenim a po vytiahnuti slanov vodov a trochu octu bude sa pekne lesknut
emica
zabudla som ze ho este peciem 45 minut doba celkoveho pecenia je Hodina
benik
sbsgabi, navnadila jsi mě, zítra se pokusím chlebíček upéct a a určo dám vědět, Děvčata a nemáte některá receptík na rohlíky, ale takové ty, co se pečou v pekárnách? Já mám recept na housky, peču je dost často, ale neni to ono, co kupujeme v pekařství ;-(
Díky a mějte všechny moc fajn, nestačím koukat, kolik je tady šikulek.
benik
... chtěla jsem napsat, že určitě dám vědět, jak to dopadlo..
marienka44
Piekla som minule chlieb z muky mlyn Trencan /kupena v Jednote/ a podla navodu na obale: K 400 g muky pridat 3/4 PL soli, 1 postr. vareny zemiak, na spodok pekarnicky som dala 200 ml mlieka, 3 PL oliolej,1 PL kys. smotany /ja som dala 1 PL zakysanky/, 1 PL rasce /pridala som navyse aj lanove semienka/ a 15 g kvasnic do stredu muky na vrch. Cesto vymiesila pekaren a potom vyformovany bochnik peciem v rimskom pekaciku /dopredu namoceny dlho vo vode/, ktory vysteliem peciacim papierom aj s poklopom pri 200 st. celu hodinu. Pred pecenim som chlebik potrela slanpu vodou a na dno tury som dala hrncek s vodou. Po hodine presne vybrat z rury a nechaat vychladnut na mriezke. Vynikajuca delikatesa!!!Hadam som na nic nezabudla. Sacok uz nemam. Dokonca zo zbytku muky 200 g som zarobila predvcerom cesto na pizzu podla Evusika /mozarela, surove rajcinysunka, sampinony, kukurica a str. syr ako podklad taliansky ochuteny paradaj. pretlak/ a moje vnucata povedali, ze piza bola ako z prvotriednej pizzerie. Podsypala som ju kukuricnou mukou, ako robia Taliani.
marienka44
V Lidli je teraz taliansky tyzden a maju k dostaniu paradaj. pretlak v malej konzerve original. Do neho som zapracovala bylinky /mam talianske z Lidla/ a oliolej, sol, trochu cukru a korenie MČ.Aj ja mam vela zmesi na chlieb kupene v Lidli, ale stoja v hambe. :-)
julica
To je krásny recept, "pomodlím sa jeden otčenáš". Aj ja peciem bez pekárne, ale vždy od oka. nabuduce skusim tento tvoj carovny, ani vahu nemusim mat
bobarka
Dnes som ten chlebík piekla.Rozvoniaval na celú chalupu a chutil ako kedysi,keď ho miesili a piekli ruky mojej dobrej mamy.Nepomodlila som sa síce otčenáš,ale tebe patrí vďaka za recept.aj za spomienku.
sbsgabi
Ahoj bobarka to som veľmi rada že ti chutil ja som ho piekla v piatok aj pre maminku lebo je po mozgovej príhode a má ho veľmi rada aj s mojim ockom tak som ich piekla 3 kg. múky vyšli mi 6 chlebíkov .Ja zvyknem viac upiecť viac a keď je vychladnutý tak ho prekrojím na polovice a dám do igelitového vrecka zamraziť .
Keď mi dôjde sa si ho večer vyberiem a ráno mám čerstvý chlebík.

alena45
@sbsgabi , už som piekla chlieb 6x a nepodaril sa ani jeden. V podstate som ho robila ako Ty, po upečení vyzeral krásne, dala som ho na mriežku, predtým som ho aj potrela vodou, ale aj tak mi "spadol", zvnútra bol akoby neprepečený, hoci bol upečený, a kyslý. Dávala som najprv normálne kvasnice, potom aj sušené kvasnice, ale nič nepomohlo. Ja neviem, kde robím chybu, vyzerá to, že sa vyznáš, nevieš mi poradiť ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia