Domáci pečený chlebík bez pekárničky

Autor receptu: sbsgabi

Pretože bývam v dedinke malej a už o 7.30 hod neni žiadne pečivo tak som sa naučila piecť dobrý chlebík, rožky ,žemle, vianočku, záviny.... oba vás naučí a prinúti naučiť sa všetko len treba chcieť a hlavne robiť to zo srdca a lásky.Aj veľký labužníci sú spokojný. A v čom je aj záhada hoci mám aj pekárničku robím chlebík v elektrickej rúre.

20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do vandlíka si preosejeme múku , urobíme si do múky rukou jamku do ktorej dáme cukor,nadrobené droždie a zalejeme teplou vodou / urobí sa kvások/ a necháme postáť po vykysnutý kváska pridáme soľ,rascu a pridávame vodu podľa potreby asi od 750ml-1l. Riadne vymiešame varechou cesto tak až sa tvoria bubliny na ceste . ja sa pomodlím jeden otčenáš kým miešam . Nakoniec vmiešam olej a nechám vykysnúť v teple a prikrytý vandlík utierkou.
  2. vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku rozdelíme na 2 časti .Každe cesto dobre vymiesime do oval neho chlebíka tak ako keď robíme knedle na pare a vložíme na vy mastený plech . /Oba ja dávam na jeden plech čo pečiem koláče/ Zapnem rúru na 200 stupov a vložím chlebíky do rúry. Pečiem asi 1/2 hodinu podla farby . Keď chlebík vyberiem z rúry tak ho prikryjem s utierkou a nechám vychladnúť. Chlebík mi vydrží mäkký až 5 dní