Foto: kukulienka71
Z kvalitných surovín a veľmi rýchlo...@frezia68, sľúbila som, že ak nájdem ľahší spôsob, pridám, tak nech sa páči!
príprava
Postup
-
1
Po prejdení viacerých receptov na prípravu domáceho marcipánu vám prinášam spôsob, ktorý je súčtom všetkých dobrých rád, ktoré som našla. Robila som ho dnes prvýkrát a keďže sa podaril, pridávam postup prípravy. Tento marcipán sa robí z jemne mletých olúpaných mandlí, práškového cukru, trochy vody a pár kvapiek arómy z horkých mandlí. Ak budete mať pár kúskov horkých mandlí, netreba použiť arómu. Je to dôležité kvôli autentickej chuti marcipánu. Obyčajný marcipán je zmesou mandlí a cukru v pomere 1:1, používa sa aj dvojitý a trojitý marcipán, násobok je podľa množstva pridaného cukru, teda v dvojitom je pomer mandlí k cukru 1:2. Práve takýto som dnes pripravila, pretože je plastickejší, môžu sa z neho vytvárať aj drobné ozdoby či figúrky.
-
2
Ak nemáte lúpané mandle, sparte ich vriacou vodou a potom sa ľahko zbavia šupky, treba ich nechať presušiť. V obchodoch bežne dostať aj bielené mandle. Na ich mletie som použila kávový mlynček mixéra, je to trieštivý mlynček. Treba si dať pozor na čas mletia, vystihnúť okamih, keď je mandľová múčka ešte sypká a nezačína sa zlepovať. Trvalo mi to asi 15 sekúnd. Múčku som preosiala, kúsky mandlí odstránila a pomleté mandle som znova premlela, teraz už kratšie. Až teraz som si odvážila presné množstvo 50 g. Presypala som ich do misky a pridala som také isté množstvo preosiateho práškového cukru, teda 50g a dôkladne som zmes premiešala.
-
3
Do druhej polovice cukru(50g) som pridala toľko vody, aby sa dal cukor dobre rozmiešať a uvarila som z neho sirup, počkala som pár minút, kým dobre prevrel a začal peniť, zhustol a zredukoval sa.
-
4
K mandľovo-cukrovej zmesi som pridala 3-4 kvapky mandľovej arómy, kúpila som ju už dávnejšie v Lidli. Názov Bittermandel na fotke ťažko rozoznať.
-
5
Priliala som cukrový sirup po častiach a lyžičkou som všetko spájala.
-
6
Keď som zhruba premiešala sypkú a tekutú zložku, presypala som ju do mikroténového sáčka a tak som ju mačkala, zhutňovala, netrvalo to dlho.
-
7
Zhutnenú guču som vyložila na nelepiacu podložku
-
8
a pokračovala v miesení rukou
-
9
ono to išlo celkom dobre a rýchlo, teplo dlane pôsobilo dobre na hmotu.
-
10
Takto vyzerala po pár minútach, kúsok som z nej odštipla a zgúľala, aby som videla, či ešte mám miesiť.
-
11
Skúšala som aj šúľať, tvarovať, na prvom obrázku vidieť, aký je tento marcipán plastický. A toť je moja prvá domáca marcipánová ružička:-)
-
12
Hmotu som malým valčekom rozvaľkala na hrúbku asi 0,5-1 mm, z tohoto množstva vyjde veľkosť veľkého taniera, takže na pokrytie torty by trebalo viac. Ale aj pri nadvihnutí vidieť, že sa netrhá, aj keď s ním treba narábať opatrne. Prípadné trhlinky sa dajú šikovne spojiť.
-
13
A tu je zvinutý, tiež sa nepotrhal, nepopraskal
-
14
Ak s ním budete pracovať, treba to robiť rýchlejšie, vysychaním stráca na pružnosti. Zabalila som ho do fólie a myslím, že nepotrebuje chlad, nie je tam surové bielko. To ma vždy od prípravy marcipánu odrádzalo, keďže sa v niektorých receptoch dáva. Táto verzia so sirupom sa mi viac páči. Marcipánový valček môžete vziať aj ako darček pekne zabalený nejakému marcipánoholikovi:-) určite sa poteší domácej kvalite. A takto vyzerá v reze, zvonka pekne hladký, lesklý
Máš pravdu,je tuhšie,Vyskúšam ubrať cukor ako ty
Vďaka za radu!
5 h KK
@katerin , cukor pridaj, ak chceš tvarovateľnejšie.
Ďakujem vám obom.
krásna práca :-)
zaslúžených ***** i viac by som dala za toto.
aj mne bol ten názov vždy vtipný, ale všade sa stretávam len s takým pomenovaním. Mohli to byť radšej guľky, veď sú aj tak maličké:-D
cestovanie.sme.sk/c/1872932/salzburg-to-nie-su-len-mozart...