Domáci kečup

sjuz - fotkasjuz, 27. mája 2010

Veľmi mám rada domáci kečup - určite nechutí ako známe značky, za to však chutí "domácky" :) - a viem, čo som tam dala.... Jeho farba vám nemusí vždy vyjsť rovnaká, pretože to závisí od rajčín.

Suroviny

1 ks
1/2  cibule
1/2  malej buľvy
1  kus veľký asi ako palec -chlapský:)
2  strúčiky
1/2
 zväzok
1  čl
500  g
500  g
500  g
200  ml
70 - 100  g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme olej, očistený a pokrájaný zázvor, olúpaný nakrájaný cesnak, chilli, stopky bazalky,koriander, klinčeky, škoricu. Ohrievame pomaly cca 15 minút, miešame. medzitým si nasekáme všetky paradajky. Potom ich pridáme do hrnca spolu s vodou. Privedieme do varu a varíme pomaly neprikryté, kým sa všetko nezredukuje na polovicu.

  2. 2

    Vyberieme škoricu a klinčeky - ak sa podaria :) Potom pridáme lístky bazalky, dáme do mixéra ( asi po častiach), alebo môžeme aj ručným ponorným - a rozmixujeme. Nalejeme naspäť do hrnca, resp. ak sme mixovali ručným, tak do rozmixovaného pridáme ocot, cukor, soľ, čierne korenie. Povaríme.

  3. 3

    Hotový kečup nalejeme sterilne do fliaš, sterilizujeme kým nechytí viečko. Držíme v chlade a tme.

Diskusia k receptu

frezia68
Nerobila som so zázvorom,ani konzervované rajčiny som nepoužila,ale vyskúšam Tvoj recept,lebo je trocha iný.Len počkám do jesene,až bude na trhu dosť rajčín,lebo záhradu nemám :-)))
sjuz
veď presne - na jeseň :), a keď máš recept, daj, poteším sa:)
frezia68
Ten recept je starý:2 kg rajčín,1/4 kg cibule,1/4 kg jabĺk,2 ks kápie,1/8 l octa,2-3 feferónky,palička cesnaku,15 dkg cukru,5 zrniek č.k.,5 zrniek nové korenie,2 bobkové listy,5 ks klinčeky,čaj.lyž.mletá škorica,2 čaj.lyžice červenej papriky,1 lyž.soli.Všetko pokrájať,variť 1 1/2 hod,vybrať korenie,alebo prepasírovať,rozmixovať a sterilizovať.Ale Tvoj recept je vylepšený :-))
hanina
Keď mám náhodou nadúrodu paradajok robím takýto kečup. 1,5 kg paradajok, 3 veľké cibule, 3 červené papriky, 3 strúčiky cesnaku, 1,5 dl octu, 5 dkg zelka/Deka/, 10 zrniečok č. korenia, 2 - 3 klinčeky, 3ks nové korenie, kúsok celej škorice, 3 jablká, 2 mrkvy, 1 malá cvikla. 1 hod. variť, prepasírovať, ochladiť, rozmixovať, pridať karamel z 15 dkg cukru pridať a variť do zhustnutia. Počas varenia pridať ešte 3 PL cukru a 1 Čl soli. Sterilizovať pri 80 stupňoch 20 minút.
sjuz
kočky, a nechce sa vám to pridať ako recepty? :)
samanka
robievam kečup ako frezia68, len pridávam feferón, aby bol kečup pikantný. Kupované kečupy nepoužívam, nechutia nám. Jablká pekne ten kečup zahustia a dodajú mu príjemnú chuť. Len by sa nemali používať sladké jablká.
hanina
Môj som už vložila - snáď sa niekomu hodí.
bozulka
Ja som mala červený aj bez cvikle keď sa dájú dobre vyzreté rajčiny a prášková paprika.recept mám ako @fr ézia len som pridávala celerovú vňať.
bababa
Ja robim kečup podobnem ale mám jeden odskúšaný systém na krásnu farbu. A to je pridanie červenej repy, ktorú pokrájam na v§čšie kúsky a pridám do varenia, keď pustí farbu, tak ho vyberiem. Tá farba je veľmi pekná a myslím, že aj zdravšia ako rôzne umelé farbivá.
1x mm007