Domáci granadír

dada777 - fotkadada777, 6. júla 2013
Domáci granadír
Foto: dada777

Pri bezmliečnej diéte si na tomto jedle pochutnať môžeme, ale musíme mať cestoviny bez mliečnych zložiek, najlepšie domáce. Mletá červená paprika je v mojom Zobraziť celý popisPri bezmliečnej diéte si na tomto jedle pochutnať môžeme, ale musíme mať cestoviny bez mliečnych zložiek, najlepšie domáce. Mletá červená paprika je v mojom recepte nahradená dreňou z červenej repy, ktorú si pripravíme pri robení šťavy z repy v odšťavovači. Takto granadír pripravujem ja...

3-4
porcie
30 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Domáce fliačky:
250 g
0,5 ČL
1 ks
podľa potreby
Granadír:
2 ks
1 ks
podľa chuti
2 ČL




Postup

  1. 1

    Najprv si zo všetkých surovín zamiesime cesto na fliačky, rozdelíme si ho na dve časti a každú z nich si rozvaľkáme na tenký kruh. Rozvaľkané cesto dáme na utierku a necháme presušiť.

  2. 2

    Po presušení cesto nakrájame na pásy, kladieme ich na seba a režeme fliačky. V hrnci privedieme do varu osolenú vodu a fliačky vsypeme do vriacej vody a varíme 8-10 minút. Potom ich scedíme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať.

  3. 3

    Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a pretlačíme nadrobno. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji a pridáme dreň z červenej repy, ktorú sme si odložili pri odšťavovaní repy. Potom pridáme zemiaky a osolíme.

  4. 4

    Takto pripravené zemiaky dáme k uvareným fliačkom, jemne premiešame a v prípade potreby ešte dosolíme.

Diskusia k receptu

kimlo
Vyzerá podobne ako pravý granadír, ale určite by mi tam chýbala chuť tej papriky...
luss44
no neviem, ale ja nepoznám cestoviny s mliečnymi zložkami...
dada777
@luss44 , no teda ale ak niečo neviem alebo to nepoznám, tak sa k tomu nevyjadrujem...alebo sa vyjadrujem až keď si to naštudujem a problematike rozumiem. Nič v zlom ale zrejme o bezmliečnej diéte nevieš toho veľa, inak by si sa takto nevyjadrovala. Všetci, ktorí musia dodržiavať túto diétu veľmi dobre vedia, že cestoviny zvyknú obsahovať rôzne zložky mlieka, ktoré do nich výrobcovia pridávajú a to aj napriek tomu, že často v zložení výrobku uvádzajú len pšenicu a vodu. Ale o tom ty ani len netušíš, tak sa radšej nevyjadruj...je to tak lepšie!
zuzananoskova
Viem si úplne predstaviť tú chuť s cviklou, pretože s ňou robievam vegan lasagne. Za celý doterajší život som doma nemala kupované fliačky. Iné cestoviny áno, ale fliačky nie. Na granadír ich robím doma a chuťovo vôbec nie je porovnateľný s kupovanými! Mňam :-) Dnes idem robiť tiež "granadír", ale bez fliačkov ;-) Naučila som sa to od mojej krstnej mamy: výborné ľahké letné jedlo :-) Peknú nedeľu B-)
luss44
milá urážliivá dada777, zisťujem že tu je najlepšie pridávať komenty typu "úúúžasný recept, ukladám", za všetko iné Ťa idú autorky ukamenovať... bezmliečnu diétu si študovať nemienim, nezaujíma ma to. ale cestoviny obsahujú vodu, soľ, múku, príp. vajcia.
dada777
@luss44 , ja určite nie som zvedavá na tvoje komenty typu "úúúžasný recept", pri mojich receptoch sa podobné komentáre ani nevyskytujú. Nikto ti nekáže študovať bezmliečnu diétu, len nepíš posmešné komentáre, ktoré majú za úlohu autora receptu zosmiešniť a uraziť. Tvoj problém však je, že bezmliečnej diéte sa rozumieš ako "hus do piva" a možno ani toľko nie! A ešte chceš všetkých, ktorí o tom dosť vedia poučovať. Neviem...ale ja som v recepte nepísala o tvojich domácich cestovinách...je to úbohé...nevieš a kritizuješ, ale zosmiešnila si sama seba a okrem toho svojimi hlúposťami ovplyvňuješ aj iných, ktorí sú v bezmliečnej diéte len začiatočníci a získavajú si potrebné informácie. Prikladám link na článok, ktorí spracovali odborníci z oblasti alergológie a všetci, ktorých to zaujíma si ho môžu prečítať:  www.nutriklub.sk/articles/view/vyziva-pri-alergii-na-bie...

V tomto článku v odseku Príkrmy je jasne uvedené, že skrytá prímes mlieka môže byť aj v cestovinách, citát z priloženého článku:
"Zo stravy musíme vysadiť nielen výrobky pochádzajúce priamo z mlieka (maslo, syry, jogurty, smotana, mliečne dezerty), ale aj také potraviny, kde sa mlieko nachádza v skrytej podobe. Mlieko býva často obsiahnuté napríklad v pečive, omáčkach, polievkach, cukrovinkách, v pudingu, skrytá prímes kravského mlieka môže byť aj v šunke, výrobkoch z mletého mäsa, cestovinách, cereálnych výrobkoch apod. "
julica
@dada , podla mna reagujes velmi prudko. mohla si jej to normalne vysvetlit, naozaj nie kazdy vie o mliecnych zlozkach na cestovinach bez uvadzania, dokonca ani ja, alergicka na mlieko. da sa aj normalne
dada777
@julica , no vidíš presne o tom to je, popletie aj tých, pre ktorých je to dôležité. Snažila som sa jej to vysvetliť, nedalo sa...bola múdrejšia ako odborníci...
radost
ach-jaj-milá @dada777..pre čo takto..v nedeľu-slnečnú,pokojnú..záplava rozumných slov-ale šíri sa z nich do éteru zlá energia..želám viac úsmevu a nadhľadu...
luss44
@dada777 prečítaj si ešte raz svoj zbytočne dlhý príspevok a výjde Ti, že za hus v tejto diskusii si jedine Ty... a okrem iného si naštuduj aj komunikáciu s ľuďmi, zíde sa Ti...
afataga
normalne si ma rozosmiala, to myslis uplne vazne ze ak niekto, napr. @luss44 niecomu nerozumie, tak sa nesmie vyjadrovat? kto jej to zakaze? alebo mi nieco uniklo v pravidlach na vareche? ja tiez nerozumiem takejto diete, napriek tomu sa odvazim polozit otazku? aj v susenej paprike je mlieko?
zuzananoskova
Mne sa nezdalo, že luss písala posmešný komentár. Iba sa vyjadrila, že mliečne cestoviny nepozná... Veľa ľudí ich nepozná. Samozrejme, pokiaľ sa priamo ľudí nejaké potravinové obmedzenie, kvôli zdravotnému stavu, netýka, tak to nevedia a ani si to jednoducho nezisťujú, nie je to potrebné. Myslím, Dada, že si jej to mohla kľudnejšie vysvetliť, pretože keď som si ja prečítala Tvoju odpoveď, až som sa zľakla, naozaj. Pôsobí dosť vznietlivo :-( A ešte ten výkričník na konci.
havino
fúúúúha, nezvyknem reagovať, ale čítala som pozorne, @ dada, prvá veta od @ luss,podľa teba bola neznalá a nepotrebná a zhadzujúca autora, že nevie, alebo ked nepozná cestoviny s mliečnymi zložkami nemá sa vyjadrovať, no ver, že možno to isté by som napísala aj ja, preto tu recept dávaš, ideš s ním na verejnosť, aby si ty, ako prvá vysvetlila v popise, tam si mala priložiť link, že aj ked výrobcovia uvádzajú, že neobsahujú mliečne zložky, tak môžu obsahovať, velmi zle si zareagovala, že ked @ luss nemá vedomosti, nemá vôbec čo písať, vyjadrovať sa, lebo podceňuje autora receptu, tu si prestrelila, nik ta nezhodil, dovolila si niečo ti podotknúť a ver, že nás takých by bolo omnoho viac, ktorí by sme tak zareagovali, že ved snad v cestovinách mliečne zložky nie su. veľmi zle komunikuješ a obhajušeš svoje vedomosti o bezmliečnej diete. ani @ julicu si nepochopila, nikoho @ luss nezaviedla a ani nepomýlila.
2michal
@afataga ,normálne si ma rozosmiala ako nenápadne prilievaš olej do ohňa keď sa pýtaš aj v sušenej paprike je mlieko?Ja tento rcp.pokladám za alternatívu a kto chce, môže si predsa rcp.upraviť podľa seba, alebo milá afataga poznáš recept na domáci granadír kde je nahradená sušená paprika okrem rajčinového pretlaku červenou repou?
luss44
nechcela som sa už k tomuto viac zapájať, ale ďakujem Varecháčkam za podporu, vidím že to pochopili všetky okrem jednej....
2michal
@luss44 ,však sa ani nemáš k čomu viac zapájať.To si nemala ani na začiatku diskusie,len si tliachala aby si niečo napísala.Blbosť je tiež ľudská vlastnosť a ja ti to nevyčítam.Keby si bola začínajúca kuchárka, tak tvoja nevedomosť je pochopiteľná a nie u gazdinky ktorá má niečo za sebou.Ja som to nepochopil,tak dvaja to nepochopili.
luss44
ach jáj, dada777 č.2, len v mužských gatiach... tliachaš leda ak ty, keďže si sám nepochopil o čo v tejto diskusii vôbec išlo, čo je už jasné z tvojho príspevku pre @afataga , tak sa do toho radšej ani nemiešaj.
2michal
@luss44 ,určite mi budeš zakazovať písať svoj názor.Tento priestor nevlastníš,a svoje rady si nechaj pre seba!Je to ešte horšie ako som si myslel.Však napíš všetkým čo ťa žerie a čo ti vadí.
luss44
mňa? vôbec nič, som šťastný človek, obzvlášť keď som spoznala Teba :)))
2michal
@radost ,neviem prečo ma spájaš s dada777,asi si ovca čo nemá svoj názor a ide za stádom.To už nemôžem nič napísať čo sa nehodí Varecháčkam?Hlúpym hašterením bolo znechutených viacero prispievaťeľov.alebo @radost =luss44??
kredenc
Dada, Dada už som na Vareche všekičo čítal. Ale ty svojou namyslenosťou, aroganciou a táraním asi ostaneš neprekopnaná.
(A na tvoj "granadír" naša straká hovorí -tak s týmto by ma dedo vyhodil.)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia