Domáci chlieb

skye - fotkaskye, 13. decembra 2011

Kedze nezijem na Slovensku a strasne mi chyba nas chlieb, som sa rozhodla, ze si ho upeciem. Moja pra babka piekavala takyto chlieb a Zobraziť celý popisKedze nezijem na Slovensku a strasne mi chyba nas chlieb, som sa rozhodla, ze si ho upeciem. Moja pra babka piekavala takyto chlieb a aj som na nu myslela....a na Vianocnom stole predsa nemoze chybat.....

90 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
2 ks varené v šupke
3 m. lyz.
3 m. lyz.
1 m. lyz.
 na vymastenie plechu
40 g
4 dcl v




Postup

  1. 1

    Uvarime si zemiaky. Pripravime kvasok z vlaznej vody, kvasnic a cukru. Do misy dame muku, sol, olej a nastruhame osupane zemiaky. Pridame kvasok a miesime. Cesto je pripravene na kysnutie ak sa nelepi na prsty a na stenu misy. Zakryjeme cistou utierkou, dame na teple miesto a nechame kysnut 45 minut.

  2. 2

    Na pomucenej doske si vytvarujeme bochnik, vrch trosku posypeme mukou, znova zakryjeme a nechame este nakysnut 20 minut. Vyhrejeme ruru na 200C .Bochnik prelozime na vymasteny pekac a pred tym ako ho dame piect potrieme vodou. Na spodok rury dame hrncek s horucou vodou.

  3. 3

    Pecieme na 200 C - 20 minut. Pototm teplotu stiahneme na 170 C a pecieme 40 minut. Ked chlieb vyberieme z rury, este ho potrieme vodou...ja som ho pretrela aj troskou oleja, aby sa pekne leskol. Skusala som dat aj fotky, ale nedali sa mi sem stiahnut. Inak chlebik je vyborny a chuti fantasticky !!!! Aj ked som ho robila 1x :-)

Diskusia k receptu

marianne69
Dobrych chlebikov nikdy nie je dost a aj tento vyzera,ze bude vyborny,ukladam a pride nan rada:-)
majo51
neviem či si to bola Ty ale nejaká varecháčka zo Španielska hľadala druhú tiež zo Španielska hladal som to ale nenašiel som to. Bolo to tuším v diskusii. Ináč chlebík môže byť suprový.
skye
@majo51 , pred nejakym casom som sa tu pytala ci niekto nevie aku muku mam kupovat tu v Spanielsku a jedna pani tam ma , tusim sestru alebo sesternicu a ta mi poradila. Inac chlebik je fakt super...mam ho iba v cistej lanovej utierke a v rure :-)) (nezapatej), tak vydrzi makucky 3-4 dni. Tak to robila aj moja prababka....
kata50
Tento chlebík je naozaj veľmi dobrý-zemiakový. Ja ešte do tohto receptu pridávam 1 PL octu. Neviem prečo, ale taký mám recept a chlebík je dlho čerstvý:-))
skye
@kata5o , sorry...aj ja pridavam ocot 1 m. lyzicku a teraz pozeram na recept a som to tam zabudla pripisat :-)...skusim to napravit...ale fakt je ten chlebik dlho cerstvy, mozno je to tym...
skye
neviem ako to pridat k receptu, ale chyba tam 1 mala lyzicka octu !!! Pridajte to rovno do cesta...ak to budete skusat piect a dajte vediet ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia