Domáci chlieb

Autor receptu: skye

Kedze nezijem na Slovensku a strasne mi chyba nas chlieb, som sa rozhodla, ze si ho upeciem. Moja pra babka piekavala takyto chlieb a aj som na nu myslela....a na Vianocnom stole predsa nemoze chybat.....

90 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvarime si zemiaky. Pripravime kvasok z vlaznej vody, kvasnic a cukru. Do misy dame muku, sol, olej a nastruhame osupane zemiaky. Pridame kvasok a miesime. Cesto je pripravene na kysnutie ak sa nelepi na prsty a na stenu misy. Zakryjeme cistou utierkou, dame na teple miesto a nechame kysnut 45 minut.
  2. Na pomucenej doske si vytvarujeme bochnik, vrch trosku posypeme mukou, znova zakryjeme a nechame este nakysnut 20 minut. Vyhrejeme ruru na 200C .Bochnik prelozime na vymasteny pekac a pred tym ako ho dame piect potrieme vodou. Na spodok rury dame hrncek s horucou vodou.
  3. Pecieme na 200 C - 20 minut. Pototm teplotu stiahneme na 170 C a pecieme 40 minut. Ked chlieb vyberieme z rury, este ho potrieme vodou...ja som ho pretrela aj troskou oleja, aby sa pekne leskol. Skusala som dat aj fotky, ale nedali sa mi sem stiahnut. Inak chlebik je vyborny a chuti fantasticky !!!! Aj ked som ho robila 1x :-)