Domáci chlebík bez pekárničky fotorecept

rebeka14 - fotkarebeka14, 11. januára 2015
Domáci chlebík bez pekárničky (fotorecept)
Foto: rebeka14

Tento recept som získala od priateľky z Moravy.Sama som neverila,že je taký jednuduchý.Pečiem ho dosť často,lebo si ho pečiem taký zdravší.Prajem Vám príjemné pečenie.

120 minút
príprava
45 minút
na 220 °C

Suroviny

3 hrnčeky
2 hrnčeky
1 lyžička
1 - 2 lyžičky




Postup

  1. 1

    V mise, ktorá má vrchnák si zmiešame suchú zmes, teda múku.soľ,droždie, okrem semiačok.Ja zvyknem používať aj lyžicu tekvicovú múku,ale kto chcete môžete použiť len hladkú múku do celého chlebíka.Pridáme postupne vodu a zarobíme si cesto.stačí miešať varechou,netreba rukou. Pri bielej múke stačí aj 1- 3/4 šálky vody. Jeden hrnček= 2dl. Pri zdravšej múke je cesto hustejšie tak aj 2 šálky.Treba to cesto zamiesiť tak,aby bolo vláčne, no nie riedke.Tak ako na kysnutý koláč. Takto pripravenú zmes necháme zakrytú 8-12 hodín.

    Domáci chlebík bez pekárničky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 8 - 12 hodinách nádobu odkryjeme,pridáme semiačka podľa chuti a jemne premiešame.Pokiaľ sa cesto lepí o nádobu trochu ho posypeme ešte múkou.Vezmeme si misu z jenského skla aj s vrchnákom a dáme ju nahrievať do rúry na 0,5hodinu na 220stupňov,alebo tak ako pečiete piškótu.Zatiaľ cesto ostane odkryté.

    Domáci chlebík bez pekárničky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po polhodine cesto dáme do vyhriatej nádoby,ktorú netreba vôbec vymastiť

    Domáci chlebík bez pekárničky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nádobu zakryjeme a dáme naspäť na polhodinu do rúry.

    Domáci chlebík bez pekárničky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po uplynutí tohto času vrchnák odkryjeme a pečieme ešte 15 minút. Závisí to od toho aký chrumkavý chlebík chcete mať.Trošku zmiernime teplotu rúry.

  6. 6

    Po upečení chlebík vyberieme z rúry.

    Domáci chlebík bez pekárničky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyklopíme ho na mriežkovanú podložku a necháme ho dobre vychladnúť.

    Domáci chlebík bez pekárničky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terinka55
Podobných chlebíkov tu je viac, ale dobrého chleba nie je nikdy dosť. Chválim!
rebeka14
Ďakujem Terinka,všimla som si,že sú to rôzne.Mne sa páči,že je jednoduchý a málo pracný.
zinnajdha
už teraz robím väčšinu kysnutých tak, že suché ingrediencie dobre pomiešam, až potom pridám mokré a nemiesim rukou ale varechou, kým sa začne odlepovať cesto od misy. Sušené droždie som si tiež obľúbila. Je to praktické. Preto tento chlieb skúsim vyrobiť.
1x zdezda
rebeka14
Tak potom daj vedieť či sa Ti podaril a ako chutil. Ja som ho skúšala už z rôznej múky a niekedy si to podelím 1 šálka špaldová,druhá šálka ražná múka a posledná napr..grahamová.....ale pokiaľ ti nevadi biela múka vtedy je zas úplne iný
akned
Práve som kúpila jenskú misu a už sa teším ako chlebík upečiem. Vyzerá krásne chrumkavo a také milujeme :-)
rebeka14
Netreba sa ničoho obávať,keď tam dáš všetky suroviny ako treba určite sa podarí....Držím palce....
maska10
uz som skusala chlieb piect 2x vzdy mi zostala tvrda placka vyskusam tento ak sa nepodari uz viac nerobim nepodarky ma odradzaju




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia