Foto: rebeka14
Tento recept som získala od priateľky z Moravy.Sama som neverila,že je taký jednuduchý.Pečiem ho dosť často,lebo si ho pečiem taký zdravší.Prajem Vám príjemné pečenie.
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
V mise, ktorá má vrchnák si zmiešame suchú zmes, teda múku.soľ,droždie, okrem semiačok.Ja zvyknem používať aj lyžicu tekvicovú múku,ale kto chcete môžete použiť len hladkú múku do celého chlebíka.Pridáme postupne vodu a zarobíme si cesto.stačí miešať varechou,netreba rukou. Pri bielej múke stačí aj 1- 3/4 šálky vody. Jeden hrnček= 2dl. Pri zdravšej múke je cesto hustejšie tak aj 2 šálky.Treba to cesto zamiesiť tak,aby bolo vláčne, no nie riedke.Tak ako na kysnutý koláč. Takto pripravenú zmes necháme zakrytú 8-12 hodín.
-
2
Po 8 - 12 hodinách nádobu odkryjeme,pridáme semiačka podľa chuti a jemne premiešame.Pokiaľ sa cesto lepí o nádobu trochu ho posypeme ešte múkou.Vezmeme si misu z jenského skla aj s vrchnákom a dáme ju nahrievať do rúry na 0,5hodinu na 220stupňov,alebo tak ako pečiete piškótu.Zatiaľ cesto ostane odkryté.
-
3
Po polhodine cesto dáme do vyhriatej nádoby,ktorú netreba vôbec vymastiť
-
4
Nádobu zakryjeme a dáme naspäť na polhodinu do rúry.
-
5
Po uplynutí tohto času vrchnák odkryjeme a pečieme ešte 15 minút. Závisí to od toho aký chrumkavý chlebík chcete mať.Trošku zmiernime teplotu rúry.
- 6
Po upečení chlebík vyberieme z rúry.
- 7
Vyklopíme ho na mriežkovanú podložku a necháme ho dobre vychladnúť.
- 6
Diskusia k receptu