Domáci bio pretlak fotorecept

ingova - fotkaingova, 10. septembra 2014
Domáci bio pretlak (fotorecept)
Foto: ingova

Je to môj recept

15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Paradajky dobre umyjem.Nakrájam do hrnca na štvrťky a dám variť.

    Domáci bio pretlak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sa rozvaria tyčovým mixérom ich rozmixujem.

    Domáci bio pretlak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prepasírujem cez sitko.

    Domáci bio pretlak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dám zase variť do shustnutia. Horúce nalejem do fliaš a dám sterilizovať na 100 C, vypnem a necháť v hrnci vychladnúť.

    Domáci bio pretlak (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

safran
celkom bez soli alebo iného korenia? vyzerá to na zmes rôznych druhov paradajok - nejaká osvedčená kombinácia?
ingova
Áno všetko je bez konzervantov, a tie žlté paradajky som mala veľa tak som trochu pridala. Ale musí byť veľa červených. Treba dobre vysterilizovať a sú vynikajúce .
arabeska
ako dlho sa sterilizuje uz ked je vo flasiach, tych 120 minut?
dvorka
Ja som pred pár rokmi robila pyré zo žltých paradajok ktorých sa urodilo neúrekom. Dávala som len štipku soli a lístoček čerstvej bazalky na spodok pohára. Pyré bolo chutné, len farba bola divoká.
ingova
Ja sterilizujem na 100 C tak asi 15 minút. Zo žltých paradajok som robila aj džem.
pusta
ak by si ich len pasírovala, nemixovala vôbec, mali by krásnusýtu červenú farbu.
stačilo paradajky pred varením zomlieť na mlynčeku, mixovaním menia farbu na takú umelú oranžovú.
ber to v dobrom, nie ako kritiku, ale ako dobrú radu.
inak je recept super
pozri recept od @zdezda tiež komentáre a fotky, tam sa o tom aj píše.
pusta
@babkamt , máš ich skutočne krásne červené.
mne ale aj iným sa však stalo, že sa im zmenila farba paradajok mixovaním do oranžova z pôvodnej červenej. ked som robila po druhýkrát, tak som ich mlela, nemixovala a farba zostala krásna sýto červená.
je o tom písané v komentároch pod receptom od @zdezda.
babidka
Robim presne tak isto :-) Zrejme zalezi od paradajok lebo ani moje po mixovani nemenia farbu . Mozno ked sa robi pretlak z 2-3 kg paradajk , tak je cas na krajanie aj mletie . Ked vsak v auguste a septembri robievam pretlak 2-3x do tyzdna a niekedy naraz z 20 kg ...kto by na to mal cas ?:-) Som rada , ze to stiham krajat a varit . Ten pretlak pouzivam aj ako zaklad na rozne pomazanky a omacky - napr. sugo , arabiata , paprikovo-paradajkovu omacku , ljutenicu ci ajvar a pod . j
martamm
Robim rovnako po cast - rozmixovat a prepasirovat, potom este povarim, horuce lievam do ohriatych poharov, nesterilizujem, len dam pod deku, ky&m vychladnu
ivan14
Ze žlutých rajčat je barva protlaku opravdu divná. Pomoc je jednoduchá: nastrouhejte a rozvařte jednu malou červenou řepu. Stačí troška odvaru a barva se výrazně změní. A chuť červené řepy vůbec není poznat.