Foto: babkamt
Konečne sa môžem pustiť do varenia paradajkového pretlaku. Doteraz sme stihli zrelé paradajky konzumovať. Odkedy mám 6 litrový tlakový hrniec, varím paradajky v ňom Zobraziť celý popisKonečne sa môžem pustiť do varenia paradajkového pretlaku. Doteraz sme stihli zrelé paradajky konzumovať. Odkedy mám 6 litrový tlakový hrniec, varím paradajky v ňom 20 minút. Je to šikovné, nemusím stáť dlho pri sporáku. Tie fľašky na hlavnom obrázku mi vyšli z jednej dávky. Niekedy varím paradajky naraz v dvoch tlakových hrncoch.
Postup
-
1
Obrala som paradajky. Fľašky som si umyla predošlý deň.
-
2
Obraté paradajky som nechala pár dní v bedničke, aby ešte dozreli,
-
3
Paradajky som umyla, nakrájala. Vložila som ich do tlakového hrnca. Rukou som ich ešte trochu pomágala. Hrniec som zavrela, dala na oheň. Plyn som dala na plno. Keď začal hrniec fučať, znížila som plameň a nastavila som si minútky na 20 minút.Po 20 minútach som oheň vypla a nechala hrniec vyfučať.
-
4
Takto vyzerajú uvarené.
-
5
Uvarené paradajky som ponorným mixérom rozmixovala.
-
6
Pripravila som si hrniec, v ktorom ich budem ešte variť. Paradajky som prepasírovala cez husté sitko.
-
7
Takto vyzejú prepasírované paradajky. Majú už teraz krásnu farbu. A tá vôňa.
-
8
Toto mi zostalo z pasírovania.
-
9
Prepasírované paradajky som dala na oheň. Varila som ich ešte pol hodiny. Občas som ich premiešala.
-
10
Kým sa mi varili paradajky, krátila som si čas lúpaním fazule.
-
11
Horúci pretlak som naplnila do fliaš, zatvorila a dala do suchého dunstu. Zabalila som ich do deky, v ktorej ich nechám vychladnúť.
-
12
Toto je jedna červená veľká paradajka.
-
13
Dúfam, že bude dobré počasie a aj ostatné paradajky dozrejú.
-
14
Hneď som spravila z čerstvej paradajkovej šťavy plnenú papriku.
-
15
Dnes som v špajzi objavila jednu fľašku paradajkového pretlaku, do ktorého som pridala celé papriky. Z umytej papriky odrežem vršok, vyberiem vnútro, na pár sekúnd ju dám do vriacej vody, vyberiem a ukladám do pripraveného pohára. Snažím sa vsúvať jednu papriku do druhej. Keď sa do pohára nezmestí viac paprík, tak ju zalejem vriacim pretlakom, fľašku uzavriem a zabalím do deky.
-
16
Takto pripravená paprika je výborný polotovar na plnenú papriku v zime.
Pytam sa preto, lebo my robime pretlak husty skoro ako jam. Kym sa vyvari tekutina, trva to aj takych, dobrych 5-6 hodin :)
@izabella929 my sme všetok vlaňajší pretlak minuli. Ešte chcem dávať do pretlaku papriku. V zime sú papriky drahé a teraz ich mám dostatok v záhrade.
@megdesign1 paradajky v tlakovom hrnci sú rýchlo rozvarené. Potom ich rozmixujem a prepasírujem. Už pri pasírovaní je pretlak polohustý. Zvyčajne varím tak, aby sa aspoň tretina odparila. Ak chceš mať pretlak hustý ako lekvár, tak ho musíš samozrejme variť dlhšie.
@ata8888 tiež ho máme radi. Varím z neho polievku, paradajkovú kapustu, ale je výborný aj samotný na pitie.
@terinka55 plnená paprika je obyčajná , ale vynikajúca klasika:-) Tiež ju máme radi.
@daguska už mám problém s fľaškami:-) Police sa prehýbajú od zaváraním. Zopár fliaš mi dala švagriná, lebo ešte idem robiť cviklu.
@fejton1 pozriem si tvoj recept, keď ho pridáš.
mne ale aj iným sa však stalo, že sa im zmenila farba paradajok mixovaním do oranžova z pôvodnej červenej. ked som robila po druhýkrát, tak som ich mlela, nemixovala a farba zostala krásna sýto červená.
je o tom písané v komentároch pod receptom od @zdezda.
@pusta verím, že môžeš mať takú skúsenosť so zmenou farby do oranžova. Ja takú skúsenosť nemám. Aj dnes som robila pretlak a má krásnu červenú farbu.Pretlak robím zo zrelých paradajok. Niektoré síce sú okolo stopky biele, to vyrežem. Obraté zrelé paradajky nechám ešte pár dní dozrieť v bedničke, až potom ich použijem na pretlak. Ale ak sa ti osvedčilo mletie, tak je to fajn. Ide hlavne o finálny produkt. Prajem ti príjemný , hoci upršaný deň.
hrniec, ale hliníkový a v takom by sa paradajky variť nemali, no mám aj nový, ktorý som ešte nepoužila ( a mám ho aj tri roky ), len neviem aký je to materiál. No, prinajhoršom môžem variť aj v smaltovom hrnci.
Ďakujem Monty469 , že si ma naň upozornila. A tebe milá @Bankomat , ďakujem za ten úžasný recept. Ukladám do KK a 5*
Zdravím ťa, tiež varím pretlak do zbláznenia. Už sa ma nevesta pýta, čo budem robiť s takým množstvom pretlaku:-) Nasadila som veľa paradajok, tento rok sa im darí. Mám pri varení dve pomocníčky. Vnučka otrháva stopky, nevesta mi ich pomáha krájať a pasírovať. Ešte chcem robiť pretlak, lečo. Ďakujem, že si vytiahla tento recept a vyskúšala ho. Tvoj komentár nabudil aj iných, aby tento rýchly spôsob varenia pretlaku vyskúšali. Máš pekný košík, foto potešilo:-)
Som rada, že sa ti recept páči. Ďakujem za uloženie do kk a hodnotenie. Len tak na okraj. Trochu si mi skomolila meno. Môj nick je babkamt, hoci by som sa nehnevala, keby som mala svoj vlastný Bankomat:-) @Twixi niet nad domáci pretlak. Vieš, čo si doňho dáš. Ja mám nasadených kopu koreňov. Nemohla som sa tiež dočkať, kedy dozrejú. @Jullie44 je to presne tak ako píšeš. Ďakujem, že si recept vyskúšala a podelila sa so svojim hodnotením receptu. @Petolebo Ďakujem za hodnotenie receptu a komentár.
Hahahahaha, prepáč mi za to skomolené meno, ale to môj tablet si píše čo chce :DDD
Nič sa nedeje, aj ja mám taký tablet, preto radšej píšem na počítači:-)
Nič sa nedeje, aj ja mám taký tablet, preto radšej píšem na počítači:-)
Už máš pretlak hotový? Ja mám obraté dve debničky paradajok, tiež sa ho chystám robiť. Vlani som si dala pretlak aj do fliaš od presnídavky. Ten využijem, keď potrebujem pretlak pod mäso. Napíš, či si bola s postupom a hotovým pretlakom spokojná.
Mam prakticku otazku: Ako dlho varite rajciny, aby mali konzistenciu ako pretlak, myslim tym ten, co sa predava v takych malych plechovkach, velkosti pastety? Dakujem za radu.
Dakujem za recept. Pretlak je vynikajuci. Este caka na naplnenie do poharov. Napad s paprikou sa mi velmi zisiel, v kazdom pohari su 3 kusy. Vyborny polotovar z vlastnych surovin. Prajem este pekne leto.
Dakujem :-)
Bodaj by aj môj Ivan vedel ako na pretlak:-) Ako správny chlap, bez zbytočných rečí okolo v jednej vete je celý recept:-) Samozrejme, že uvariť pretlak nie je veda. Pekný deň prajem.
Pěkně napsané, s láskou a něžně.
Ako môžem inak zareagovať, keď som bola vyzvaná, aby som sa neurazila:-)
Ak sa paradajky dobre popučia rukami, tak je tam toľko šťavy, že neprihoria. Ja som to vyskúšala a je to SUPER nápad! Už len takto budem robiť domáci pretlak! Ďakujem za recept a nápad!
Len prosím nepoužívajte tlakový hrniec - indukčná platňa!!! Všetko zhorelo behom 3 min!!! Veľká škoda rajčín a roboty. Tlakový hrniec používam väčšinou na hovädzie mäso a podobne, to čo potrebuje dlhú úpravu varením, No nič ,dala som sa "nahúpať" čistiť hrniec budem ešte hodne dlho.