Domáci biely zemiakový chlieb s rascou

pusta - fotkapusta, 24. februára 2011

Kedysi ako dieťa, som u mojej starej mamy ráno chodila k dedinskému pekárovi s múkou a poobede pre hotový chlieb. Predtým stará mama piekla Zobraziť celý popisKedysi ako dieťa, som u mojej starej mamy ráno chodila k dedinskému pekárovi s múkou a poobede pre hotový chlieb. Predtým stará mama piekla doma v peci desať pecňov chleba v jeden deň, po vychladnutí ho zaviazala do čistej utierky, tento chlieb sa nedrolil a zostával pár dní vláčny...a tá nádherná dráždivá vôňa čerstvého chleba sa nedá nikdy zabudnúť... časť cesta odložila a pre mňa upiekla v peci lángoše, pomazala ich husacou masťou a cesnakom a k tomu pohár čerstvo nadojeného mlieka .

1 dávka
porcia
210 minút
príprava
75 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
300  g, varené strúhané
cca 650 mlspotreba vody závisí od kvality múky
1 PL
1 PL
1 PL
1 čajová lyžička
42 g , čerstvé
3 PL




Postup

  1. 1

    Do vandlíka preosejeme múku, zmiešame so soľou, cukrom, rascou, vyhlbime uprostred priehlbinu, do priehlbiny dáme nastrúhané zemiaky, ktoré sme uvarili v šupke, posypeme kryštáľovvým cukrom, na ktorý namrvíme droždie, zalejeme časťou vlažnej vody, olejom a necháme vykysnúť kvások, dôkladne spracujeme zvyšnou vlažnou vodou na nelepivé, pružné a vláčne cesto strednej hustoty. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 minút.

  2. 2

    Vykysnuté cesto znovu dôkladne prepracujeme a na pomúčenej doske vytvarujeme guľatý alebo pozdlžny bochník, preložíme na plech s pečiacim papierom, necháme znovu 20 minút podkysnúť, potrieme studenou vodou a vložíme do trúby vyhriatej na 220 stupňov. Na spodok trúby dáme malý kastrolik s horúcou vodou, aby sa počas pečenia tvorila para.

  3. 3

    Po prvých 15 minútach pečenia znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 60 minút. Vyberieme, dáme vychladnúť na mriežku, aby sa odspodu chlieb nezaparil. Ihned po vybratí z trúby chlieb potrieme znovu studenou vodou, aby získal krásnu kôrku. Správne upečený chlieb má na poklop dutý zvuk. Krajce chleba sa dajú zmraziť. Vždy vyberieme len toľko, čo mienime skonzumovať, po rozmrazení je ako čerstvý.

Diskusia k receptu

frezia68
Chcem sa Ťa opýtať,aj teraz pečieš ten chlebík?Nie je pomer múka:zemiaky = 2:1 veľa? Ja dávam 2 hrste zemiakov...ďakujem za odpoveď.
marianne69
...zemlicky a knedla si mi od Teba vydarili krasne,tak preco nevyskusat aj takyto chutny chlebik.....aj ked tych receptov na chleba mam uz naukladene v (KK) pozehnane,len piect treba:-)),ale dobrych receptov nie je nikdy dost:-).....
pusta
frezia, priznám sa, že tie zemiaky nevážim na váhe, ale beriem asi 3-4 ks väčšie, tú váhu myslím majú. viem, prečo sa pýtaš, či cesto príliš neredne. okrem toho, mám, skúsenosť, že ani múka nie je presne, závisí najmä od jej kvality, ako viaže vodu - suchá viac, vlhká múka menej, dalej s niektorou múkou sa veľmi dobre pracuje s inou nie, dalej je tam olej, zistila som, že cesto je vo výsledku nadýchanejšie. a ešte by som rada upozornila, že balenie múky nemusí byť v skutočnosti tých 1000g, to som vážila zo zvedavosti a je menej. toto všetko zhrnuté mi dalo, že mám pred sebou otvorené dalšie balenie múky otvorené a ak sa mi vidí cesto redšie, pridám múku, vodu tiež pridávam postupne, ak jej potrebujem menej a konzistencia je už ako má byť, dalej nepridávam vodu. zrozumiteľne povedané riadim sa viac konzistenciou - cesta stredne husté, to sa mi osvedčilo. Cesto sa mi už podarilo aj mäkšie, ale nikdy sa mi nerozliezlo do šírky.Aj tak bude lepšie, ak tých zemiakov dáš menej, alebo dohustíš múkou, aby bola dosiahnutá správna konzistencia cesta. radšej by som v surovinách tú gramáž zemiakov opravila, nevieš, ako sa to dá urobiť?
pusta
frezia, áno aj teraz pečiem ten chlebík. skúsila som pridať aj soda bicarbonu, asi jednu mokka lyžičku, ale potom chlieb príliš nabehne do výšky a stane sa porovitým, ešte toto musím vytitrovať
pusta
hej, ale to sa mi zobrazuje, len ked vkladám nový recept, zobrazia sa mi všetky recepty v rubrike "Moje recepty" a tam neviem, ako sa mám dostať, dalej by to už problém nebol, poradíš marianne?
ketty3811
@pusta ,choď na Moja Varecha,potom na Moje recepty a ďalej to už vieš.:-)A aby som nezabudla,chlebík je určite chutný.Vyskúšam ho.
marianne69
@pusta ked pozries na pravo hore,pise ti pusta mas vyplneny profil?klikni na to,potom chod do moje recepty,a medzi nimi mas aj tento chlebik,hned prvy a na pravo hore od napisu je obdlznik,kde je napisane UPRAVIT,klikni a si v recepte...mozes si tam oked opravovat kolko uznas za vhodne,ked opravis, das POKRACOVAT kliknes a PUBLIKOVAT.Skus...
marianne69
...ale da sa ist aj cez moja varecha,tiez v pravo hore ako ti ketty3811 radi,to je jedno....
pusta
marianne,veľmi pekne ti dakujem, už to mám
pusta
frezia, dakujem za cennú pripomienku, už som to množstvo zemiakov v surovinách opravila, uvedomila som si, že ho môžu čítať aj menej skúsení
cica2
chlebík musí byť výborný a vitaj :))
janger
@pusta , az teraz som 'objavila' tvoje recepty a vsetky doradu som ich precitala. Robis vyborne veci! Budem sa snazit aspon niektore z nich vyskusat :-). Aj tento chlebik sa mi strasne paci. A vitaj na Vareche!
pusta
janger, dakujem za tvoju pozornosť a milé povzbudenie, ja len varím klasiku a snažím sa poctivo.
pusta
cica2, úprimne dakujem za privítanie i hodnotenie
duschko
Chlebik urcite velmi chutny, ukladam do MKK a taktiez vitam na vareche.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia