Domáci biely zemiakový chlieb s rascou

Autor receptu: pusta

Kedysi ako dieťa, som u mojej starej mamy ráno chodila k dedinskému pekárovi s múkou a poobede pre hotový chlieb. Predtým stará mama piekla doma v peci desať pecňov chleba v jeden deň, po vychladnutí ho zaviazala do čistej utierky, tento chlieb sa nedrolil a zostával pár dní vláčny...a tá nádherná dráždivá vôňa čerstvého chleba sa nedá nikdy zabudnúť... časť cesta odložila a pre mňa upiekla v peci lángoše, pomazala ich husacou masťou a cesnakom a k tomu pohár čerstvo nadojeného mlieka .

1 dávka
porcia
210 minút
príprava
75 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka preosejeme múku, zmiešame so soľou, cukrom, rascou, vyhlbime uprostred priehlbinu, do priehlbiny dáme nastrúhané zemiaky, ktoré sme uvarili v šupke, posypeme kryštáľovvým cukrom, na ktorý namrvíme droždie, zalejeme časťou vlažnej vody, olejom a necháme vykysnúť kvások, dôkladne spracujeme zvyšnou vlažnou vodou na nelepivé, pružné a vláčne cesto strednej hustoty. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 minút.
  2. Vykysnuté cesto znovu dôkladne prepracujeme a na pomúčenej doske vytvarujeme guľatý alebo pozdlžny bochník, preložíme na plech s pečiacim papierom, necháme znovu 20 minút podkysnúť, potrieme studenou vodou a vložíme do trúby vyhriatej na 220 stupňov. Na spodok trúby dáme malý kastrolik s horúcou vodou, aby sa počas pečenia tvorila para.
  3. Po prvých 15 minútach pečenia znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 60 minút. Vyberieme, dáme vychladnúť na mriežku, aby sa odspodu chlieb nezaparil. Ihned po vybratí z trúby chlieb potrieme znovu studenou vodou, aby získal krásnu kôrku. Správne upečený chlieb má na poklop dutý zvuk. Krajce chleba sa dajú zmraziť. Vždy vyberieme len toľko, čo mienime skonzumovať, po rozmrazení je ako čerstvý.