Domáce veterníčky z odpaľovaného cesta

diabambulka - fotkadiabambulka, 24. marca 2012

U nás doma veľmi obľúbené a v poslednej dobe špecialita nášho tatinka ( hlavne odpaľované cesto, s ktorým mi pomáha ), takže žiadna veda, Zobraziť celý popisU nás doma veľmi obľúbené a v poslednej dobe špecialita nášho tatinka ( hlavne odpaľované cesto, s ktorým mi pomáha ), takže žiadna veda, zvládne to každý a výsledok stojí naozaj za to :-)))

30 ks
porcií
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto :
250 ml horúca
90 g
 štipka
140 g
1/2 čajovej lyžičky
3 ks
Plnka 1.:
1000 ml
120 g
3 ks
1 ks
3 PL
štipka
Plnka 2.:
2 ks
  podľa chuti
2 ks




Postup

  1. 1

    Cesto : Vodu, margarín a štipku soli varíme spolu vo vodnom kúpeli. Keď je margarín roztopený, pridáme múku spolu s kypriacim práškom do pečiva a miešame až kým sa nám cesto neoddeľuje od stien hrnca. Necháme vychladnúť a do vychladnutého cesta pridávame po jednom 3 vajíčka a dobre premiešame. Hotové cesto dáme do zdobiacej pištole a na suchý plech si vytvarujeme budúce veterníčky. Rúru predhrejeme na 250 °C a dno rúry vložíme hrnček s vodou. Keď je rúra vyhriata a voda v hrnčeku vrie vložíme plech s veterníčkami a pečieme. Prvých 5 minút pečieme prudko pri teplote 250°C, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ďalších 10 minút. Voda je tam preto, aby sa nám vďaka pare, ktorá tam bude krásne nafúkli a pozor rúru počas celého pečenia nesmieme otvárať, aby nám veterníčky nespľaskli !!! Z tohto množstva mi vyjde cca 30 ks stredných domácich veterníčkov. Po upečení, necháme vychladnúť, dáme dole z plechu, prekrojíme a naplníme plnkou a šľahačkou. Vrch môžeme pocukrovať, alebo poliať karamelovou polevou, alebo čokoládou.

    Domáce veterníčky z odpaľovaného cesta - obrázok 1
  2. 2

    Plnka 1.: Do 2/3 mlieka pridáme a zamiešame 3 žľtky a za stáleho miešania zohrejeme. V zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a vlejeme do horúceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding a odstavíme. Do horúceho pudingu vmiešame vanilkový , kryštálový cukor ( pridávam ho preto až nakoniec aby nám puding neprichytával ) a bielka, ktoré sme si vyšľahali so štipkou soli.

  3. 3

    Plnka 2.: Vyšľaháme šľahačku, pridáme stužovač a cukor, alebo si pripravíme karamelovú šľahačku. Karamelová šľahačka : Kryštálový cukor ( 2-3 PL ) skaramelizujeme a zalejeme šľahačkou, miešame, kým sa nám karamel nespojí so šľahačkou. Necháme dobre vychladnúť a až potom vyšľaháme spolu so stužovačom.

Diskusia k receptu

anina43
veterníčky ako vymaľované, karamelová šľahačka, super mňamka mám dotaz plech vymastíš a vysypeš múkou alebo cesto striekaš na peč. papier ? dik
marijanka712
tie sú nádherné a úsporné na vajíčka to sa dnes cení .... už dlhšie sa chystám, že si ich urobím , ale tolko dráždite , že som už na 98% presvädčená že sa do nich pustim aj mna by zaujímalo či plech vypláchneš vodou a tak striekaž kopčeky alebo pomastíš a pomukuješ????
havino
krásne ich máš @diabambulka ,nádherné, dala by som si jeden teraz veru, ale prvý krát čítam,že si dala do cesta aj prášok do pečiva, aj ked mám svoje cesto overené, vyskúšam aj ja s ním, čo to urobí, ja ich tiež teraz robievam, ako na páse, moji majú obdobie, raz báboviek, tiramisu, teraz sú v móde u nás veterníky, ukladám
diabambulka
Ďakujem za milé komentíky a hneď odpoviem na otázočky :-)
Dôležité : Pečieme na suchom plechu, počas pečenia neotvárame a v rúre na spodu máme hrnček s vodou, aby nám krásne narástli...
Držím palčeky :-)))
brmbolka
Ahoj, máš ich veľmi krásne. Som na vareche krátko, ale len kôli Tebe som sa prihlásila, pretože máš veľmi dobré fotopostupy a aj receptíky. Ja sa chem spýtať ohľadom tých veterníčkov, či ich striekaš len 1x, alebo 2 vrstvy.
diabambulka
ahoj brmbolka, to je naozaj krásny kompliment, ďakujem :-DDD
tie veterníčky striekaam len jeden krát, oni v rúre pôsobením pary a kypriaceho prášku krásne narastú a keď vychladnú tak ich prekrojím cez stred ostrým nožom a naplním :-) ak ideš skúšať držím ti palčeky a určite sa ozvi ... pekný deň
brmbolka
ahoj, ďakujem za radu. ešte sa toho cesta dosť bojím, niesom začiatočník v pečení, ale to odpaľlované a pľundrové cesto ma akosi núti udržiavať si odstup, neviem či to zvládnem. diabambulka, mám rada každý tvoj recept, niektoré veci skúšam opatrne ale tvoje recepty využívam najviac zo všetkých a bez jedinej chyby sa mi podaria. Ďakujem :-)
diabambulka
brmbolka skvelééé, ver mi a určite sa ti podaria aj tieto odpaľované dobrotky :-) ja som sa tiež bála ako pri každom novom recepte, ale keď človek vyskúša raz, potom niečo vylepší a potom už je to otázka praxe. Ja mám overený receptík od mojej maminky, ktorá mi dala aj cenné rady a skúsenosti a naozaj sú to zlaté rady a naozaj keď sa nich človek drží, podaria sa... u nás sú veľmi obľúbené, som veľmi zvedavá čo si fešáci rozkážu upiecť na Veľkú noc, aké budú mať mlsné jazýčky :-)))
honestka
zboznujem taketo fajnoty a tvoje @diabambulka vyzeraju skvele, len sa k nim posadit, avsak iste bolo dost ochutnavacov a bez nas -slintakov...
lyali
Myslím, že nejednej a nejednému z nás sa bude o Tvojich veterníčkoch snívať. A kompliment pre Teba i Tvojho manželíčka :-) Potom daj vedieť, čo si tí Tvoji fešáci vymysleli na Teba s pečením :-)
brmbolka
ahoj diabambulka, skúšala som veterníčky, cestíčko na 1****, len sa chcem ešte spýtať, ako si dosiahla akoby korunku na vrchu? daj techniku na nastriekanie takých korunkových. striekaš malinké venčeky alebo daš do venčeka aj prsk?
diabambulka
ahoj brmbolka striekaj ako keď sa robí točená zmrzlinka :-))) na budúce odfotím a doplním foto :-)
janger
Krasne sa ti podarili! A pochval aj tatinka. Aj moj vie robit odpalovane cesto, ale len take gule :-))). Ale veru uz davno nerobil, nejako zlenivel :-).
dzvirko
S pecenim nemam vela skusenosti a dnes som vyskusala tento skvely receptik a podarilo sa:))) Dakujem.
zajo33
noo velmi dlho nad tým uvažujem a myslím že sa zajtra na to odhodlám ...vyzerajú úžasne :-D
diabambulka
vranocka28 držím palčeky, určite sa podaria, prajem všetkým Krásnu a veselú Veľkú noc...
klaura
už dlho sa na odpaľované cesto chystám ... ešte som ho nerobila ... vyskúšam podľa teba ... :)
aj tebe peknú Veľkú noc ♥
livca11
caute baby ,prosim vas tie bielka idu do horuceho pudingu?
diabambulka prva varka vančekov nevyšla ale druhe su krasne,,,,, fajn receptik,,,
diabambulka
ahoj livca11, áno do teplého uvareného pudingu idú tie vyšľahané bielka:-))) neboj výsledok je veľmi dobrý, používam ich často na prípravu pudingových plniek, ešte aj pri krémešíkoch... som rada že sa podarili, veď je to vyskúšaný a overený receptík od mojej maminky :-)))
mamatata2
Dievčatá, chcem Vás povzbudiť, ktoré ste ešte nerobili s odpaľovaným cestom. Tento recept je super a veľmi cenné sú rady, pri pečení, cesto sa mi vydarilo, ešte robím na plnke. Vďaka @diabambulka..
diabambulka
jancam313 držím palčeky a verím že budú viac ako superrr :-) napíšte ako dopadli...pekný deň
nirika
po dopeceni ma rura ostat este zatvorena resp. po akej dobe ju mozem otvorit a ak mi vyslo cesto na dva plechy mozem ich dat piect sucasne?? :) dakujem :)
diabambulka
ahoj nirika, po 15 minútach veterníčky vyber z rúry a nechaj vychladnúť, budú už krásne a nafúknuté, treba dodržať hlavne teploty čo píšem v recepte, presnejšie... no a dva plechy naraz ? ja mám lepšiu skúsenosť piecť každý plech osobitne :O)
ceresnicka1
Ďakujem za recept. V piatok som sa do nich pustila....a včera "návševníci"...a chutili!!! Veľmi dobrý návod na odpaľované cesto,robila som prvýkrát. Akurát mi zostalo veľa pudingu. Zdá sa mi ho nepomer ku šľahačke. Dávaš naozaj až z jedného litra mlieka? A tými bielkami ešte narástol...skoro mi vyliezol z hrnca:-))). Tiež ma prekvapilo dávať sneh do horúceho pudingu,mala som pocit,že sa mi to zrazilo,ale potom som to vymiešala metličkami a bol v pohode. Kto sa bojíte odpaľovaného cesta,nemusíte. Je to tu veľmi dobre vysvetlené...
verdy
potreboval by som radu, Preco mi Praskaju ?..uz som ich piekol viac krat a boli fajn a teraz posledne dva razy mi praskli..zmenili tvar niesu take pekne okruhle ako pred tym...ale mam iny recept ako je napisany tu....neviete mi poradit? prosim
diabambulka
ahoj verdy, pri veterníkoch je dôležité dať na dno rúry hrnček s vodou, keď je rúra vyhriata a voda v hrnčeku vrie vložíme plech s veterníčkami a pečieme. Prvých 5 minút pečieme prudko pri teplote 250°C, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ďalších 10 minút. Voda je tam preto, aby sa nám vďaka pare, ktorá tam bude krásne nafúkli a pozor rúru počas celého pečenia nesmieme otvárať, aby nám veterníčky nespľaskli !!! držím palčeky
julanda
Už som to nerobila hádam 30 rokov, ale tento recept ma oslovil. Sú výborné, vlastne boli.
pekajka
Dnes som rozmyslala, ze by som chcela vyskusat odpalovane cesto, kedze som to este neskusala. Hladala som nejaky postup, no váš je napisany uplne bezchybne, takze dakujem pekne. Krasny recept!
marekita
Na Veľkú Noc zvykla moja babka robiť Poslanecké buchtičky - mimibuchtičky z odpaľovaného cesta plnené sladkou šľahačkou. Keďže recept sa nezachoval použila som ten Váš a pridala aj pudingovú plnku. Všetko vyšlo na jednotku. Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia