Foto: diabambulka
U nás doma veľmi obľúbené a v poslednej dobe špecialita nášho tatinka ( hlavne odpaľované cesto, s ktorým mi pomáha ), takže žiadna veda, Zobraziť celý popisU nás doma veľmi obľúbené a v poslednej dobe špecialita nášho tatinka ( hlavne odpaľované cesto, s ktorým mi pomáha ), takže žiadna veda, zvládne to každý a výsledok stojí naozaj za to :-)))
porcií
tepelná úprava
Suroviny
Cesto : | |
250 ml horúca |
|
90 g |
|
štipka |
|
140 g |
|
1/2 čajovej lyžičky |
|
3 ks |
|
Plnka 1.: | |
1000 ml |
|
120 g |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
štipka |
|
Plnka 2.: | |
2 ks |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Cesto : Vodu, margarín a štipku soli varíme spolu vo vodnom kúpeli. Keď je margarín roztopený, pridáme múku spolu s kypriacim práškom do pečiva a miešame až kým sa nám cesto neoddeľuje od stien hrnca. Necháme vychladnúť a do vychladnutého cesta pridávame po jednom 3 vajíčka a dobre premiešame. Hotové cesto dáme do zdobiacej pištole a na suchý plech si vytvarujeme budúce veterníčky. Rúru predhrejeme na 250 °C a dno rúry vložíme hrnček s vodou. Keď je rúra vyhriata a voda v hrnčeku vrie vložíme plech s veterníčkami a pečieme. Prvých 5 minút pečieme prudko pri teplote 250°C, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ďalších 10 minút. Voda je tam preto, aby sa nám vďaka pare, ktorá tam bude krásne nafúkli a pozor rúru počas celého pečenia nesmieme otvárať, aby nám veterníčky nespľaskli !!! Z tohto množstva mi vyjde cca 30 ks stredných domácich veterníčkov. Po upečení, necháme vychladnúť, dáme dole z plechu, prekrojíme a naplníme plnkou a šľahačkou. Vrch môžeme pocukrovať, alebo poliať karamelovou polevou, alebo čokoládou.
-
2
Plnka 1.: Do 2/3 mlieka pridáme a zamiešame 3 žľtky a za stáleho miešania zohrejeme. V zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a vlejeme do horúceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding a odstavíme. Do horúceho pudingu vmiešame vanilkový , kryštálový cukor ( pridávam ho preto až nakoniec aby nám puding neprichytával ) a bielka, ktoré sme si vyšľahali so štipkou soli.
- 3
Plnka 2.: Vyšľaháme šľahačku, pridáme stužovač a cukor, alebo si pripravíme karamelovú šľahačku. Karamelová šľahačka : Kryštálový cukor ( 2-3 PL ) skaramelizujeme a zalejeme šľahačkou, miešame, kým sa nám karamel nespojí so šľahačkou. Necháme dobre vychladnúť a až potom vyšľaháme spolu so stužovačom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Dôležité : Pečieme na suchom plechu, počas pečenia neotvárame a v rúre na spodu máme hrnček s vodou, aby nám krásne narástli...
Držím palčeky :-)))
tie veterníčky striekaam len jeden krát, oni v rúre pôsobením pary a kypriaceho prášku krásne narastú a keď vychladnú tak ich prekrojím cez stred ostrým nožom a naplním :-) ak ideš skúšať držím ti palčeky a určite sa ozvi ... pekný deň
aj tebe peknú Veľkú noc ♥
diabambulka prva varka vančekov nevyšla ale druhe su krasne,,,,, fajn receptik,,,