Domáce tagliatelle z múky semolina durum fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. júla 2013
Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept som videla na TV - paprika, pripravoval ho šéfkuchár Zoltán Magos, odborník pre taliansku kuchyňu. Postup je veľmi jednoduchý a výsledok vynikajúci, Zobraziť celý popisTento recept som videla na TV - paprika, pripravoval ho šéfkuchár Zoltán Magos, odborník pre taliansku kuchyňu. Postup je veľmi jednoduchý a výsledok vynikajúci, tie drahé hotové z obchodu sa k nim nedajú prirovnať. V pôvodnom recepte sa používa strojček na cestoviny, ja ho nemám, ale mám dve ruky, tak som sa do toho dala, polovicu sme mali na obed a polovicu som usušila do zásoby. Odporúčam si tagliatelle pripraviť doma - rýchle, jednoduché, kvalitné, vlastné a najmä chutné.

4
porcie
130 minút
príprava
3-4 minút
na 100 °C

Suroviny

200 g
2 ks
len málo ak treba
1/4 ČL




Postup

  1. 1

    Odfotila som taliansku múku semolina durum bio, neskôr pridám do linku semolinu durum múku, ktorú zatiaľ predávajú len v metre za 0,71 centov za 900 gramov, jedna milá varecháčka @havino, zistila, že od septembra bude možné ju kúpiť už aj v predajniach tesco a jednoty.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy som dala múku semolina durum, rozklepla som 2 vajcia. Kurkuma je môj vlastný nápad - asi 1/4 CL, cestoviny majú potom krásnu žltú farbu. Kto nechce, nemusí dať. Soľ sa nepridáva, aby sa cestoviny zbytočne nevysušili a nestvrdli.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko som rukami premiešala, vody som potrebovala naozaj len veľmi málo, menej ako 50 ml, množstvo potreby vody závisí od veľkosti vajec, ak sú veľké, tak ani nie je treba. Vymiesila som tuhé cesto do tvaru guľky asi 7 - 8 minút. V TV paprika sa bod č. 1 a č. 2 robil v kuchynskom robote, ked sa všetko spojilo na cesto, tak sa ešte na doske premiesilo rukou. Mne odpadlo umývanie robota a čistenie strojčeka na cestoviny, lebo som všetko spravila ručne.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som položila na potravinovú fresh fóliu...

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a dobre zabalila. Zabalené cesto som odložila odpočívať do chladničky na 1 hodinu. Toto je veľmi dôležité, aby sa dalo ľahko rozvaľkať.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som prekrojila na polovicu, druhú časť som odložila zabalenú do fólie späť do chladničky, kým som pracovala s prvou polovicou.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V TV paprika cesto rozvaľkal šéfkuchár pomocou strojčeka na cestoviny na stupni č. 1 po predchádzajúcom pokrájaní na pásy. Ja som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 1 mm, s cestom sa vynikajúco pracuje, oveľa ľahšie ako z bežnej múky, takmer netreba podsypávať múkou, viac-menej som podsypávala len ľahúčko, skôr zo zvyku.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozvaľkané cesro som trošku posypala múkou, aby sa po stočení do závinu nezlepilo.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Závin cesta som pokrájala ostrým nožom na kolieska asi 1 cm široké, viac netreba, lebo pri varení dosť zväčšia svoj objem.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Klbká cesta som poukladala na dosku, ktorú som tiež pomúčila len zľahka. V týchto klbkách treba nechať cesto sušiť asi 1 hodinu, než sa tagliatelle rozhodneme variť, na uskladnenie do zásoby o niečo dlhšie.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ja som klbká cesta rozobrala a tak som ich sušila, avšak druhú polovicu som už nechala sušiť v klbkách a usušené som ich odložila do uzavierateľnej suchej čistej sklenenej nádoby. Čerstvo pripravené tagliatelle som varila vo vriacej osolenej vode len 3 - 4 minúty, čo je podstatne menej, ako u kupovaných.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu mám usušené tagliatelle, výhodou vlastných cestovín je aj to, že viete, čo ste do nich dali. Môžete ich pokrájať na rezance, kocky alebo iné tvary. Ak len jedenkrát skúsite, už nikdy nebudete chcieť kupované.

    Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

janger
Ja som robila pred par dnami. Povodne som chcela robit z normalnej slovenskej hrubej muky, ale kedze som mala tuto taliansku muku v zasobe a uz ju bolo treba pouzit, tak som rezance robila z nej. Muka je sama uz dost zlta, takze do toho mojho cesta ani kurkuma nebola treba :-). Cast som ususila a cast som uvarila hned. Na vyrobu cestovin sa tato semolina casto miesa aj s talianskou mukou oo. Na buduce skusim miesat s normalnou hladkou mukou. A tiez vyskusam aj so slovenskou hrubou mukou. Ved volakedy robievala babicka vselijake rezance, sliziky, fliacky zo slovenskej muky a tiez byvali perfektne. Doteraz som cestovinu nevyrabala, takze skusenosti s tym nemam. Vzdy som kupovala cestovinu hotovu (a velmi dobru). Prikladam ti aj obrazok tych mojich rezancov. Nie su sice moc pekne, ale budem sa snazit zdokonalovat. Tiez nemam strojcek.


havino
ja som ich ich už včera robila :-) a dnes sme ich mali na obed s hubovo smotanovou omáčkou



sracz
... pridávam aj ja svoj hlas za doma "zmajstrované" cestoviny. Krísna práca a perfektný odkaz, milá @pusta - mám originál rcp na domáce rezance s tvarohom, priamo z Békes Csabi, ale s "csusza" zo semoliny som ešte "neoproboval"! Vďaka Tebe, idemE na to! Ďakujem Ti, "majster_ka provokatér_ka" za príjemné "nakopnutie" do rozkroku!
cien
Vyzerá to fajne len škoda že nato nemám čas... tak radšej kúpim už hotové :-) čas sú peniaze :-)
lola
@pusta ,pri Vas sa jednoducho clovek MUSI naucit varit,mate vyborne spracovane recepty a toto vyzera tak lakavo....snad to niekedy vyskusam,momentalne bojujem s casom,kazdopadne ukladam(-:
Inac,aka je to muka semolina durum,nieco podobne hrubej?Tu u nas kupim maximalne hladku,do ktorej obcas pridam krupicu(ak mam prave doma),ale inac robim vsetko z hladkej(-:pekny vecer(-:
frezia68
Ty si ale šikovnica,myslela som,že strojové.Tiež nemám strojček a ruky lenivé na takú kopu...:-)
pusta
@j änger, tiež sa snažím zdokonaľovať v ručne pripravovaných cestovinách :-))) nerobím ich dávno, len asi 1 rok. ved ich máš tie tvoje veľmi krásne.
strojček na cestoviny je šikovná vecička, je dobré mať ho aj doma, ale podmienkou to nie je. :-))))
ja z našej múky na domáce cestoviny používam našu polohrubú, iní radšej hrubú múku alebo miešajú tieto dve v určitom pomere. O talianskej múke semoline viem, že sa vyrába približne 5 druhov a medzi nimi i hladká 00 a špeciálne múka na cestoviny.
hej, je dosť žltá, cestoviny len zo semoliny majú skôr farbu do svetlo-hneda - taká farba podobná bielej káve, ale ja som kurkumu pridala nielen k vôli farbe, má aj iné vynikajúce vlatnosti.
dakujem ti za pekný komentár janka a ešte viac za krásne foto, ktoré si pridala.
pusta
@havino , krásne ich máš, už som ich inde pochválila - ty si tiež dala kurkumu, to sú tie však? :-)))) úžasne sa ti vydarili.
včera som ich robila tiež s hubami, ale bez omáčky :-))))
všetko zo semoliny je naozaj veľmi chutné.
ako vidím, aj ty, aj ja sme tu akési priekopníčky v príprave rôznych dobrôt zo semoliny :-)))
kiež by tá vynikajúca múka bola aj bežne v obchodoch, neviem sa dočkať toho septembra, o ktorom si písala, tánička milá :-)))
dakujem ti za nádherné foto, ktoré si pridala.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, som toho názoru, že práve domáce cestoviny sú tie najlepšie :-)))
nie som si istá, či aj halušky sa robia zo semoliny, ale prečo nie?
na túrós csusza z pollohrubej múky sa chystám a to s domácou údenou slaninkou - to bude baštička :P
len ty pekne oprobuj domáce cestoviny zo semoliny a budeš spievať chvály, ako my, čo sme už vyskúšali.
potom poprosím, daj vedieť, ako chutili...
dakujem za pekné hodnotenie.
pusta
@cien , to je relatívne, či práve hotové cestoviny z obchodu šetria čas, peniaze určite nešetria...nevravím, je dobré mať nejaký ten balíček doma v rezerve.
príprava domácich cestovín nezaberie veľa času, len niekoľko minút. kým preschnú, môžeš robiť doma čokoľvek iné, čo ti treba urobiť. ak máš aj strojček na cestoviny, tak je to úplná malina. uvaria sa len za 3-4 minúty, okrem toho sa dajú pripraviť do zásoby.
poviem ti, že ak raz ochutnáš tie domáce a dokonca vlastné a vieš, čo v nich je, nikdy viac nebudeš chcieť tie z obchodu, lebo domáce sú domáce, šetria nielen čas, aj peňaženku.
dakujem za pochvalu.
pusta
@lola , viem, že pre väčšinu z vás, čo žijete v zahraničí, je okrem hladkej múky tá ostatná problém aj v porovnaní s našimi druhmi múk na Slovensku.
múka semolina durum sa vyrába z tvrdej pšenice špeciálnym mletím, jej pomleté zrnká sú asi veľkosti krupice, má žltkavú farbu. z tejto tvrdej pšenice sa špeciálnym mletím vyrába aj kuskus a iné.
s touto múkou sa stretneš najčastejšie napr. v Taliansku, je známych minimálne 5 rôznych druhov - nazýva sa farina, je aj špeciálne len na cestoviny. Nájdeš ju aj inde v zahraničí, napr. vo Švajčiarsku, v Austrálii, Holandsku ale aj inde.
po mojej skúsenosti s ňou odporúčam zohnať si ju.
dakujem ti za perfektné a krásne zhodnotenie mojej práce.
teší ma to a prajem ti krásny slnečný deň vo Valencii.
pusta
@helanka , k tvojmu komentáru ja sama už nemám čo viac dodať.
dakujem za tvoj názor
pusta
@frezia68 , ty teda určite lenivé ruky nemáš :-)))) chcela by som, aby tie mojre ruky dokázali také úžasné veci, aké robíš a pridávaš ty :-)))
úprimne ťa obdivujem, klobúk dolu.
dakujem za uznanie.
andreac
Komentár od @concord bol pre vulgárnosť vymazaný. Zároveň boli vymazané aj reakcie naň. Redakcia
betka11
@pusta cestoviny ako malované,chcem sa spýtať či je potrebné nechávať cestoviny pred varením oschnúť alebo môžem variť hneď ako pokrájam,kedysi som si robievala sušené cestoviny do zásoby tak prečo nezačať znovu.
Ďakujem pekný deň.
pusta
@betka11 , áno, aj čerstvé cestoviny treba pred varením ešte nechať preschnúť.
tie do zásoby, pravdaže, dlhšie. píšem o tom v bode č.10 v postupe.
dakujem za krásnu pochvalu.
aj tebe prajem pekný deň.
izabella929
pekná práca..) rada robím domáce cestoviny...sú veľmi chutné a hlavne vieme, čo sme do nich dali.-)
mariana33
vyzerajú super...aj ja robievam, ale zatiaľ len z klasickej hladkej múky a pri deťoch sa mi zle sušia, lebo ich často kontrolujú:o)...ale najčastejšie robievam klasické rezance pre celú rodinu...svokra ma zásobuje domácimi vajciami a potom už len váľok do rúk a začína veľkovýroba postupne za pár hodín aj z 10 vajíčok, všade kam sa pozriem tak sa sušia...:o)
medovnicek
musím si niekde zohnať tú múku, aby som mohla vyskúšať, vďaka za super postup
alica
Tiež som za domáce cestoviny,včera som robila lasagne,boli super,takže ich už ani nebudem kupovať:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia