Domáce tagliatelle z múky semolina durum (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept som videla na TV - paprika, pripravoval ho šéfkuchár Zoltán Magos, odborník pre taliansku kuchyňu. Postup je veľmi jednoduchý a výsledok vynikajúci, tie drahé hotové z obchodu sa k nim nedajú prirovnať. V pôvodnom recepte sa používa strojček na cestoviny, ja ho nemám, ale mám dve ruky, tak som sa do toho dala, polovicu sme mali na obed a polovicu som usušila do zásoby. Odporúčam si tagliatelle pripraviť doma - rýchle, jednoduché, kvalitné, vlastné a najmä chutné.

4
porcie
130 minút
príprava
3-4 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Odfotila som taliansku múku semolina durum bio, neskôr pridám do linku semolinu durum múku, ktorú zatiaľ predávajú len v metre za 0,71 centov za 900 gramov, jedna milá varecháčka @havino, zistila, že od septembra bude možné ju kúpiť už aj v predajniach tesco a jednoty.
  2. Do misy som dala múku semolina durum, rozklepla som 2 vajcia. Kurkuma je môj vlastný nápad - asi 1/4 CL, cestoviny majú potom krásnu žltú farbu. Kto nechce, nemusí dať. Soľ sa nepridáva, aby sa cestoviny zbytočne nevysušili a nestvrdli.
  3. Všetko som rukami premiešala, vody som potrebovala naozaj len veľmi málo, menej ako 50 ml, množstvo potreby vody závisí od veľkosti vajec, ak sú veľké, tak ani nie je treba. Vymiesila som tuhé cesto do tvaru guľky asi 7 - 8 minút. V TV paprika sa bod č. 1 a č. 2 robil v kuchynskom robote, ked sa všetko spojilo na cesto, tak sa ešte na doske premiesilo rukou. Mne odpadlo umývanie robota a čistenie strojčeka na cestoviny, lebo som všetko spravila ručne.
  4. Cesto som položila na potravinovú fresh fóliu...
  5. ...a dobre zabalila. Zabalené cesto som odložila odpočívať do chladničky na 1 hodinu. Toto je veľmi dôležité, aby sa dalo ľahko rozvaľkať.
  6. Cesto som prekrojila na polovicu, druhú časť som odložila zabalenú do fólie späť do chladničky, kým som pracovala s prvou polovicou.
  7. V TV paprika cesto rozvaľkal šéfkuchár pomocou strojčeka na cestoviny na stupni č. 1 po predchádzajúcom pokrájaní na pásy. Ja som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 1 mm, s cestom sa vynikajúco pracuje, oveľa ľahšie ako z bežnej múky, takmer netreba podsypávať múkou, viac-menej som podsypávala len ľahúčko, skôr zo zvyku.
  8. Rozvaľkané cesro som trošku posypala múkou, aby sa po stočení do závinu nezlepilo.
  9. Závin cesta som pokrájala ostrým nožom na kolieska asi 1 cm široké, viac netreba, lebo pri varení dosť zväčšia svoj objem.
  10. Klbká cesta som poukladala na dosku, ktorú som tiež pomúčila len zľahka. V týchto klbkách treba nechať cesto sušiť asi 1 hodinu, než sa tagliatelle rozhodneme variť, na uskladnenie do zásoby o niečo dlhšie.
  11. Ja som klbká cesta rozobrala a tak som ich sušila, avšak druhú polovicu som už nechala sušiť v klbkách a usušené som ich odložila do uzavierateľnej suchej čistej sklenenej nádoby. Čerstvo pripravené tagliatelle som varila vo vriacej osolenej vode len 3 - 4 minúty, čo je podstatne menej, ako u kupovaných.
  12. Tu mám usušené tagliatelle, výhodou vlastných cestovín je aj to, že viete, čo ste do nich dali. Môžete ich pokrájať na rezance, kocky alebo iné tvary. Ak len jedenkrát skúsite, už nikdy nebudete chcieť kupované.