Domáce tagliatelle vyrobené len ručne až do konca

pusta - fotkapusta, 19. februára 2011
Domáce tagliatelle vyrobené len ručne až do konca
Foto: pusta

Poznám viacero receptov na tagliatelle, ale tieto som vyrobila od začiatku až do konca ručne. Nie je to vôbec ťažké, hoci som nepoužila ani Zobraziť celý popisPoznám viacero receptov na tagliatelle, ale tieto som vyrobila od začiatku až do konca ručne. Nie je to vôbec ťažké, hoci som nepoužila ani strojček na cestoviny. Príprava je pomerne jednoduchá a výsledok vynikajúci. Inšpirovala som sa Jamie Olivierom, ale upravila som ich výrobu podľa seba. Naozaj niet nad čerstvo pripravené cestoviny, môžem po odskúšaní len potvrdiť.

3
porcie
120 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
200 g
podľa potreby na podsypanie
1/2 mokka lyžičky do cesta
 do vody na cestoviny
  podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do misky rozklepneme vajcia a rozšľaháme so soľou. Postupne prisypávame múku, ktorú spracovávame s vajcami pomocou vidličky na cesto, ktoré potom miesime rukou na doske poprášenej múkou. Vytvoríme tvar gule, zabalíme do potravinovej folie a vložíme na 30 minút do chladnničky odpočinúť. Spotreba múky môže byť vyššia, v závislosti od veľkosti vajec a vlhkosti múky.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na placku hrúbky 1-2 mm a necháme chvíľu preschnúť. Jemne pomúčime, stočíme do rolky, ktorú pokrájame na pruhy o šírke 3/4 - 1 cm. Pruhy oddelíme od seba, rozoberieme a rozložíme po doske. Jemne pomúčime a necháme znovu chvíľu preschnúť.

  3. 3

    Varíme vo vriacej osolenej vode asi 3-4 minúty, scedíme, nepreplachujeme vodou, odložíme si trocha vody na prípadné dalšie použitie podľa nasledujúceho receptu. Hotové tagliatelle pomastíme maslom alebo olejom, aby sa nám nezlepili. Najčastejšie podávame ako prílohu k jedlám na šťave, ayle aj ako rôzne upravené samostatné jedlo. Táto dávka je pre 3 osoby. Môžeme si ich urobiť aj do zásoby, potom ich necháme oschnúť a uskladňujeme v sklenom pohári.

Diskusia k receptu

jarunka
Musi to skusit tiez. Naozaj su najlepsie domace.
marienka44
@Pusta ,ved to sú nase obycajne slíže. :-) bez pridavku vody do cesta. Robim, nekupujem hotove. :-) Ta sol v ceste ale pri dlhsom uskladnení vadí. :-)
hubata
Ozaj, ..... slíže do fazuľovice a ani do nich vajce nedám.
julica
marienka, to nie sú rezance, tagliatelle sú oveľa dlhšie a širšie
pusta
marienka44, čakala som, kto na to príde. dobre si ma rozosmiala, lebo máš úplnú pravdu, ide o klasické rezancové cesto našich starých mám a je úplne jedno, že recept v médiách uviedol Jamie Olivier za použitia modernej kuchynskej techniky. Zrejme to tak robili babičky v celej strenej Europe a možno aj na celom svete, boli rýchlejšie v príprave jedla, nemuseli zbytočne umývať toľko riadov a nepotrebovali žiadne umývačky riadov a ich recepty prežili do dnešných dní. Marienka, gratulujem!
pusta
julica, to cesto je naozaj základné rezancové cesto. Je už len na tebe, či nakrájaš niťovky, rezance, fliačky, tagliatelle,.. alebo ako ho dalej upravíš - raz darmo, je to stará dobrá klasika a klasika je klasika...myslím, že marienka myslela práve to základné cesto na rezance.
pusta
marienka, až teraz som si všimla tú soľ. áno máš pravdu zase. soľ viaže na seba vodu a pri uskladnení cesto, ktoré stratí vdaka soli vodu, vyschne, stvrdne a bude sa lámať - teda ak ich robíme do zásoby, cesto nesoliť. dakujem za pripomienku.
amelie
@Pusta , pagáčiky úspešne neprežili víkend, nabudúce asi zdvojnásobím dávku. Synovia pobrali rodinkám na ochutnanie a muž si sotva stihol odložiť niekoľko poagáčikov na dnes pre kolegov do práce:-) Ďakujem za recept, želám tebe a ostatným varechákom krásny SLNEČNÝ týždeň.
amelie
Hop, komentár na mieste pre pagáčiky, ach tie oči:-( sorry
pusta
amelie, aj to je môj recept. dakujem, že si podala správu o tom, aké boli tie pagáčiky prudko jedlé. to ma len teší.
marika21
Presne takto ich pripravovala a robí to dodnes mamička, babička každú nedeľu. Zarobí cesto, vyvaľká cestáčka, nakrája na tenké sližiky- niťovky, fliačky. Ja si to občas uľahčím s kúpenými. Manžel má rád kúpené. Veľakrát ma s dcérou presviedčali, že oni chcú kúpené radšej. Cestoviny rada robím. Aj mi chutia. Len sú oveľaaa... sýtejšie, ťažšie na trávenie. Kúpené zjem, neviem , že som jedla. *****
pusta
@marika21 , všetky cestoviny okrem špagiet a kolienok si vyrábam sama, robím čerstvé i suším do zásoby, niet nad domáce :-)
súhlasím s tebou :-)
dakujem za pochvalu a 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia