Domáce tagliatelle vyrobené len ručne až do konca

Autor receptu: pusta

Poznám viacero receptov na tagliatelle, ale tieto som vyrobila od začiatku až do konca ručne. Nie je to vôbec ťažké, hoci som nepoužila ani strojček na cestoviny. Príprava je pomerne jednoduchá a výsledok vynikajúci. Inšpirovala som sa Jamie Olivierom, ale upravila som ich výrobu podľa seba. Naozaj niet nad čerstvo pripravené cestoviny, môžem po odskúšaní len potvrdiť.

3
porcie
120 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do misky rozklepneme vajcia a rozšľaháme so soľou. Postupne prisypávame múku, ktorú spracovávame s vajcami pomocou vidličky na cesto, ktoré potom miesime rukou na doske poprášenej múkou. Vytvoríme tvar gule, zabalíme do potravinovej folie a vložíme na 30 minút do chladnničky odpočinúť. Spotreba múky môže byť vyššia, v závislosti od veľkosti vajec a vlhkosti múky.
  2. Cesto vyvaľkáme na placku hrúbky 1-2 mm a necháme chvíľu preschnúť. Jemne pomúčime, stočíme do rolky, ktorú pokrájame na pruhy o šírke 3/4 - 1 cm. Pruhy oddelíme od seba, rozoberieme a rozložíme po doske. Jemne pomúčime a necháme znovu chvíľu preschnúť.
  3. Varíme vo vriacej osolenej vode asi 3-4 minúty, scedíme, nepreplachujeme vodou, odložíme si trocha vody na prípadné dalšie použitie podľa nasledujúceho receptu. Hotové tagliatelle pomastíme maslom alebo olejom, aby sa nám nezlepili. Najčastejšie podávame ako prílohu k jedlám na šťave, ayle aj ako rôzne upravené samostatné jedlo. Táto dávka je pre 3 osoby. Môžeme si ich urobiť aj do zásoby, potom ich necháme oschnúť a uskladňujeme v sklenom pohári.