Domáce špécle

gittka - fotkagittka, 11. apríla 2010
Domáce špécle
Foto: gittka

hodia sa k hociakému mäsu na štave,ale ja ich mám rada aj iba omastené so zeleninovým šalátom.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

500 g
5 ks
2-3 dcl




Postup

  1. 1

    suroviny vymiešame na hladkú redšiu zmes,ktorú necháme chvílu odpočinút.cesto potom hádžeme do vriacej vody z lopárika,alebo pretlačíme cez sitko na halušky.

  2. 2

    ked vyplávajú na povrch,scedíme ich a podávame so syrom,opečenou cibulkou a slaninkou.

  3. 3

    tak isto môžme podávat aj ku klasickému mäsu na štave.

Diskusia k receptu

gittka
kucharronald skús ich spravit,s tými vajciami a mliekom majú inú chut ako halušky
hanina
U nás sa to volá gančeky . Spätzle - to je nemecký - rakúsky názov, však? Vďaka. Najčastejšie ich podávame k teľaciemu perkeltu - ďaľší tento raz maďarský názov. To je ostatne jedno sú výborné.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Určite vyskúšam.
evanaaa
Raz som kúpila v Rakúsku hotové spätzle,ale mám dojem,že cesto nebolo len ako obyč.halušky,no,neviem.Možno záleží na rozpise surovín alebo čHalušky robievam,ale to nie j e tá chuť.
cukrarka
ano špecle je švábske jedlo /nudle/, ktore mi urobila kamaratka,ktora zije 30 rokov v Nemecku a su dlhšie, tieto maju dosť ďaleko do špecli... aspon na pohľad..
gittka
@cukrarka ,ja viem,že tie nemecké sú dlhé,ale sú robené strojovo.doma robené sú troška iné.
majsterka
skúste nasledovné:na oleji popražte cibuľu pokrájanú na rezance,pridajte olúpané pokrájané paradajky,osolte,okorente,pridajte rozdrvený cesnak,bazalku.Hotavé zmiešajte so špeclami,na tanier dajte porciu a posypte postrúhaným parmezánom
tinca
Gittka nie je to veľa vajec na 1/2 kg múky?? Neviem nepoznám to.
gittka
@tinca ,tento recept je od jednej pani,ktorej korene sú niekde v rakúsku.ako som už písala,je to iná chut ako klasické halušky.treba skúsit a potom uvidíš či chutia,alebo nie.
cukrarka
Gitka -ale ona tie špecle tiez robitla cez nejake špecialne sitko - len to cesto bolo redšie, ktoré cez to sitko pretekalo, naše vajcové halušky su trošku tuhšie cesto , ale tiež myslím, že stačí menej vajec...
gittka
@cukrarka dík za radu.ja ich robievam na sitku z tupervare.a cesto má byt redšie.v tom máš pravdu
jerica
tiež som mala starý haluškovač , pokiaľ som si nekúpila "špeclovač z TUPPRWARE, halušky sú skôr také šúlancové , ale to nemusí vadiť. www.tupperware.sk
cistinka
Ja dávam na špecle na kilo múky 12 vajec podľa starého bavorského receptu...takže vajec tam veľa nemáš....a keby si mala domáce vajíčka, tak ich máš aj krásne žltej farby :-))
marianne69
...tak som ich @gittka vyskusala a su vynikajuce a urcite ich budem robit aj nadalej:-)dakujem za recept...(trosku som tam sypla aj spaldovej muky,mali taku vyraznejsiu chut..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia