Domáce slíže ( fotorecept )

mariaklara - fotkamariaklara, 18. júla 2012

Ako sa hovorí: " Domáce sú domáce ". Orechové, makové, krupicové alebo len tak, do chrumkava pripečené, posolené a ešte s kyslým mliekom. To je u nás obľúbené.

4 - 5
porcie
30 - 50 minút
príprava

Suroviny

500 g
200 - 250 ml
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si : fotku doplním neskôr, lebo sa mi rozmazala.

  2. 2

    Preosejeme si múku, pridáme trochu soli, vajce a vodu.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Najskôr vareškou zapracujeme.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Potom rukou vypracujeme hladké cesto.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Bochník rozdelíme na menšie časti.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Po jednom spracúvame cez valčeky, nesmieme zabúdať aj pomúčiť - samozrejme nie strojček, ale cesto.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Keď už vidieť, že cesto je hladké, postupne si nastavujeme hrúbku slížov. Ja si zvyknem od hrúbky 7 znižovať na 4 alebo 3.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 7
  8. 8

    Tu už máme vyvaľkané pásy cesta.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto musí byť z vrchu aj zo spodu pomúčené. Chvíľku ho necháme zaschnúť, nie však veľmi, aby sa nelámalo pri krájaní.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 9
  10. 10

    Pásy krájame na menšie kúsky, aby nám vošli do mlynčeka a vlastne tu sa určuje aj dĺžka slížov.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 10
  11. 11

    Tu sú cestíčka krájané na slíže.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 11
  12. 12

    Slíže poprekladáme opäť na pomúčenú dosku a trochu necháme preschnúť. Pred vkladaním do vody ich preložíme na sito, aby sme ich zbavili múky - pretrasieme ich. Potom ich dáme vyvariť do vriacej posolenej vody, keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich sitkom, môžeme ich prepláchnuť studenou vodou, aby sa nezlepili.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 12
  13. 13

    Pokvapkáme ich aj olejom.

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 13
  14. 14

    Na mlynčeku sa tiež dajú robiť aj domáce špagety. Na vrch si ich posypeme, čím len chceme. " Dobrú chuť ! "

    Domáce slíže ( fotorecept ) - obrázok 14

Diskusia k receptu

izabella929
jaj, ako krásne vyzerajú.)))) dala by som si, len teraz mám málo času miesiť....keď bude čas urobím .-)
babina49
Sú krásne.To akého pomocníka máš? Ja to pracne vaľkám.
beaatrix
domáce sú výborné,len ja všetko ručne a to nám lepšie chutia
sneica
ja taketo slize milujem pridat do slepacieho vyvaru...a potom do stredu postavit lyzicu :) mnam
modrykamen
My strojček nemáme, tak vaľkáme ručne. Veru tak, domácim sa nič nevyrovná. A nie je to až také prácne.
mariaklara
V prvom rade Vám všetkým ďakujem za komentáre, priznám sa, že aj ja som robila vždy ručne, ale asi pred 12rokmi som mala obe ruky operované v lakťoch, asi 5rokov po operácii som nemohla miesiť cesto, preto sme mávali doma len kupované cestoviny. Potom som zistila, že existuje niečo také, ako pomocník na miesenie slížov, tak som si ho kúpila. A neľutujem, som spokojná. @beaatrix , My sa tiež z týchto tešíme a keď mi prídu vnúčatá, tie majú ešte väčšiu radosť. Toľko pomocníkov až - až.
marianna76
Fajn, ďakujem... presná múka, presná voda... takéto recepty mám rada... určite si skoro s deťmi urobíme... už sa teším...
valeri
Máš pravdu: domáce sú domáce :-)). Ja robím aj tenučké do polievky, len vaľkám ručne. Ale prečo si neuľahčiť.
mariaklara
@valeri , máš pravdu, na čo sú potom tí pomocníci do kuchyne? robím si tiež slížiky do nedeľnej polievky, na tie mám iný strojček, ten mi robil môj manž. asi pred 20 - 30 rokmi, a zdokonalil ho tak, že odrežú rovnakú dĺžku. Niekedy ich sem vložím.
astheart
Strojek na těstoviny je fajn. Určitě pomůže těm, kteří mají potíže s rukama, protože válet nudlové těsto je skutečně namáhavé. jediná výhoda ručního válení je ta, že se to dá vyválet mnohem tenčeji,. Ale fakt to dá mnoho práce! Maminka dělávala, pak po celém bytě, kde se jen dalo, se sušily veliké teňoučké pláty nudlového těsta.....Vždycky říkala, že přes ty pláty musí být vidět, :)))).
sonulienka
@mariaklara sú krásne ja mám tiež tento strojček už roky a mne sa dobre vyvaľká na tenučko ale keď chcem do polievky tak krájam iným strojčekom sú tenšie ako na tomto.
45678
Fíha! ako by mi dnes zabodovali, varím fazuľovú polievku s údeným kolenom , ale musím ísť urobiť sama, ručne-stručne :-))
tatranka
To máš ohromného pomocníka v strojčeku na cestoviny.No páči sa mi,že si robíš sama rezance.Robím ich aj ja / nie vždy/,ale mňa potom čaká ešte krájanie.No už rokmi mi to ide tiež,myslím si šikovne.Ver,že na pracovnej doske mám už vykrájanú priehbinku z jednej strany,kde stále krájam rezance.
mariaklara
@sonulienka , ja tiež do polievky krájam na inom strojčeku, vyvaľkám na tomto, ako píšem vyššie, ten mi robil manžel. @tatranka , snažím sa aspoň na nedeľu tie tenké slížiky, viem si predstaviť tú tvoju dosku, takú mala aj moja maminka. Moja taká nebude, keďže ich už robím takto moderne, na strojčeku:-)))
mamatata2
Kúpila som si strojček a niečo podobné som už stvorila ako ty, aj keď na slano, ale nemalo som tie pláty také pekné ako ty. Hádam sa zdokonalím, vďaka aj za recept na cesto, doteraz som robila na 100 g múky 1 vajce a 1 lyžica oleja, ale vajcia sú drahé, vyskúšam podľa teba a na sladko.
mariaklara
@mamatata , neboj sa, to všetko je len prax. Zajtra je piatok, vlastne už dnes, u nás je bez mäsový deň. Budem variť tekvicovú mliečnu polievku a tieto slíže. To bude paráda. Môj manž. to nevymení za žiaden rezeň:-)))
ata8888
jej Klari ake su sliziky krasne ....dala by som si ...a este mi povedz,kde si zobrala takeho krasneho pomocnika ?...ukladam si recept do KK
hambalko35
Ja som si kupila tiež tohto pomocnika som s nim zatial spokojna,včera som robila na nom sliže ,ale mne sa zda že ja som ich mala hrubšie ako ty ,asi si ich robila na tej tenšej časti.Nam s tvarohom a s makom chutia tie hrubšie,do polievky som ešte neskušala robit ale určite v najbližšej dobe vyskušam a možno aj dnes ked nam tak pekne prši :-)
a vonku sa neda nič robit.
mariaklara
@hambalko , V strojčeku sú dve hrúbky, ja robím tie tenšie, tie sa podobajú aj na špagety, tie hrubé nerobím vôbec. A do polievky vygúľaj, čo najtenšie.
sovka62
Práve som dojedla. Tvoj recept ma povzbudil, aby som ich skúsila spraviť a vydarili sa. Cesto som miesila tak, ako som kedysi vídala robiť mamu. Múku na dosku, zmiešať so soľou, v strede urobiť jamku, vyklepnúť vajce. Spracovávať veľkým nožom a postupne pridávať vodu, podľa toho koľko cesto "zoberie". Mne dnes "vzalo" 230 ml vody a doska ostala úplne čistá. Potom som domiesila rukou, je to oveľa menej namáhavé ako miesiť v miske (tiež mám boľavé ruky, v miske by som to asi nezvládla). Rezance boli výborné, veľmi pekne ďakujem za presný recept, bez neho by som neskúšala.
Strojček mám rovnaký ako ty, je výborný, má len jednu chybu. Tie rezance boli trochu tenké, rozmýšľala som aj nad tými širokými, ale to sa mi zase zdalo príliš. Skrátka, chýba na ňom tretia šírka.
A mali sme ich s tvarohom a rozškvarenou slaninkou, mňaaaaam.....
mariaklara
Som rada, že si spokojná, ja vyskúšam podľa tvojej rady, na doske. Tá tretia šírka chýba aj mne.
tkatka
Tiež mám tento strojček na cestoviny, ešte som neskúsila slíže, len som vaľkala, ale určite vyskúšam podľa teba :))) Môžem sa spýtať ako si robila na strojčeku špagety? Za odpoveď ďakujem :)))
mariaklara
@tkatka , pod obr. 10 je dĺžka slížov, a pod obr. 9 je dĺžka špagiet. Zaleží len na tebe aké dlhé ich chceš mať. Držím ti palce nech sa ti vydaria.
jerica
moja @mariaklara , robievam síce bez vody, keď som si pozrela tvoj recept,nedalo mi , spravila som aj s pridaním vody,pridala som málinko, dokonca som ušetrila na vajíčkach,obyčajne robievam zo štyroch vajec bez vody,spravila som z dvoch s trochou vody , stačilo. Myslím, dnes pri tých cenách vajíčok je to aj úsporné.:-)
sportak
Výborné komentáre pretože každý má v sebe veľa skúseností. Ďakujem Varecháčski prispievatelia.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha