Foto: mariaklara
Ako sa hovorí: " Domáce sú domáce ". Orechové, makové, krupicové alebo len tak, do chrumkava pripečené, posolené a ešte s kyslým mliekom. To Zobraziť celý popisAko sa hovorí: " Domáce sú domáce ". Orechové, makové, krupicové alebo len tak, do chrumkava pripečené, posolené a ešte s kyslým mliekom. To je u nás obľúbené.
porcie
príprava
Postup
-
1
Pripravíme si : fotku doplním neskôr, lebo sa mi rozmazala.
- 2
Preosejeme si múku, pridáme trochu soli, vajce a vodu.
- 3
Najskôr vareškou zapracujeme.
- 4
Potom rukou vypracujeme hladké cesto.
- 5
Bochník rozdelíme na menšie časti.
- 6
Po jednom spracúvame cez valčeky, nesmieme zabúdať aj pomúčiť - samozrejme nie strojček, ale cesto.
- 7
Keď už vidieť, že cesto je hladké, postupne si nastavujeme hrúbku slížov. Ja si zvyknem od hrúbky 7 znižovať na 4 alebo 3.
- 8
Tu už máme vyvaľkané pásy cesta.
- 9
Cesto musí byť z vrchu aj zo spodu pomúčené. Chvíľku ho necháme zaschnúť, nie však veľmi, aby sa nelámalo pri krájaní.
- 10
Pásy krájame na menšie kúsky, aby nám vošli do mlynčeka a vlastne tu sa určuje aj dĺžka slížov.
- 11
Tu sú cestíčka krájané na slíže.
- 12
Slíže poprekladáme opäť na pomúčenú dosku a trochu necháme preschnúť. Pred vkladaním do vody ich preložíme na sito, aby sme ich zbavili múky - pretrasieme ich. Potom ich dáme vyvariť do vriacej posolenej vody, keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich sitkom, môžeme ich prepláchnuť studenou vodou, aby sa nezlepili.
- 13
Pokvapkáme ich aj olejom.
- 14
Na mlynčeku sa tiež dajú robiť aj domáce špagety. Na vrch si ich posypeme, čím len chceme. " Dobrú chuť ! "
- 2
a vonku sa neda nič robit.
Strojček mám rovnaký ako ty, je výborný, má len jednu chybu. Tie rezance boli trochu tenké, rozmýšľala som aj nad tými širokými, ale to sa mi zase zdalo príliš. Skrátka, chýba na ňom tretia šírka.
A mali sme ich s tvarohom a rozškvarenou slaninkou, mňaaaaam.....