Domáce slíže ( fotorecept )
Autor receptu: mariaklara
Ako sa hovorí: " Domáce sú domáce ". Orechové, makové, krupicové alebo len tak, do chrumkava pripečené, posolené a ešte s kyslým mliekom. To je u nás obľúbené.
4 - 5 porcie |
30 - 50 minút príprava |
Postup
- Pripravíme si : fotku doplním neskôr, lebo sa mi rozmazala.
- Preosejeme si múku, pridáme trochu soli, vajce a vodu.
- Najskôr vareškou zapracujeme.
- Potom rukou vypracujeme hladké cesto.
- Bochník rozdelíme na menšie časti.
- Po jednom spracúvame cez valčeky, nesmieme zabúdať aj pomúčiť - samozrejme nie strojček, ale cesto.
- Keď už vidieť, že cesto je hladké, postupne si nastavujeme hrúbku slížov. Ja si zvyknem od hrúbky 7 znižovať na 4 alebo 3.
- Tu už máme vyvaľkané pásy cesta.
- Cesto musí byť z vrchu aj zo spodu pomúčené. Chvíľku ho necháme zaschnúť, nie však veľmi, aby sa nelámalo pri krájaní.
- Pásy krájame na menšie kúsky, aby nám vošli do mlynčeka a vlastne tu sa určuje aj dĺžka slížov.
- Tu sú cestíčka krájané na slíže.
- Slíže poprekladáme opäť na pomúčenú dosku a trochu necháme preschnúť. Pred vkladaním do vody ich preložíme na sito, aby sme ich zbavili múky - pretrasieme ich. Potom ich dáme vyvariť do vriacej posolenej vody, keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich sitkom, môžeme ich prepláchnuť studenou vodou, aby sa nezlepili.
- Pokvapkáme ich aj olejom.
- Na mlynčeku sa tiež dajú robiť aj domáce špagety. Na vrch si ich posypeme, čím len chceme. " Dobrú chuť ! "