Foto: ywett
Z domácej pekárne, ale tentoraz som pečivo piekla v rúre
príprava
na 250 °C
Suroviny
250ml vlažného |
|
1 polievková lyžica |
|
1 polievková lyžica |
|
350g |
|
1-2 čajovej lyžičky |
|
1 čajová lyžička |
|
21g čerstvého |
|
Na potretie pečiva: | |
1 |
|
1 polievková lyžica |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko)
-
2
Olej
-
3
Potom prídu na rad sypké suroviny, solamyl
-
4
Preosiata múka a do jedného rohu nasypeme soľ.
-
5
Do druhého rohu cukor.
-
6
Uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!
-
7
Ak pečiem bagety v pekárničke, tak zapnem program na pečenie bagiet, tento program má 2 etapy: 1. etapa-miesenie a kysnutie cesta 2.etapa-pečenie (cyklus pečenie, sa spustí vtedy, keď ste vytvarovali bagety) Ja som tentoraz zapla program-cesto. Nádobu vložíme do pekárničky a zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút.
-
8
Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška múky.
-
9
Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme.
-
10
A vytvarujeme bagety. Najskôr vytvarujeme obdĺžnik a jednu stranu preložíme.
-
11
Potom druhú stranu zahneme a celé otočíme smerom dole a ešte vytvarujeme aby sa to podobalo na bagetu. Z tohto cesta, nám vyšli 4 bagety a 1 pletenka.
-
12
A s dcérkou sme usúdili, že pletenky nám idú lepšie ako bagety :-))
-
13
Spravíme do bagiet zárezy a pečivo necháme ešte pokysnúť 20-30 minút. Potom natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme semiačkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry cca 250°C 12-15 minút (pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 15minút)
-
14
Po upečení pečivo hneď, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Je voňavé a chrumkavé.
-
15
Prajeme dobrú chuť :-)
varecha.pravda.sk/recepty/pecivo-aj-na-velku-noc-fotorece...
a ešte ďalšie. A ohľadom plechu na bagety, to som mala ako príslušenstvo k pekárničke na pečenie bagiet a ak pečiem v rúre, tak tie malé pekáčiky vyberiem zo stojana a dám vedľa seba na veľký plech...ak sa podarí, vložím foto:
@viedra držím palce, určite sa vydarí, len treba skúšať!!! @marus45 vitaj medzi nami a už teraz sa teším na tvoje recepty a aj rady:-))
@viedra a ohľadom háku....myslím že to nevadí že máš len s jedným, mám známu a tiež ma pekárničku s jedným hákom a chlebík mala dobre vymiesený a aj bol výborný. Neviem aký typ máš pekárničky, ja mám Moulinex XXL a preto má dva háky a sú potom menšie pekárničky a tam stačí jeden hák.
Ďakujem @Nesi , rado sa stalo a som rada, že pletenky chutili a ty si ich ešte aj vylepšila ;-)