Domáce pletenky a bagety fotorecept

ywett - fotkaywett, 6. januára 2012
Domáce pletenky a bagety (fotorecept)
Foto: ywett

Z domácej pekárne, ale tentoraz som pečivo piekla v rúre

80-90 minút
príprava
12-15 minút
na 250 °C

Suroviny

250ml vlažného
1 polievková lyžica
1 polievková lyžica
350g
1-2 čajovej lyžičky
1 čajová lyžička
21g čerstvého
Na potretie pečiva:
1
1 polievková lyžica
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko)

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Olej

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom prídu na rad sypké suroviny, solamyl

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preosiata múka a do jedného rohu nasypeme soľ.

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do druhého rohu cukor.

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak pečiem bagety v pekárničke, tak zapnem program na pečenie bagiet, tento program má 2 etapy: 1. etapa-miesenie a kysnutie cesta 2.etapa-pečenie (cyklus pečenie, sa spustí vtedy, keď ste vytvarovali bagety) Ja som tentoraz zapla program-cesto. Nádobu vložíme do pekárničky a zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút.

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška múky.

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme.

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A vytvarujeme bagety. Najskôr vytvarujeme obdĺžnik a jednu stranu preložíme.

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom druhú stranu zahneme a celé otočíme smerom dole a ešte vytvarujeme aby sa to podobalo na bagetu. Z tohto cesta, nám vyšli 4 bagety a 1 pletenka.

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A s dcérkou sme usúdili, že pletenky nám idú lepšie ako bagety :-))

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Spravíme do bagiet zárezy a pečivo necháme ešte pokysnúť 20-30 minút. Potom natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme semiačkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry cca 250°C 12-15 minút (pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 15minút)

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po upečení pečivo hneď, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Je voňavé a chrumkavé.

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Prajeme dobrú chuť :-)

    Domáce pletenky a bagety (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

zdenkas
Krásne sa Ti podarili,aj ja vyskúšam.Dík za rcp.
anninkka
ak su aj take dobre ako su krasne tak to by som si hned dala....
hubata
Prekrásne voňajú, vynikajúce foto a popis receptu. Ukladám aj keď nemám pekárničku, skúsim v elektrickej rúre. Si veľmi šikovná. Vďaka za pekný receptík.
bibia1
výborné, ďakujem, vytlačím pre moju mamičku, do jej pekárničky :)
sovka62
Vieš, že už dlho mám pocit, že by som cesta na slané pečivo mala pridať škrob, aby zostalo nadýchanejšie? Len som netušila koľko, tak som zatiaľ neexperimentovala. No a teraz už vďaka tebe nemusím, všetko je jasné. Nádherné pečivo, ukladám a vyskúšam. Už som podľa Varechy skúšala veľa receptov, zatiaľ každý len raz, ale čo narobím, keď ich opoukladaných tak veľa? Ale mám pocit, že tento tvoj bude stálica.
tinca
vyzerajú nesmierne chutne a lákavo:)
babkamt
Recept je už v mojej kk. Hádam ma prinútiš aby som vytiahla moju novú pekárničku , veď od minulého roka v apríli , odkedy som ju kúpila leží v krabici . Ešte som v nej nepiekla , ani cesto nerobila. Foto postup chválim. Je zrozumiteľný aj pre tých , čo majú dlhšie vedenie. Myslím tým seba. Aby som niekoho neurazila.
evicka63
No tak ma moju pekárničku moulinex-ku nedám dopustiť. Je to fajn pomocníčka a odporúčam všetkým ktorí váhajú nech si ich kúpia, teraz mám aj parný hrniec a tak knedle, buchty... hurá...Veľa vecí som už vnej vyskúšala, viac menej sa vydarili okrem škvariek - tie budem škvariť radšej na sporáku. A tie bagety nejdú ani mojej dcére, ale podľa tohto receptu vyskúšame....
evusik
vyzerajú chtne, určite vyskúšam.... a prezradíš odiaľ máš ten plech na bagety?
zdezda
krásne, ešte aj vyjdu lacnejšie ako v obchode a tá radosť, keď sa vydaria :-)
evanaaa
No, Cicuš, to je nádhera, viem si predstaviť tú vôňu pečúceho sa pečivka, už len tej by som sa nabažila. @cica2 , ten plech si asi kúpila v Lídli?
luliatko
krásne..určite vyskúšam, ale tiež len bez pomoci pekárničky..
tatranka
Krásne pečivko.Naozaj je radosť sa do takýchto kúskov zahryznúť.Poznám to podľa seba,ako sa tešíme na čerstvé upečené pečivo.
janger
@cica2 , nadherne pecivko! Pekarnicku sice nemam, ale to nic! Aj tak ich vyskusam :-).
viedra
@cica2 dakujem ta vyborny recept DPmam valmi dlho aj som to sem pisala neako sa na nej bojim ale tento recept určite skusim ešte raz velka vgaka
viedra
@evi čka63 z tu vyzvuu si ma trošku pozbudila mam DP 2 roky a neviem sa s nou spriatelit čo somnou deti mi ju kupili a ja bosorka nepouživam mam s 1 hakom to je dobre ?
marus45
Milé varecháčky,ja vas tu už dost dlho len sledujem,občas niečo napíšem,občas niečo uložím do KK,ale hlavne obdivujem vašu snahu a ochotu sa podelit.RCP nedávam,lebo si myslím,že tu už snád všetko bolo.Ale teraz som dostala od mojich detí pekárničku Moulinex,tak sa spolu zoznamujeme a skúšala som aj bagetky,ja som ich neskladala,ale len vyformovala a upiekli sa paradne,tak možno sa podelím so skúsenostami.
marus45
Inak tieto bag.vyzeraju krasne,aj rcp sa mi pozdáva,zajtra budem robit,ale asi množstvo surovín treba znížit,aby sa dali upiect v pek.kedže sa zmestia len 4ks.
cica2
jéééj, to som ani nečakala že také jednoduché pečivo bude mať toľko ohlasov, všetkým Vám krásne ďakujem a ak vyskúšate, nech aj Vám chutí :-)) ...a ak niečo na recepte vylepšíte, napíšte alebo pridajte recept, budem sa tiež rada inšpirovať. A samozrejme že sa dá spraviť aj bez pekárničky ( preto Vás obdivujem, ktoré dokážete spraviť kysnuté cesto ručne) lebo ja som nebola až taká kamoška s kysnutým cestom, preto som uvítala túto pomocníčku :-)) @babkamt myslím že už dlho pekárničke nebudeš odolávať a snažila som sa, aby bol recept napísaný do detailov, lebo si spomínam že keď som pekárničku dostala (pred 3 rokmi) tak som nikde nenaška podrobný postup ako mám upiecť chlieb. A tak mi po telefóne pomáhala kamarátka a vďaka nej sa mi hneď na prvý raz, podaril upiecť velmi chutný chlebík a bol aj pekne upečený a až vtedy som sa pekárničke začala tešiť. A tak som potom skúšala rôzne recepty, ktoré som pridala aj sem:  varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html...
 varecha.pravda.sk/recepty/pecivo-aj-na-velku-noc-fotorece...
a ešte ďalšie. A ohľadom plechu na bagety, to som mala ako príslušenstvo k pekárničke na pečenie bagiet a ak pečiem v rúre, tak tie malé pekáčiky vyberiem zo stojana a dám vedľa seba na veľký plech...ak sa podarí, vložím foto:

@viedra držím palce, určite sa vydarí, len treba skúšať!!! @marus45 vitaj medzi nami a už teraz sa teším na tvoje recepty a aj rady:-))
cica2
ešte som zabudla...@tatranka áno máš pravdu, niet nad domácky pripravené pečivo a ak dovolíš velmi rada budem aj tu odporúčať tvoj receptík na výborné kysnuté cesto, ktoré som vyskúšala v pekárničke, krásne nakyslo a aj sa výborne s ním robilo a aj výsledok bol chuťovo výborný, ešte raz vďaka :-))  varecha.pravda.sk/recepty/cesnakove-trojhranky-fotorecept...
cica2
Skúšala som upiecť aj dvojfarebnú vianočku:  varecha.pravda.sk/recepty/dvojfarebna-vianocka-fotorecept...
@viedra a ohľadom háku....myslím že to nevadí že máš len s jedným, mám známu a tiež ma pekárničku s jedným hákom a chlebík mala dobre vymiesený a aj bol výborný. Neviem aký typ máš pekárničky, ja mám Moulinex XXL a preto má dva háky a sú potom menšie pekárničky a tam stačí jeden hák.
viedra
ja mam SENCOR ale pojdem podla tohto receptu tak uvidim
orchidea
Krásne bagety aj pletenky, takže si po dlhšej dobe použila aj pekárničku?
juliet8
super recept ďakujem, keďže som chcela aby cesto rýchlo vykyslo tak som po miesení v pekárničke cesto dala vykysnúť do misky kysky :)
cica2
@juliet8 teším sa že si bola spokojná, ďakujem že si napísala a pozerám že si sa len včera zaregistrovala, tak vitaj medzi nami! :-))....a supér si si poradila :-)
bejgi
@cica2 ,vyskúšala som tvoj recept na pečivko z pekárničky, teda iba žemličky som na skúšku robila, sú chutné, na raňajky padli, ďakujem za receptík :)))

cica2
wau @bejgi nádherne sa ti vydarili, teším sa :-)) Vidíš ako ti to už dobre ide s pekárničkou, si šikulka a nech sa ti tak krásne darí naďalej :-))
eva189
Ďakujem za recept, piekla som a sú vynikajúce.
andrea3
dnes som piekla a polovička je už fuč :-) ďakujem za recept, určite budem piect častejšie..
nesi
Dnes som našla tento recept a pletenky čakajú na plechu kedy ich šupnem do trúby vyzerajú už teraz pekne dúfam že budú aj chutné a k polohrubej múke som zamenila 10 dkg grahamovej
nesi
Tak som tu znova a pletenky sú už aj ochutnané sú výborné s maslom aj samé zajtra zostali dve na raňajky manželovi jedna a mne jedna lebo boli iba štyri dík za dobrý recept
ywett
@Nesi (12.1.2016 19:16)

Ďakujem @Nesi , rado sa stalo a som rada, že pletenky chutili a ty si ich ešte aj vylepšila ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia