Domáce pletenky a bagety (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Z domácej pekárne, ale tentoraz som pečivo piekla v rúre
80-90 minút príprava |
12-15 minút na 250 °C |
Postup
- Ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko)
- Olej
- Potom prídu na rad sypké suroviny, solamyl
- Preosiata múka a do jedného rohu nasypeme soľ.
- Do druhého rohu cukor.
- Uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!
- Ak pečiem bagety v pekárničke, tak zapnem program na pečenie bagiet, tento program má 2 etapy: 1. etapa-miesenie a kysnutie cesta
2.etapa-pečenie (cyklus pečenie, sa spustí vtedy, keď ste vytvarovali bagety) Ja som tentoraz zapla program-cesto. Nádobu vložíme do pekárničky a zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút.
- Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška múky.
- Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme.
- A vytvarujeme bagety. Najskôr vytvarujeme obdĺžnik a jednu stranu preložíme.
- Potom druhú stranu zahneme a celé otočíme smerom dole a ešte vytvarujeme aby sa to podobalo na bagetu. Z tohto cesta, nám vyšli 4 bagety a 1 pletenka.
- A s dcérkou sme usúdili, že pletenky nám idú lepšie ako bagety :-))
- Spravíme do bagiet zárezy a pečivo necháme ešte pokysnúť 20-30 minút. Potom natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme semiačkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry cca 250°C 12-15 minút (pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 15minút)
- Po upečení pečivo hneď, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Je voňavé a chrumkavé.
- Prajeme dobrú chuť :-)