Domáce pletenky a bagety (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Z domácej pekárne, ale tentoraz som pečivo piekla v rúre

80-90 minút
príprava
12-15 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko)
  2. Olej
  3. Potom prídu na rad sypké suroviny, solamyl
  4. Preosiata múka a do jedného rohu nasypeme soľ.
  5. Do druhého rohu cukor.
  6. Uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!
  7. Ak pečiem bagety v pekárničke, tak zapnem program na pečenie bagiet, tento program má 2 etapy: 1. etapa-miesenie a kysnutie cesta 2.etapa-pečenie (cyklus pečenie, sa spustí vtedy, keď ste vytvarovali bagety) Ja som tentoraz zapla program-cesto. Nádobu vložíme do pekárničky a zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút.
  8. Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška múky.
  9. Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme.
  10. A vytvarujeme bagety. Najskôr vytvarujeme obdĺžnik a jednu stranu preložíme.
  11. Potom druhú stranu zahneme a celé otočíme smerom dole a ešte vytvarujeme aby sa to podobalo na bagetu. Z tohto cesta, nám vyšli 4 bagety a 1 pletenka.
  12. A s dcérkou sme usúdili, že pletenky nám idú lepšie ako bagety :-))
  13. Spravíme do bagiet zárezy a pečivo necháme ešte pokysnúť 20-30 minút. Potom natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme semiačkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry cca 250°C 12-15 minút (pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 15minút)
  14. Po upečení pečivo hneď, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Je voňavé a chrumkavé.
  15. Prajeme dobrú chuť :-)