Foto: dvorka
Pridávam ďalší recept z mlieka kúpeného z pojazdnej mliekárne, alebo ako ja hovorím od kravičky na kolieskach. Maslo z obchodu je drahé a toto Zobraziť celý popisPridávam ďalší recept z mlieka kúpeného z pojazdnej mliekárne, alebo ako ja hovorím od kravičky na kolieskach. Maslo z obchodu je drahé a toto ma stojí podstatne menej a je ako od mojej starkej. Treba mi len mlieko a ručný piestový rýchlošľahač ktorý sa možno ešte nájde v domácnosti, alebo aj v poctivom obchode s domácimi potrebami. Ja obvykle kupujem 4 litre, z dvoch robím syr a zbytok vypijeme.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kúpené 4 litre mlieka dám pomaly prejsť varom, hrniec zakryjem a teraz keď je zima dám vychladiť na balkón.
-
2
Po niekoľkých hodinách sa na mlieku pekne usadí smotana a "kožka " ktorú nie každý ľúbi. Ja túto kožku aj smotanu veľkou lyžicou prelievam do rýchlošľahača.
-
3
Do ručného vyrábača šľahačky za mojich mladých liet naberiem asi 3 - 3,5 dl smotany s mliekom.
-
4
Šľahač zavriem a šľahám. Aby mi mlieko nestriekalo von z okolia piesta, obmotala som okolo servítku.
-
5
Po niekoľkých minútach sa začala robiť poctivá šľahačka.
-
6
Tu už je krásna šľahačka, no to ma už bolí ruka a tak pravú striedam za ľavú a šľahám ďalej.
-
7
Bolia ma už obe ruky, no tá námaha za to stojí. Šľahačka sa zrazila a začína sa robiť maslo, tak pokračujem v šľahaní.
-
8
Teraz už naozaj potrebujem silu, lebo maslo sa krásne zrazilo a šľahá sa ťažšie. Príde však moment keď sa všetko vo vnútri šľahača akoby poddá a tlak v nádobe sa uvolní.
-
9
To už je maslo hrudkovité a pekne oddelené od mlieka. Veľká časť sa prichytila na piest.
-
10
Začínam maslo gumenou stierkou vyberať a dávať na malý tanierik. Ak by som mala maslovničku, určite by som ho dala do nej :)
-
11
Vyliala som mlieko z nádoby a vybrala posledný zbytok masla.
-
12
Z tanierika s maslom zlejem mlieko.
-
13
Čistý maslový produkt váži 81 gramov. Samozrejme bez tanierika.
-
14
Maslo nožom nahladko zarovnám a začnem robiť šupinky ako to robievali u nemenovaného vicišpána ktorého potomok ma to naučil.
-
15
Á, tu je hotové masielko so šupinkami.
-
16
Zakryť a šup do chladničky. A na raňajky na chlieb alebo pečivko, najlepšie doma upečené a s jahodovou marmeládou alebo iným džemom, alebo len tak, na chlebíku a posoliť. Mňam. Odporúčam.
Ja uz dlhsiu dobu uvazujem nad tym ale asi idem a vyskusam )))
máš ho pekne vyzdobený, ja som myslela, že si ho natlačila do formy a potom vyklopila a ty si ho zdobila ručne, šikovniva si :)
recept pridala @dvorka
varecha.pravda.sk/recepty/natierka-z-jogurtu/22324-recept...
varecha.pravda.sk/recepty/domace-maslo-fotorecept/13893-r...