Domáce maslo

dvorka - fotkadvorka, 17. januára 2012
Domáce maslo
Foto: dvorka

Pridávam ďalší recept z mlieka kúpeného z pojazdnej mliekárne, alebo ako ja hovorím od kravičky na kolieskach. Maslo z obchodu je drahé a toto Zobraziť celý popisPridávam ďalší recept z mlieka kúpeného z pojazdnej mliekárne, alebo ako ja hovorím od kravičky na kolieskach. Maslo z obchodu je drahé a toto ma stojí podstatne menej a je ako od mojej starkej. Treba mi len mlieko a ručný piestový rýchlošľahač ktorý sa možno ešte nájde v domácnosti, alebo aj v poctivom obchode s domácimi potrebami. Ja obvykle kupujem 4 litre, z dvoch robím syr a zbytok vypijeme.

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3,5 dl




Postup

  1. 1

    Kúpené 4 litre mlieka dám pomaly prejsť varom, hrniec zakryjem a teraz keď je zima dám vychladiť na balkón.

    Domáce maslo  - obrázok 1
  2. 2

    Po niekoľkých hodinách sa na mlieku pekne usadí smotana a "kožka " ktorú nie každý ľúbi. Ja túto kožku aj smotanu veľkou lyžicou prelievam do rýchlošľahača.

    Domáce maslo  - obrázok 2
  3. 3

    Do ručného vyrábača šľahačky za mojich mladých liet naberiem asi 3 - 3,5 dl smotany s mliekom.

    Domáce maslo  - obrázok 3
  4. 4

    Šľahač zavriem a šľahám. Aby mi mlieko nestriekalo von z okolia piesta, obmotala som okolo servítku.

    Domáce maslo  - obrázok 4
  5. 5

    Po niekoľkých minútach sa začala robiť poctivá šľahačka.

    Domáce maslo  - obrázok 5
  6. 6

    Tu už je krásna šľahačka, no to ma už bolí ruka a tak pravú striedam za ľavú a šľahám ďalej.

    Domáce maslo  - obrázok 6
  7. 7

    Bolia ma už obe ruky, no tá námaha za to stojí. Šľahačka sa zrazila a začína sa robiť maslo, tak pokračujem v šľahaní.

    Domáce maslo  - obrázok 7
  8. 8

    Teraz už naozaj potrebujem silu, lebo maslo sa krásne zrazilo a šľahá sa ťažšie. Príde však moment keď sa všetko vo vnútri šľahača akoby poddá a tlak v nádobe sa uvolní.

    Domáce maslo  - obrázok 8
  9. 9

    To už je maslo hrudkovité a pekne oddelené od mlieka. Veľká časť sa prichytila na piest.

    Domáce maslo  - obrázok 9
  10. 10

    Začínam maslo gumenou stierkou vyberať a dávať na malý tanierik. Ak by som mala maslovničku, určite by som ho dala do nej :)

    Domáce maslo  - obrázok 10
  11. 11

    Vyliala som mlieko z nádoby a vybrala posledný zbytok masla.

    Domáce maslo  - obrázok 11
  12. 12

    Z tanierika s maslom zlejem mlieko.

    Domáce maslo  - obrázok 12
  13. 13

    Čistý maslový produkt váži 81 gramov. Samozrejme bez tanierika.

    Domáce maslo  - obrázok 13
  14. 14

    Maslo nožom nahladko zarovnám a začnem robiť šupinky ako to robievali u nemenovaného vicišpána ktorého potomok ma to naučil.

    Domáce maslo  - obrázok 14
  15. 15

    Á, tu je hotové masielko so šupinkami.

    Domáce maslo  - obrázok 15
  16. 16

    Zakryť a šup do chladničky. A na raňajky na chlieb alebo pečivko, najlepšie doma upečené a s jahodovou marmeládou alebo iným džemom, alebo len tak, na chlebíku a posoliť. Mňam. Odporúčam.

    Domáce maslo  - obrázok 16

Diskusia k receptu

marianne69
Nema chybu,toto masielko.Pripomina mi prazdniny u mojej tety,ktora mavala velku gazdovku,nasi ma tam vzdy odlozili,ked sli do kupelov.Sme sa ho cosi najedli.Mne ho doma nechcu,ze ma divnu chut,nevedia,co je dobre,ale pre seba si ho sem-tam spravim.Len ten slahac uz dostal nohy a tento som veru v obchodoch nevidela,tak mutim v plastovej flasi:-)
zuzliak
Nadherne, vdaka za tento originalny rcp- ukaladam a az najdem nesterilizovane mlieko, vyskusam :) Aka je potom trvanlivost? tyzden, dva?
marianna76
krásne, a ako je to s el.šľahačom? aj tak sa dá? tiež skúsim. dík
onika
A z normalnej smotany by sa to dalo spravit?
Ja uz dlhsiu dobu uvazujem nad tym ale asi idem a vyskusam )))
evusik
ďaľší domáci mliečny výrobok... vyskúšam!
máš ho pekne vyzdobený, ja som myslela, že si ho natlačila do formy a potom vyklopila a ty si ho zdobila ručne, šikovniva si :)
evusik
a teraz som zistila, že podľa tvojho receptu robím aj Nátierku z jogurtu, ktorá je úplne fantastická a aj teraz ju mám v chladničke :-)
bejaja
krásne sa ti to vydarilo,rcp vyskúšam....
hrusticka76
..dá sa to urobiť aj z kúpenej 33 percentnej smotany..mám to vyskúšané....Evušik,pri tej nátierke z jogurtu je postup je ten istý ako pri výrobe masla zo smotany?..ak áno,tak chuťovo by o mohlo pripomínať termizované nátierky,ktoré sa dajú kúpiť v obchode..
dvorka
Pre tie čo sa pýtajú či sa dá robiť aj zo smotany, tak samozrejme že áno. A či elektrickým šľahačom? Tak to som skúšala, no nič moc. Aj tak som musela došľahať ručne, a iba čo som si zababrala náradie. No našla som tu na Vareche že sa dá robiť aj bez šľahača, "utrepať" v plastovej fľaši, alebo šejkri. Ale ako dlho to trvá, to neviem.
mirja
v plastovej fľaši to netrvá dlho, je to celkom pohodlné, ľahko sa to potom zleje ale podľa mojich rcp, by sa to malo ešte premyť v čistej vode a potom nechať v chlade
domci4
nerozumiem tomu bodu kde hovoríš o nejakej šlahačke ale ved sa používa len 1 surovina :(
luliatko
už dlhšiu dobu sa chystám experimentovať s mliečkom, ale toto masielko ma už naozaj "nakoplo" k činu:)
marcy
veľmi pekný postup a konečný produkt hodný zlata :))
dvorka
pre domci4: s dobrou dávkou smotany ktorú som pozbierala z vrchu mlieka sa vyšľahá najskôr šľahačka a postupným šľahaním sa zhrudkovatie na maslo. Aj šľahačkovú smotanu keď prešľaháme, dostaneme maslo.
mamatata2
Krásne máš to masielko. Takýto šľahač som kedysi mala, možno ho nájdem niekde v pivnici. Už viackrát som robila syr z mlieka od kravičky na kolieskach ( ja to volám mliekomat), skúsim aj maslo. Moja svokra aj kúpené maslo takto vždy zdobila, zrejme to mala ešte z čias, keď mali doma kravku. Vyskúšam.
rubr
Vizera to super.len neviem akym štylom sa to mieša v plastovej flaši.
klaura
je veľmi pekné tvoje masielko ... mne sa tiež už podarila prešľahať šľahačka ... a keďže som bola mladá, neskúsená ... a nebola ešte Varecha, ja som to vyhodila ...
notakja
S tou "vecickou" som zvykla slahat slahacku ako mala a raz sa mi vtedy podarilo neplanovane vyslahat maslo. To ma nepotesilo, ale Tvoje maslo je super.
irenaw
super maslo a zdobenie tak jednoducho a pritom také efektné ma celkom dostalo. aj som si pospomínala, babka mala tento šľahač a ja som jej ako dieťa pomáhala chystať veci na oslavu. jasné že som stvorila maslo, babka veru nebola rada, ďaľšiu šľahačku nemala a to veru nebolo ako dnes, cez víkend nebola šanca kúpiť druhú ;)
majka5551
Krásny receptík určite vyskúšam :-) Niekde by som mala mať aj taký ručný šľahač budem musieť prehádzať špajzku :-)
kikolipo
Mám domáce mlieko,maslo vyrábam pravidelne mixérom aj syr a tvaroh.S tým kúpeným sa nedá porovnať,akurát,že je maslo ťažšie roztierateľné,keď je v chladničke.Používam ho pod pečené mäso,na nátierky,do polievok,na cestoviny.
violetacamorova
Ako si ho pekne vyzdobila ako supiny na kaprovi, pripomenula si mi casy, ked sme doma mali kravu a robili sme aj maslo, ale v takom drevenom naradi po sarissky zbusek tiez sa v nom podobne zo smotany a masla vytlklo masielko a mas pravdu, aj ruka bolela ale maslo bolo krasne. Ale mne najviac chutil ten cmar, ktory zostal z masla.
leskomanka
To vážne zostane zo 4 litrov mlieka iba 80 gramov? Či to za to, že zvyšok vypiješ? :P
dvorka
@leskomanka - v recepte píšem že z prevarených 4 l pozbieram smotanu 3 - 3,5 dl. Je to 3. bod. A ostatné vypijeme :)
steffelu
dobry den, chcem sa spytat ja ked prevarim kravske mlieko ci uz n a 80 alebo 100°C a necham ho vychladnut vytvori sa mi cela (tuha) kozka. zberam aj ju?
dvorka
Pre @steffelu áno, túto kožku používam pri výrobe masla. Čím je hrubšia, tým mám viac masla.
mikulas33
ten šľahač sa ešte sále stále vyrába videl som ho v domácich potrebách minule
dellawar
Chvályhodné, ale skús mlieko a nie prifarbenú vodu u z obchodu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia