Domáce maslo
Autor receptu: dvorka
Pridávam ďalší recept z mlieka kúpeného z pojazdnej mliekárne, alebo ako ja hovorím od kravičky na kolieskach. Maslo z obchodu je drahé a toto ma stojí podstatne menej a je ako od mojej starkej. Treba mi len mlieko a ručný piestový rýchlošľahač ktorý sa možno ešte nájde v domácnosti, alebo aj v poctivom obchode s domácimi potrebami. Ja obvykle kupujem 4 litre, z dvoch robím syr a zbytok vypijeme.
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Kúpené 4 litre mlieka dám pomaly prejsť varom, hrniec zakryjem a teraz keď je zima dám vychladiť na balkón.
- Po niekoľkých hodinách sa na mlieku pekne usadí smotana a "kožka " ktorú nie každý ľúbi. Ja túto kožku aj smotanu veľkou lyžicou prelievam do rýchlošľahača.
- Do ručného vyrábača šľahačky za mojich mladých liet naberiem asi 3 - 3,5 dl smotany s mliekom.
- Šľahač zavriem a šľahám. Aby mi mlieko nestriekalo von z okolia piesta, obmotala som okolo servítku.
- Po niekoľkých minútach sa začala robiť poctivá šľahačka.
- Tu už je krásna šľahačka, no to ma už bolí ruka a tak pravú striedam za ľavú a šľahám ďalej.
- Bolia ma už obe ruky, no tá námaha za to stojí. Šľahačka sa zrazila a začína sa robiť maslo, tak pokračujem v šľahaní.
- Teraz už naozaj potrebujem silu, lebo maslo sa krásne zrazilo a šľahá sa ťažšie. Príde však moment keď sa všetko vo vnútri šľahača akoby poddá a tlak v nádobe sa uvolní.
- To už je maslo hrudkovité a pekne oddelené od mlieka. Veľká časť sa prichytila na piest.
- Začínam maslo gumenou stierkou vyberať a dávať na malý tanierik. Ak by som mala maslovničku, určite by som ho dala do nej :)
- Vyliala som mlieko z nádoby a vybrala posledný zbytok masla.
- Z tanierika s maslom zlejem mlieko.
- Čistý maslový produkt váži 81 gramov. Samozrejme bez tanierika.
- Maslo nožom nahladko zarovnám a začnem robiť šupinky ako to robievali u nemenovaného vicišpána ktorého potomok ma to naučil.
- Á, tu je hotové masielko so šupinkami.
- Zakryť a šup do chladničky. A na raňajky na chlieb alebo pečivko, najlepšie doma upečené a s jahodovou marmeládou alebo iným džemom, alebo len tak, na chlebíku a posoliť. Mňam. Odporúčam.