Domáce maslo

Autor receptu: dvorka

Pridávam ďalší recept z mlieka kúpeného z pojazdnej mliekárne, alebo ako ja hovorím od kravičky na kolieskach. Maslo z obchodu je drahé a toto ma stojí podstatne menej a je ako od mojej starkej. Treba mi len mlieko a ručný piestový rýchlošľahač ktorý sa možno ešte nájde v domácnosti, alebo aj v poctivom obchode s domácimi potrebami. Ja obvykle kupujem 4 litre, z dvoch robím syr a zbytok vypijeme.

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kúpené 4 litre mlieka dám pomaly prejsť varom, hrniec zakryjem a teraz keď je zima dám vychladiť na balkón.
  2. Po niekoľkých hodinách sa na mlieku pekne usadí smotana a "kožka " ktorú nie každý ľúbi. Ja túto kožku aj smotanu veľkou lyžicou prelievam do rýchlošľahača.
  3. Do ručného vyrábača šľahačky za mojich mladých liet naberiem asi 3 - 3,5 dl smotany s mliekom.
  4. Šľahač zavriem a šľahám. Aby mi mlieko nestriekalo von z okolia piesta, obmotala som okolo servítku.
  5. Po niekoľkých minútach sa začala robiť poctivá šľahačka.
  6. Tu už je krásna šľahačka, no to ma už bolí ruka a tak pravú striedam za ľavú a šľahám ďalej.
  7. Bolia ma už obe ruky, no tá námaha za to stojí. Šľahačka sa zrazila a začína sa robiť maslo, tak pokračujem v šľahaní.
  8. Teraz už naozaj potrebujem silu, lebo maslo sa krásne zrazilo a šľahá sa ťažšie. Príde však moment keď sa všetko vo vnútri šľahača akoby poddá a tlak v nádobe sa uvolní.
  9. To už je maslo hrudkovité a pekne oddelené od mlieka. Veľká časť sa prichytila na piest.
  10. Začínam maslo gumenou stierkou vyberať a dávať na malý tanierik. Ak by som mala maslovničku, určite by som ho dala do nej :)
  11. Vyliala som mlieko z nádoby a vybrala posledný zbytok masla.
  12. Z tanierika s maslom zlejem mlieko.
  13. Čistý maslový produkt váži 81 gramov. Samozrejme bez tanierika.
  14. Maslo nožom nahladko zarovnám a začnem robiť šupinky ako to robievali u nemenovaného vicišpána ktorého potomok ma to naučil.
  15. Á, tu je hotové masielko so šupinkami.
  16. Zakryť a šup do chladničky. A na raňajky na chlieb alebo pečivko, najlepšie doma upečené a s jahodovou marmeládou alebo iným džemom, alebo len tak, na chlebíku a posoliť. Mňam. Odporúčam.