Domáce klobásy od fajnšmekra

zofos - fotkazofos, 17. decembra 2014

Tento recept využívam už pár rokov a všetci čo tieto klobásky ochutnali -žasli.Aj keď je to recept podobný ostatným, v niečom predsa vyniká.Pokiaľ ho Zobraziť celý popisTento recept využívam už pár rokov a všetci čo tieto klobásky ochutnali -žasli.Aj keď je to recept podobný ostatným, v niečom predsa vyniká.Pokiaľ ho robíte z kvalitných surovín a z láskou nemá konkurenciu.

Suroviny

10 kg
2 - 3 kg
2 kg
18 - 20 dkg
15 dkg
5 dkg
2,5 dkg
2 dkg
3 - 5 dkg
1 PL
0,1 dkg




Postup

  1. 1

    Mäsko pokrájame na rovnaké kúsky,pridáme koreniny , ktoré rozmiešame v teplej vode a necháme premiešané stáť do druhého dňa .

  2. 2

    Mäsko pomelieme na 8 mm riečičke, poriadne premiešame a necháme stáť do dalšieho dňa.Zároveň si namočíme črevá do studenej vody/aby sa netrhali.

  3. 3

    Mäsko znovu premiešame, črevá prepláchneme vlažnou vodou a môžeme ich plniť klobáskovou masou. Na 10 kg masy potrebujeme 10 - 12 m čriev. Klobásky robíme max.30 cm do párov a vešiame ich na pripravené palice z udiarne.Hotové klobásky necháme obschnúť a potom ich vyúdime studeným dymom. Údenie trvá 4-5 dní, potom ich zavesíme do chladnej miestnosti necháme zrieť cca 30 dní. Po vyzretí a miernom presušení klobásky zavákuujeme a môžeme uložiť do mrazničky. Takto pripravené klobásky nám vydržia bez problémov jeden rok až kým neurobíme nove.

Diskusia k receptu

jozka2
Mozem poprosit o jeden balicek uz zavakuovanych pre mna?Vyzeraju skvele.
sovka62
Mhm.... jeden rok? Iba ak by mraznička mala trezorovú zámku a heslo s kľúčom by som mala u seba. Robievali sme z 10 kg, kým boli dcéry doma, ale mraziť nebolo treba, do dvoch mesiacov boli fuč. Priateľom a príbuzným, ktorí sa u nás vyskytli, sa dalo ochutnať, ak chutilo, zo tri-štyri sa zabalili.... Načo pokračovať, poznáte to. Ale recept si odložím.
pusta1
ach, milý @Zofos , čítať tvoje recepty je zážitok a gurmánsky pôžitok :-)
perfektný recept robený s láskou :-)
Prajem Ti kráísne sviatky, k pozdravu pre Teba + ***** posielam.
pusta1
ach, milý @Zofos , čítať tvoje recepty je zážitok a gurmánsky pôžitok :-)
perfektný recept robený s láskou :-)
Prajem Ti krásne sviatky, k pozdravu pre Teba + ***** posielam.
boxik
V klobáskach máš všetko čo tam má byť a tak to má byť. Škoda len že si nám neposkytol aj zrakové potešenie , myslím foto, ale kto má predstavivosť , tak ich nielen vidí ale aj cíti a voňajú nádherne.
Želám veselé sviatky , šťastný nový rok a hlavne veľa zdravia pretože ak by mal držať diétu človek čo robí také klobásy to by bola tragédia.
terinka55
Parádne klobásky, chválim a recep ukladám pre príležitosť.
evanaaa
Šikovný " kajšmentke", super klobásky iste, tiež by som ich rada videla, aspoň na obrázku, ak nie u mňa :)