Domáce klobásy od fajnšmekra

Autor receptu: zofos

Tento recept využívam už pár rokov a všetci čo tieto klobásky ochutnali -žasli.Aj keď je to recept podobný ostatným, v niečom predsa vyniká.Pokiaľ ho robíte z kvalitných surovín a z láskou nemá konkurenciu.

Postup

  1. Mäsko pokrájame na rovnaké kúsky,pridáme koreniny , ktoré rozmiešame v teplej vode a necháme premiešané stáť do druhého dňa .
  2. Mäsko pomelieme na 8 mm riečičke, poriadne premiešame a necháme stáť do dalšieho dňa.Zároveň si namočíme črevá do studenej vody/aby sa netrhali.
  3. Mäsko znovu premiešame, črevá prepláchneme vlažnou vodou a môžeme ich plniť klobáskovou masou. Na 10 kg masy potrebujeme 10 - 12 m čriev. Klobásky robíme max.30 cm do párov a vešiame ich na pripravené palice z udiarne.Hotové klobásky necháme obschnúť a potom ich vyúdime studeným dymom. Údenie trvá 4-5 dní, potom ich zavesíme do chladnej miestnosti necháme zrieť cca 30 dní. Po vyzretí a miernom presušení klobásky zavákuujeme a môžeme uložiť do mrazničky. Takto pripravené klobásky nám vydržia bez problémov jeden rok až kým neurobíme nove.