Dlho som skúšal všelijaké recepty na hranolky... nakoniec som sa dopracoval k tomuto a hranolky sú fakt dobré. dovolím si tvrdiť že lepšie ako Zobraziť celý popisDlho som skúšal všelijaké recepty na hranolky... nakoniec som sa dopracoval k tomuto a hranolky sú fakt dobré. dovolím si tvrdiť že lepšie ako kupované :-)
porcia
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Ošúpeme zemiaky( varný typ C 300g na osobu) a nakrájame na hranolky s priemerom 0,6 cm +- 1cm :-)
- 2
Dáme ich variť do studenej neosolenej vody, do ktorej pridáme jednu lyžicu octu na každého pol kila zemiakov. Ocot spôsobí, že hranolky aj po uvarení držia tvar a nerozpadajú sa. Dáme ich od studenej vody, počkáme, až sa voda začne variť a potom varíme okolo 5. minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a osušíme ich.
- 3
Medzitým zohrejeme olej vo friťáku na maximálnu teplotu. (To je oklo 190 C) Až bude zohriaty, hodíme tam budúce hranolky. Ale bacha nech su suché lebo olej “vykypí“ a zle sa to umýva :-). (Manželka dosť frflala, keď to po mne umývala) Pozdravujem moju manželku Ivku.
- 4
Nie veľa , ide o to, že čím viac hranoliek tam hodíte, tým viac klesne teplota oleja, a to nie je dobré.Smažíme jednu minútu a potom vyberieme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým zohrejeme friťák na maximum.
- 5
Po prvom smažení a vychladnutí sa možu hranolky zmraziť. Zmrazené hranolky potom stačí osmažiť podľa kroku č.6
- 6
Vychladnuté hranolky znovu šupneme do oleja a smažíme cca 4-6 minút do zlatova :-) . Osolíme a servírujeme. Dobrú chuť :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/diskusie/hranolky-/479-forum.html...