Domáce hranolky - najlepšie
Autor receptu: michal8124
Dlho som skúšal všelijaké recepty na hranolky... nakoniec som sa dopracoval k tomuto a hranolky sú fakt dobré. dovolím si tvrdiť že lepšie ako kupované :-)
1 porcia |
10 minút príprava |
8 minút na 190 °C |
Postup
- Ošúpeme zemiaky( varný typ C 300g na osobu) a nakrájame na hranolky s priemerom 0,6 cm +- 1cm :-)
- Dáme ich variť do studenej neosolenej vody, do ktorej pridáme jednu lyžicu octu na každého
pol kila zemiakov. Ocot spôsobí, že hranolky aj po uvarení držia tvar a nerozpadajú sa. Dáme ich
od studenej vody, počkáme, až sa voda začne variť a potom varíme okolo 5. minút. Vyberieme,
necháme vychladnúť a osušíme ich.
- Medzitým zohrejeme olej vo friťáku na maximálnu teplotu. (To je oklo 190 C) Až bude
zohriaty, hodíme tam budúce hranolky. Ale bacha nech su suché lebo olej “vykypí“ a zle sa
to umýva :-). (Manželka dosť frflala, keď to po mne umývala) Pozdravujem moju manželku Ivku.
- Nie veľa , ide o to, že čím viac hranoliek tam hodíte, tým viac klesne teplota oleja, a to nie
je dobré.Smažíme jednu minútu a potom vyberieme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým
zohrejeme friťák na maximum.
- Po prvom smažení a vychladnutí sa možu hranolky zmraziť.
Zmrazené hranolky potom stačí osmažiť podľa kroku č.6
- Vychladnuté hranolky znovu šupneme do oleja a smažíme cca 4-6 minút do zlatova :-) .
Osolíme a servírujeme.
Dobrú chuť :-)