Domáce hranolky - najlepšie

Autor receptu: michal8124

Dlho som skúšal všelijaké recepty na hranolky... nakoniec som sa dopracoval k tomuto a hranolky sú fakt dobré. dovolím si tvrdiť že lepšie ako kupované :-)

1
porcia
10 minút
príprava
8 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Ošúpeme zemiaky( varný typ C 300g na osobu) a nakrájame na hranolky s priemerom 0,6 cm +- 1cm :-)
  2. Dáme ich variť do studenej neosolenej vody, do ktorej pridáme jednu lyžicu octu na každého pol kila zemiakov. Ocot spôsobí, že hranolky aj po uvarení držia tvar a nerozpadajú sa. Dáme ich od studenej vody, počkáme, až sa voda začne variť a potom varíme okolo 5. minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a osušíme ich.
  3. Medzitým zohrejeme olej vo friťáku na maximálnu teplotu. (To je oklo 190 C) Až bude zohriaty, hodíme tam budúce hranolky. Ale bacha nech su suché lebo olej “vykypí“ a zle sa to umýva :-). (Manželka dosť frflala, keď to po mne umývala) Pozdravujem moju manželku Ivku.
  4. Nie veľa , ide o to, že čím viac hranoliek tam hodíte, tým viac klesne teplota oleja, a to nie je dobré.Smažíme jednu minútu a potom vyberieme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým zohrejeme friťák na maximum.
  5. Po prvom smažení a vychladnutí sa možu hranolky zmraziť. Zmrazené hranolky potom stačí osmažiť podľa kroku č.6
  6. Vychladnuté hranolky znovu šupneme do oleja a smažíme cca 4-6 minút do zlatova :-) . Osolíme a servírujeme. Dobrú chuť :-)