Hranolky.

35 komentárov
  • stefanm, 29. mája 2010 o 12:52
    Dnes mám inú sobotu ako inokedy.Manželka je na dovolenke a ja idem na oslavu rodinnéj 60-ky.Takže som uvaril len (?) karfiolovu polievku (lebo ju mám rád) a vypražil som si "hranolky".No a rád by som vedel váš názor ...sú hranolky fakt tak "nezdravé"? , keď si ich už robíte - tak mrazené z obchodu alebo?... , vyprážate ich na 2x? , prikryté alebo nie? , solíte do vyprážania alebo a ž po? , po vypražení sušíte na papierovej utierke alebo nie? , a čo s olejom?tiež ho vylievate (ako ja) do výlevky alebo do záchodu, alebo do fľaše a potom odnášate na benzínovu pumpu ku "maditu" alebo "castrolu"?Alebo len si kúpite v Mc Donl...... a chválite aké sú dobré.???Možno je tu medzi nami aj odborník ktorý nám poradi či hranolky áno alebo nie !!!




  • evas13, 29. mája 2010 o 13:44
    @stefanm hranolky už roky nerobievam, radšej mám pečené zemiaky s tymianom, ale davno pradávno som ich robievala do horúceho oleja, neprikryté a premiešala som ich až keď na spodu začali ružovieť. Upražené vybrala na papierový obrúsok, osolila až na taniery, aby nezmekli a tým by stratili chrumkavosť. Keď sa začalo hovoriť ako sú nezdravo upravované, tako hranolky a chipsy, prestala som to kupovať a robievala som ich z čerstvých zemiakov, čo sice trvalo dlhšie, ale boli výborné. Nakoľko teraz nevyprážam olej neodnášam na benzinku.


  • 2010, 29. mája 2010 o 14:07
    Ja som este mrazene nikdy nekupil , naco? Ked cerstve su ovela lepsie a za tretinovu cenu.Plus necham aj supku a nakrajam na hrubsie. Len je trik ako sa robia aby neboli masne lebo na slovensku su vsetky utopene v oleji.V anglictine je na to slovo "soggy".
    A jediny kto robia takto super su New York Fries ziadny Macker "s
    .





  • ches, 29. mája 2010 o 14:45
    Skuste vyprazat na arasidovom oleji.Su super a maju lepsiu chut.
    Hranolky ktore su neni na oleji vysmazane-fritiren su neni hranolky-/pom-frit./


  • tinca, 29. mája 2010 o 15:18
    Ja teda už dosť dlho kupujem mrazené predsmažené, len musí človek natrafiť na dobrú zn., ja radšej kvalitu, keď i drahšiu. Dám na plech alobal, mierne pomažem olejom a za 9 minút sú hotové. Solím až na tenieri, nevyprážam zo zdravotných dôvodov také nemôžem. Feri, ale tie tvoje musia byť brutálne dobré.


  • tinca, 29. mája 2010 o 15:20
    P.S. prepáč má to byť adresovaná @stefanm ,omlúvam sa


  • evusik, 29. mája 2010 o 15:32
    nedávno som videla v TV taký test kde porovnávali hranolky smažené v oleji a hranolky fritované a porovnávali obsah tuku - čiže ktoré sú mastnejšie a div sa svete namerané hodnoty boli rovnaké a potom robili aj rezne a dopadlo to úplne rovnako. Takže to že keď človek frituje tak je to aj zdravšie je asi len reklama výrobcu. Ja fritujem, dávam na papierový obrúsok a solím až na tanieri a spálený olej z fritézy poctivo lejem do pet fliaš a nosím na benzínku máme je hneď oproti cez cestu, ale hranolky tak raz do roka, radšej mám zemiaky pečené v šupke na plechu v trúbe


  • michsamant, 29. mája 2010 o 16:35
    Mrazene hranolky kupim tak raz za pol roka a normalne vyprazim v oleji do hneda. Ten olej potom vylievam prec, nepouzijem dalej. Mat taketo hranolky raz za 6 mesiacov podla mna nemoze az tak skodit. Vacsina zeleniny v obchodoch je tiez vypestovana do krasy vdaka chemii, takze....je otazne, co je skodllive. Dnes uz asi vsetko.


  • frezia68, 29. mája 2010 o 17:04
    Ak bývaš v bloku,olej nikdy nelej do výlevky,či WC a tak isto zbytky kávy-upchávaš aj spoločný odpad.....,v dome sa toho vieš zbaviť.Hranolky nerobím,radšej a rada pečiem v rúre na rôzny spôsob.Posledná večera bola na krúžky nakrájené nové zemiaky a na každý krúžok kúsok bryndze + kyslé mlieko z automatu :-))


  • hkbarbie, 29. mája 2010 o 17:06
    ja hranolky musim jest zo zdravotnych dovodov, ked ich nemam aspon raz do tyzdna, mam depresiu :-) vyprazanie ci uz vo friteze alebo len tak v panvici je nezdrave, ale o to chutnejsie :-) ale aby som len neprovokovala, ja ich kupujem zmrazene, su tenucke a stoja u nas menej ako ked si kupim kvalitne dovazane zemiaky z Francuzska, lebo cinske su velmi vodnate a americke tiez nestoja za nic. U nas musia byt hranolky chrumkave, inac to nema cenu. Takze raz za cas si ich vsetci doprajeme, ale kedze nejeme nic ine vyprazane, vsetko sa pecie v rure, aj rezne, tak nemam vycitky svedomia :-)


  • jezibabka1, 29. mája 2010 o 17:22
    moje hranolky su podľa nálady: chce sa mi? - narežem zemiaky, opečiem nezdravo v oleji, osuším, osolím. , nechce sa mi? - kúpim mrazené, šmarím ich na suchý pekáč a upečiem v rúre, osolím. A olej ide do výlevky, bohužiaľ separujem iba sklo, plast a papier, lebo je to u nás dostupné. A vôbec mi toto nezdravé jedlo nevadí, lebo ho máme asi tak raz krat za 2 týždne:)


  • alexdidi, 29. mája 2010 o 17:39
    nemôžem si pomôcť, ale podľa mňa tu neplatí - domáce lepšie ako kupené - kupené mrazené sú chrumkavé a tie domáce mäkké...a ja si tiež myslím, že hranolky majú byť chrumkavé...tie mrazené sú rôznej kvality, ako píše @tinca...najrad šej mám tie kvalitné/i drahšie/, ktoré sa robia v rúre, takže nemám problém s olejom...hranolky však robím tak 2x v roku, aj to hlavne pre vnuka, ja ich moc neobľubujem...a odrádza ma iste aj to, že sú tak nezdravé.


  • frezia68, 29. mája 2010 o 17:54
    O tom oleji a usadenín z kávy som písala len preto,že bývam vo vežiaku a a často platíme "fekál" na prečistenie potrubia a práve tým sa zapcháva,doplácajú bývajúci na prízemí,lebo tam voda"vybuchuje" a nie je to radosť.....kto býva hore,nemá problém,len trocha dopláca...:-)))


  • aja1, 29. mája 2010 o 17:59
    Fritézu som doma použila iba raz,radšej si vysmažím hranolky na čerstvom oleji .A hranolky si robím z čerstvo očistených zemiakov.Ale kamarátka kupuje mrazené hranolky a pečie ich na plechu v rúre na pečiacom papieri samé bez oleja,veď sú predsmažené a nejaký ten olej už na nich je.
    Olej zo smaženia dávam do plastovej fľaše a použijem na rozkúrenie ohniska napr.na chate


  • evanaaa, 29. mája 2010 o 18:13
    Ak hranolky, tak len tie, čo sa pečú v trúbe - netreba olej,načo, keď u sú prepečené.Soliť vždy treba až hotové. A keď sa robia čerstvé, priamo zo zemiakov, vyprážajú sa na dva krát.Presný postup som čítala a le už si ho tak nepamätám, keďže ho nepotrebujem.Možno nieko z vás si ho pamätá.


  • bozulka, 29. mája 2010 o 19:38
    Hranolky určite ano,my ich máme radi.Roky som používala fritézu nielen na zemiaky,ale aj na smažené jedlá-rezne,ryby,karfiol,šišky-vždy to bolo nádherne voňavé a chrumkavé.Potom som začala "smažiť" v rúre a bolo to zase dobré hoci nie až tak dobré.Dosť sa to predražilo lebo som často menila olej/2,5l/Teraz hranolky menšie,väčšie,osminky aj so šupkou,mäso,ryby zase všetko robím vo fritéze Tefal bez oleja alebo skoro bez oleja.Na zemiaky asi 1kg použijem kávovú lyžičku oleja,pokvapkám,ochutím korením,mletou rascou a zapnem asi na 20 min.Keď sú málo červené pridám nejakú minutu.Po upečení osolím,nechám premiešať a hotovo.Netreba sušiť od oleja a pritom nie sú suché.Som veľmi spokojná.Keď robím 4 rezne tak sa mi nechce rúra na šporáku zapínať.


  • ela77, 29. mája 2010 o 21:20
    Ja dávam hranolky iba zapiecť do vyhriatej rúry. Len sa potom musia hneď zjesť pokiaľ sú chrumkavé. Ale k tomu receptu na oslavu by som asi radšej urobila tie zemiakové hrebienky. Niekto ten recept tu dal. Vyzerá to zaujímavo a aj je to dobré. Skúšala som, len som zabudla tie polky zemiakov nakrájať šikmo, ja som ich nakrajovala kolmo a na koniec ma napadlo, že nabudúce, nebudem robiť polky zemiakov, ale z každého odrežiem tak tretinu a ten vysoký zvyšok narežiem tak ako to autor receptu radil.


  • vegetarianka, 29. mája 2010 o 21:23
    K príprave sa nevyjadrím, lebo ich nepripravujem, ale poradím, čo s olejom. Stačí nejaké plastové vedierko, v akých sa v Tescu predávajú šaláty. To treba naplniť nejakým savým materiálom (napríklad hobliny), a olej tam vyliať. Vedierko sa nenaplní hneď, vystačí na niekoľko vyprážaní. No a keď bude plné, stačí ho zavrieť, vrchnák zaistiť lepiacou páskou a hodiť do komunálneho odpadu. Skládka síce nie je ideálna možnosť, ale keďže sa u nás použitý kuchynský olej inak nelikviduje, je to určite lepšia možnosť, ako vylievať ho do vody.


  • ela77, 29. mája 2010 o 21:26
    -stefanm- prepáč pomýlila som sa čítala som asi medzi riadkami, myslela som, že ty robíš oslavu, len mi stále vŕtalo v hlave, že to bude oslava bez manželky, tak som si to šla znovu prečítať a zistila som, že ty si chceš svoj jedálniček na sobotu zjednodušiť, lebo ideš aj tak na oslavu. Dnes mám blbý deň, lepšie povedané celý týždeň.


  • viera1, 29. mája 2010 o 22:31
    Postup na domáce hranolky:Nakrájané,príp.pretlačené cez hranolkovač zemiaky prepláchneme a nalejeme studenú vodu,v ktorej ich ponecháme 30-60min,príp. ešte vodu vymeníme,aby sa vyplavil škrob.Potom ich precedíme a dôkladne osušíme na utierke.Nesolíme.Vkladáme do vyhriateho oleja na cca 180°c - 5min.,vyberieme a vložíme ďalšiu dávku.Potom ich pražíme postupne ešte raz,ale dlhšie,podľa druhu zemiakov 7min. dozlatova.Zdravší spôsob je predvarenie hranolkov a vychladnuté na 2-3min osmažiť dochrumkava.Solíme až pred podávaním.inak pustia vodu a sú mazľavé.


  • 2010, 29. mája 2010 o 23:01
    viera 1,
    presne tak , domace su vzdy lepsie ked sa dodrziava technologia pripravy.
    alexdii preco z obchodu robis dvakrat? sprav to iste s tymi doma MUSIA sa robit 2x ako pise viera1, len tak ich budes mat este chrumkavejsie ako z obchodu .U nas sa robia len cerstve a len v trube pecene ( pozrite dole prispevok "58" ten presne rozpisal technologiu pripravy domacich vyprazanych az po teplotu zemiakov a namocenie cez noc v izbovej teplote:
    » zestycook.com/healthy-homemade-french-fries/...



  • 2010, 29. mája 2010 o 23:03
    Sorry , je to prispevok 59


  • alexdidi, 30. mája 2010 o 06:56
    @ , nerobím tie z obchodu 2x/ale tak 2x V ROKU robím hranolky/,robievala som aj tak ako @ vierka...nuž vyskúšam tvoj recept


  • jerica, 30. mája 2010 o 08:26
    Hranolky už vôbec nerobievam, mám radšej uvarené v šupke v slanej vode , keď sú uvarené , prekrojím na polovice , trochu pokorením, korenie na zeleninu , dám na panvicu máslo (množstvom nešetrím) pridám rukou roztlačený cesnak.Opečiem , mám chutné super zemiačky,podávam so zeleninou poliatou sladkým balsamikom, nemusím mať mäso. Uvarím si vždy trochu viac zemiačkov, upečiem len toľko koľko potrebujeme , ostatné si odložím do chladničky.


  • zdezda, 30. mája 2010 o 08:47
    Ahojte, hranolky robievam iba na požiadanie dcéry, my s mužom už také nemusíme, aj dnes robím dcére hranolky s kečupom a my si dáme zemiakovú kašu s rezňom :-), dcéra rezne nejedáva, tak môže smažené zemiaky, robievam aj z obchodu, aj domáce, oboje sú chutné :-), no a olej dávam do prázdnych krabíc od mlieka a do komunál. odpadu . Peknú nedeľu, všetkým prajem :-)


  • ajula, 30. mája 2010 o 11:00
    Ja hranolky milujem a pečiem a robievam ich na veľmi malom množstve oleja, čo znam. že neplávajú. Sú výborné a sem tam ich aj tie ktoré sa nerobia v rúre, tak ja ich v rúre smažím.
    Takže keďže málo oleja dávam do panvice, treba ich trošku viac otáčať. A nie sú ani moc mastné. Solím až po upečení. Peknú nedeľu prajem všetkým :))


  • yoginka, 30. mája 2010 o 15:12
    ja hranolky vúbec nerobím,protože moc nepoužívam olej a to zo zdravotnych dôvodov,vetšinou všetko na vode.



  • babidka, 30. mája 2010 o 16:26
    Ja som zasa "hranolkova" a jedla by som hranolky ku vsetkemu :-)).... samozrejme , skutocnost je trochu ina , aj ja mam rada pestru a zdravu stravu . Mrazene hranolky som robila iba 2-3x aby som to vyskusala .ale niet nad doma urobene hranolky:-) robim ich vsetkymi sposobmi co sa tu v diskusii objavili . aj ja som si nedavno kupila TefalActifry / @Bozulka , konecne rozhodnutie padlo vdaka tebe :-)/ a som celkom spokojna - na tu trosku "suchsiu" chut som si rychlo zvykla a kedze je to vraj zdravsie , tak ma uz aj prestalo klat vlastne svedomie :-) a doprajem si hranolky aj razkrat /ako vravi Jezibabka/ kazdy treti den :-)))))))). moj drahy dostane zemiakovu kasu alebo ryzu a ja si s blazenostou v srdci dam hranolecky:-)


  • furdica, 30. mája 2010 o 18:00
    Hranolky už vobec nemusim robim americke zemiaky v šupke predvarene pokrajane na menšie mesiačiky peciem na peciacej folii s malo tuku do vody pri vareni pridavam ligurček cely a kmin na plech pri pečeni pridavam rozmarín niekedy cesnak na kolieska pokrajany su užasne k nim hociaky drezing aj pri grilovačke k hotovemu grilu hostia skor pojedia zemiaky ako grilovane špeciality


  • vcelka, 30. mája 2010 o 18:56
    Názory na diéty a zdravé potraviny sa rôznia. Ale všetci sa zhodujú v jednom - prepaľovaný tuk je to najhoršie, čo môže byť. A tak keď už hranolky, nuž také predsmažené, ktoré sa dajú dať do trúby na pekáč bez jedinej kvapky oleja. Pravda, chutia len čerstvé - ale však ani fritované hranolky nechutia "odstáte". A dobre si treba pozrieť zloženie - nech sú tam iba zemiaky a olej, žiadne prídavné látky, náhražky zemiakov a pod. Ortodoxní hranoláci si dajú radšej do fritézy čerstvé, doma nahranolkované... nuž ale ja som ortodoxná tlačenkárka a keď už zhreším, tak to už radšej mäsovým smerom... :-))


  • babidka, 30. mája 2010 o 20:12
    no a tie "zdravsie predsmazene " sa ako predsmazia ? vo vode ?...:-)))))) myslela som , ze na oleji :-)))


  • kuchticka, 31. mája 2010 o 05:28
    @furdica a vsetci co radi dobre jedlo.
    Upecene zemiacky v rure (nakrajane na stvrtky), posolene, posypane rozmaryncekom, libeckom, alebo iba petrzlenkovou vnatou a kminom, pokvapkane olivovym olejom - pre ,mna su zdravsie a chutne.!!!


  • viera1, 31. mája 2010 o 10:58
    Babidka,uvarím hranolky cca 10min. a vychladnuté ich dám opražiť do oleja.


  • alexdidi, 2. júna 2010 o 08:09
    hranolky síce často nerobím, zato zemiaky na rôzne iné spôsoby veľmi často.Ak je to ľahká večera s kyslým mliekom, cesnakovým tvarohom a kyslou kapustou tak ako@furdika.Ke ď je to príloha napr. k mäsu, vtedy ich porežem na štvrťky/ v šupke alebo bez/, povarím 2-3 min. a potom pečiem postriekané ochuteným olivovým olejom.


  • vera1132, 17. februára 2014 o 07:32
    mňam hranolky, raz za čas si človek dopraje, ked nie vonku v reštaurácii, tak aspon mrazené si spraviť doma, my oblubujeme McCain .



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist