Domáce celozrnné cestoviny a celozrnné špaldové fettuciny ochutené sušenými paradajkami
Foto: pumaamravec
Domáce cestoviny, to je úplne niečo iné ako kupované. Presne podľa vašej chuti, z akejkolvek múky, so všetkými možnými príchuťami a rôznymi tvarmi - Zobraziť celý popisDomáce cestoviny, to je úplne niečo iné ako kupované. Presne podľa vašej chuti, z akejkolvek múky, so všetkými možnými príchuťami a rôznymi tvarmi - spaghetti, fettuciny, lasagne, bucattini, rigatoni, fusilli....
príprava
Postup
-
1
Neochutené cestoviny sa dajú vyrobiť z akejkoľvek múky ( špaldovej, pšeničnej, rôznej bezlepkovej...celozrnnej aj klasickej), ja používam väčšinou celozrnnú pšeničnú. V tomto prípade som vyrábala celozrnné špaldové fettuciny.
- 2
Múku zmiešame s vodou. Podľa uváženia pridáme vodu alebo múku. Cesto musí byť pružné, no nie príliš naťahovacie lebo by sa cestoviny potrhali. Bochníček cesta rozrežeme na 8 častí.
- 3
Ak máme strojček na cestoviny postup je jasný. Malý bochníček cesta postupne lisujeme na požadovanú hrúbku cca 2 mm. Ja mám 8 možností nastavenia hrúbky a toto je stupeň 4. Potom rozrežeme v nádstavci na fettuciny.
- 4
Ak strojček nemáme, cesto sa dá vyvaľkať na hrúbku 2 mm a potom rozrezať na fettuciny. Celé cesto musí byť pomúčené.
- 5
Rajčinové cestoviny: Sušené rajčiny necháme odkvapkať od oleja. Opláchneme ich pod vodou, lebo do strojčeka na cestoviny sa nesmie dostať nič mastné a nesmie sa umývať pod vodou. Rajčinky zmiešame s troškou vody a ponorným mixérom vytvoríme pastu. Túto pastu vmiešame do múky s vodou. Ďalej pokračujeme ako pri klasických cestovinách, čiže od bodu 2.
- 6
Veľká výhoda čerstvých domácich cestovín je rýchla príprava, do 5 minút sú al dente, tak treba ochutnávať. :) Čerstvé cestoviny sa dajú aj usušiť do zásoby buď na doske alebo na sušiaku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@zuzkabluzka KitchenAid prekonal moje predstavy co vsetko dokaze!:) a mohli by mi dat nejaky darcek za to aku reklamu im robim:D
nudle se vytahují a sušák vůbec nepoužívám. Rozdělám klasický sušák
na prádlo, na něj položím lněné prostěradlo a nudle se suší nádherně.
Vejde se tam cca nudlí z 6 vajec a 600 g mouky. Doporučuji vyzkoušet.
U mě velká spokojenost. Po usušení sušák poskládám, vrátím kam patří
a nemám žádný další "krám" v bytě.