Domáca vianočka

wighy - bez fotkywighy, 3. decembra 2010
Domáca vianočka
Foto: wighy
4
porcie
90 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

500 ml
1 kg
150 g
150 g
3 ks
40 g
štipka




Postup

  1. 1

    Do misy vysypeme múku, ktorú osolíme. K múke pridáme žĺtky, rozohriate maslo, mlieko a nakoniec kvasnice, ktoré necháme nakysnúť(v troške vlažného mlieka rozmrvíme kvasnice a pridáme 1čl cukru a dáme na teplé miesto nabobnať). K zmesi pridáme nakoniec hrsť hrozienok. Zo zmesi vypracujeme tuhé cesto a necháme vykysnúť. Z tohto cesta po vykysnutí upletieme vianočku, potrieme ju rozmiešaným maslom s vanilkovým cukrom a pečieme v rozohriatej trúbe asi pol hodiny. Po vychladnutí nakrájame a podľa chuti natrieme ľubovoľným džemom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

babula90
krásna, tiež ju pečiem, ale zo sušeného droždia, mňamky!!
jerica
Krása nevídaná , ku káve , raňajšiu siestu si viem predstaviť.Maslo, džemík :-))
wighy
Dakujeme pekne, vyskusala som uz vela receptov na vianocku ale tato nam chuti najviac.

@babula90 ano ano aj susene drozdie moze byt aj davam podla toho ake mam doma:)))))
pekarik
z 1kg múky by som piekol 2 vianočky ,skladba surovín je dobrá,chybuje mi citronová príchuť do cesta,upravil by som prípravu cesta o rípravu malého kvasu aj keď sa predlží postup,ale pletenie bude výrazné,nebude zliate"slepé",pliesťzo 4 pramienkov
etika
pripájam sa k Silvii68, tiwž by ma zaujímal recept na prípravu malého kvasu, resp. postup... pekárik, daj vedieť
etika
pripájam sa k Silvii68, tiwž by ma zaujímal recept na prípravu malého kvasu, resp. postup... pekárik, daj vedieť
etika
pripájam sa k Silvii68, tiwž by ma zaujímal recept na prípravu malého kvasu, resp. postup... pekárik, daj vedieť
etika
pripájam sa k Silvii68, tiwž by ma zaujímal recept na prípravu malého kvasu, resp. postup... pekárik, daj vedieť
pekarik
príprava cesta priamym vedením t.j. na záraz,že sa nadavkované surioviny zamiesia spolu a ihneď sa cesto spracuje sa realizuje iba teraz v pekárňach,avšak sa používajú hotové chemické prípravky ,tekuté ,sušené kvasy pre úsporu času,pred tým nikdy a najmä doma sa cesto nepripravovallo priamym,ale nepriamym vedením t.j. na rozkvas,omládok/kvas/,políš/riedky kvas
pekarik
veľká surovinová náročnosť,maslo nahradiť tukoma iba 1OOgr,väčší objem,mlieiko stačí 45O ml.na vianočku potrebujeme tuhšie cesto,droždie upraviť na 5Ogr,do cesta prídať van.cukor-sáčok,citron.aromu 1 pl ,soľ 2Ogr,cesto spracovať na 2 vianočky
pekarik
omládok-2OO gr múky, 15O ml mlieka,5Ogr droždia,cukor 5Ogr,vyšlahať v miske aby sa naštartoval kvasný proces,telota omládku 27-28 C,doba zrenia 3o_4o min,ak spadne po vykysnutí prídať do zbytku surovín,tuk sa pridáva až pri miesení ,nesmie prísť do styku s droždím,mašľovať vianočku rozriedenym vajcom s vodou,aby pri pečení sa rýchlo nefarbila kôrka,vo všeobecnosti prekvasujeme do 3O% múky
wighy
@pekarik ano z tohto mnozstva su 2 vianocky a dakujem ze recept na kvasok, hned si ho aj zapisem:))))
duschko
Velmi pekna fotka. Wyghy, len by som rad vedel postup pletenia. Z kolkych pramenov a tak. Dakujem. Ukladam do MKK.
tinca
dobrý recept,ale škoda, že si nefotila aj pletenie, lebo mladé gazdinky by to isto zaujalo. Ja keďsom pekávala tak som plietla až 3 vrkoče.
wighy
co sa tyka pletenia vrkocov ,tak mne to vobec nejde,tak som si vymyslela vlastny sposob:) spdnu cast urobim len bochnik ako hlebik a na to pritlacim pletenku z 3 vrkocov:) a ono sa to pocas pecenia pekne spoji
bejgi
wighy, ďakujem za vynikajúci nápad na pletenie, je prekrásna aj pekne upečená tak akurát ako sa vraví do zlatista, na vianoce u nás nesmie chýbať a teraz aj pekná bude :-)
andy54
vyskúšali sme a je vynikajúca. Dobrý nápad s tým vanilkovým cukrom....mňam
wighy
To som rada, ze vianocka Vám chuti:)))
dazz
vazena pani, vas recept je tak neskutocna a polovicata hovadina, ze sa cudujem ohlasom, ktore su tu na vas produkt. recept nie je presny a technologia zla, teplota pecenia 175 tiez vysoka, a vysledok poloprodukt podobajuci sa skor na chlieb ako na vianocku... mimochodom... cukor v technologii ani nespominate, prosim upresnit aj pre amaterov. dakujem
wighy

@dazz , pred tym ako by som urobila take vyhlasenie ako Vy ,tak by som si tu polovicatu hovadinu najprv doma vyskusala a potom sa vyjadrovala. Ja nie som pekaren aby moj domaci produkt vyzeral ako z obchodu. Myslim, ze niekolko ludi uz recept vyskusalo a este som taketo staznosti nepocula. A predstavte si ja pečiem pri 175st a problem nikdy nebol. Nie som vystudovany pekar tak poprosim tuto svoju ironiu si skuste vybit niekde inde,dakujem.
babula90
Mám podobný recept ako tento a tiež je vynikajúca! Treba vyskúšať a až potom hodnotiť:-)
haana
Ako maľovaná--krásna a určite aj chutná
enge149
to video na vianočku je super aj zábavné,ďakujem...
nitranka
Pred chvíľou som ju dopiekla už po druhý krát, je to naozaj vynikajúci recept, je fantastická!Ďakujem !
mafinka
...teraz som ju dopiekla ale okolo vianočky to ani nebežalo, má chuť ako klasický kysnutý koláč...
mystic
no ja som sklama z tohto receptu. s cestom sa sice vyborne pracovalo, ale musim suhlasit s dazz. cukor v postupe nie je spomenuty.
tato udajne vianocka chuti ako kysnuty kolac. suhlasim s mafinkou.
neodporucam tento recept.
silvi
my sme robili tiež vianočku ale manžel zaspal a spálilo sa to. Tak som ho poslala von a kým mi nezoženie domácu vianočku, dvere budú zvnútra zamknuté.
abdul
@silvi : Takto týrať osobu blízku. Ja by prišiel až ráno, alebo v pondelok rovno s vedrom.
julkaole
Ja som tento recept vyskúšala, chuťovo je výborný, ale cesto je husté a ťažké. Tento recept neodporúčam. Možno by bolo vhodné nahradiť maslo olejom :-)
pusta
v surovinách jer uvedených 150 g cukor kryštál, ale nie je pridaný v postupe, doplň si to tam.
inak krásna vianoočka :-)
bablew89
a mne sa ľúbi! Presne taká, akú mám rada, výborná - maslová, olej by mi tam bol chuťovo asi taký, ako tie "umelé" vianočky z obchodu, ktoré neznášam! (česť výnimkám, dajú sa nájsť aj podľa mojej chuti) Robila som zo sušených kvasníc, vrchnú kôrku som síce nemala tak krásnu (sem tam mi popraskala), moja bola ale zase chrumkavá a hlavne striedka bola úžasná :) A ja som plietla zo 6 častí :P
baker
urcite mozte dotat citronovu skoru, vaniliu alebo ak kupite na slovensku mahlab korenie z Lybanonu, je naozaj vonave ja ho pouzivam do sladkeho peciva




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia