Domáca vegeta
Domáca vegeta

Domáca vegetová soľ z ligurčeka fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 19. júna 2021
Domáca vegetová soľ z ligurčeka (fotorecept)
Foto: gordonko

Recept pre niektorých "zavrhovačov" vegety. Domáca vegeta pripravená z vlastného ligurčeka - bez éčok.

25 minút
príprava

Suroviny

1 rastlina (listy)
2 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ligurček oberieme, lístky pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme na jemno.

    Domáca vegetová soľ z ligurčeka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K rozmixovanému ligurčeku prisypeme hrubozrnnú soľ a poriadne premiešame.

    Domáca vegetová soľ z ligurčeka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes rozotrieme na tácky tak, aby vrstva nebola moc hrubá a mohli sme ju prevracať. Necháme sušiť. Keď je povrch vrstvy suchý, premiešame a necháme znova sušiť, suchý znova premiešame - ja som intenzívne sušil dva dni, nakoľko som si na lepšie rozmixovanie pridal trochu vody.

    Domáca vegetová soľ z ligurčeka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 4 dňoch uložené v čistých pohároch a dobre uzavreté, aby soľ nenaberala vlhkosť z okolia. DOBRÚ CHUŤ.

    Domáca vegetová soľ z ligurčeka (fotorecept) - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Bylinky, Domácnosť, Letné, Sušenie, Bez chémie

Diskusia k receptu

dvorka
Výborný nápad, ligurček so soľou. Ja mám medvedí cesnak takto v poháriku.
V recepte mi chýba množstvo listov ligurčeka. Napríklad môj na záhradke má este len 3 lístky, s dvoma kg soli by to bolo asi nič. A môj tip, ligurček vysušiť a potom pomliet na kávovom mlynčeku.
gordonko
@dvorka (20.6.2021 07:13) vďaka za komentár ,koľko listou neviem , kto by to rátal , bol toho plný kastrolik z jednej rastliny ( cca 1,5 m vysokej ) a potom bud tá sol bude viacej vegetová ,alebo nie ,hlavne že to bude v jedle cítiť a chutiť. Tvoj tip betiem na 50 % ,z usušeneho ligurčeka bude domáca vegeta - už sa suší


1x dvorka
oldomachac
my sme ,,,objavili ,,, ligurcek asi pred 30rokmi, rastol nam na zahrade, jeho listky sme pridavali vsade tam kde bolo treba, my sme kazdy rok dali listky do mrazaka, vydrzal do novej urody, aj sme susili ,,,na horsie casy,,, aj susedom, ale vlani nam zahadne uhynul (ale aj rozmarin) teraz uz mame novu mladu rastlinku, ,,,zlata bylinka,,,
robin1472
Já veškerou bylinkovou sůl dělám tak, že zvolím, které bylinky dám do jedné soli, ty připravím nařežu na co nejmenší kousky a doplním sůl. Takto připravenou směs suším na prkénku a denně přeřezávám a obracím. Takto to provádím každý den do úplného vyschnutí. Před uschováním do dóz dle hrubosti jemně rozmixuji na spec. mixeru. Sůl lépe nasákne vůni koření a je boží .


gordonko
@robin1472 (22.6.2021 07:11)

to nemusí být zlí nápad , skusím část vegetovej soli pomlieť na kávomlínku a uvidíme aká bude .... ďakujem za radu aj komentár
haji
Pěkný recept. Také si libeček - ligurček suším. Nedávám sůl, ale to je o zvyku. Dochutí i nedochutitelné.
babkamt
Tiež mám v záhrade ligurček. Už je vyšší ako ja:-) Zvyknem si ho odkladať do uzatvárateľnej nádoby v mrazničke. Niečo si vždy aj usuším. Robievam bylinkovú vegetu. Nechám sa tebou inšpirovať, spravím podľa teba.