Domáca vegeta

segi - bez fotkysegi, 1. februára 2015
Domáca vegeta
Foto: segi

Pracný recept no bez hnusného glutamanu a konzervantov .

15-20 minút
na 80 °C

Suroviny

3 kg
3 kg
 sušená
1 kg




Postup

  1. 1

    Zeleninu očistíme a rozmixuje / pomelieme na čo najmenšie kúsky ( čím menšie, tým rýchlejšia príprava) . Aj keď sa vám môže zdať že to je veľa zeleniny , po sušení ostane cca 1 kg

  2. 2

    Na sušenie mám dva návody 1. sušíme v teplovzdušnej trúbe na papierom vystlanom pekáči cca 15 minút na 80 stupňoch ( počas sušenia skúšame rukou či je zmes ešte vlhká, radšej menej zmesi na jedno sušenie, aby sa vám presušila poriadne ) 2. na radiátoroch ( treba aspoň jeden deň , zmes nesmie byť vlhká)

  3. 3

    Sušenú zmes zmixujeme buď na prach , alebo ako to mám ja na titulnom obrázku. Pridáme petržlenovú vňať , ligurček a dosolíme podľa chuti , môžeme pridať aj sušený cesnak či sušené huby .

Diskusia k receptu

evanaaa
Na takúto vegetu sa už dávno chystám, ale mi nemá kto pripomenúť.....no teraz si počkám na čerstvú novú zeleninku a konečne spravím, len dúfam, že sa nik nebude pohoršovať, ak sa v receptoch takáto domáca ocitne. Lebo niekto je už len na to slovo ( vegeta, Podravka) alergický.
sjuz
zaujímavé...snáď sa na to niekedy podujmem:)
mezi
Papierovych 500 eur a inych 500 e nie je to iste. To, ze vegeta je zo zeleniny, neznamana, ze zelenina je vegeta. Nevidim ucel, kde by sa vo vareni mala tato zeleninova zmes pouzit. Ak tam kde vegeta, tak neviem neviem. Narozdiel od tvojho produktu je vegetakorenie. Na co plno ludi zabuda. Pripravovat tuto zmes je skoda prace a elektriky, lebo po pridani1-2 PL chut jedla nezneni a ak mam prida viac, tak to dam rovno nesusenu zeleninu. Otazne je do akeho jedla chces davat tolko typov zeleniny? Polievka, omacka, maso? Znesu cerstvu. Na dochutenieuplne staci mat v kvetinaci ligurcek. A popritom si zabudla na cibulu
amelie
@segi , aj ja robím podobnú sušenú zeleninu, občas sa zíde, je to praktické a bez ečiek. tvoja zmes sa mi páči:-)))
marcel83
Parada. Presne rovnako robim aj ja. A @mezi ked sa nepaci, nech si nasype do jedla tu fajnovu z glutamanom, co ona korenim zova. :P
hubata
Je to dobrý nápad na jeseň keď sa potrebuje minúť poškodená zelenina zo záhrady.
segi
@mezi ..... Vegeta =glutaman+80%soľ +5% zeleninovej sušiny . O akom koreni sa bavíme? A ak hovoris o chuti vegety ,tú robi práve ligurcek -maggi ,ktorí v recepte mám.
hannah22
presne ako píše @hubata , na jesen treba použit a hlavne vyuzit zeleninu, robila som ju pravidelne, použitie : do polievok aj omáčok, do plnky , napr. vo sviečkovej ....a pridávala som aj pór a červenú kápiu,bola pekne farebná a gulášovka s nou bola výborná... ale každá kuchárka to má ináč, takže fajný recept a mne pripomenutie.... :)
kimlo
Robievam podobne, a pridávam aj cibuľu..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia