Domáca paštéta od Dezidera (to som ja)

horevent - fotkahorevent, 30. októbra 2012

Takto chutí ozajstná paštéta z mäsa a pečene.

60 minút
príprava
120 minút
na 100 °C

Suroviny

2 kg surová
1 kg
cca 1 kg
2 ks veľká
20 g / 1 kg mäsa
  nastrúhaný




Postup

  1. 1

    Kože pomaly uvaríme so solou a bobkovým listom do mäkka, až sa budú rozpadať. ( Vody toľko aby boli kože ponorené, nie viac a treba ju dolievať počas varenia ) Cibule nakrájame na drobné kocky a usmažíme do sklovita na masti, potom ju po miernom vychladnutí prilejeme do prátu. Mäso aj pečeň pomelieme , mäso niekoľkokrát (= Prát ) Potom v mixéri postupne miešame asi 9/10 objemu celej masy až na kašu. Pomaly pridávame kože aj s vodou, v ktorej sa varili. Nemusíme použiť celú vodu . Ja postupujem tak, že používam čistý lavórik, kde mám namletý prát ,ktorý beriem, meliem ho a prelievam naspäť mixovanú zmes. Dochutiť podľa potreby ( soľ na kg !!!! ) a nalievať do pripravených pohárov, ktoré plníme do ¾ objemu. ( tip č. 2 : používam odrezaný vrch z PET flašky ) Na vrch paštéty položíme bobkový list a zatvoríme.

  2. 2

    Poháre dáme variť na 100 “ C na 2 hodiny ( buď vo velkom hrnci, alebo je možné použiť aj teplovzdušnú trúbu ) . Zmes sa músí variť pomaly, ale isto, lebo teraz sa vlastne stáva paštétou. Na druhý deň ešte raz na 30 min tiež pri max. 100 st ( sterilizácia). Pred konzumáciou sa bobkový list odstáni a paštéta sa v pohári premieša nožom, pretože stuhne, vplyvom prítomnosti koží. ( vlastne akoby želatíny )

Diskusia k receptu

abdul
Dávam do knihy, niekedy skúsim.
kimlo
Super, tekéto recepty mám rád!.. Ešte mi prezraď kto vyrába tie kotliny z pivných sudov, mal by som o jednu záujem.. v profile mám mailovú adresu, budem rád keď sa ozveš.
horevent
Ďakujem za pochvalu :-), no a tie kotliny vyrábam ja , osobne. A na tej, ktorá je na foto som vyhral na Majstrovstvách Sveta vo varení gulášu pekné 1. miesto. Bolii v Zlatovciach....., to je v Trenčíne :-)
horevent
Ďakujem za pochvalu :-), no a tie kotliny vyrábam ja , osobne. A na tej, ktorá je na foto som vyhral na Majstrovstvách Sveta vo varení gulášu pekné 1. miesto. Bolii v Zlatovciach....., to je v Trenčíne :-)
evanaaa
Profík, vidieť aj na recepte. Dávam si ho do mojej KK - Paštéky, aj keď asi by som v tom množstve pre nás nerobila, ale ktovie, možno raz......A tie kotle, či kotliny sú len na varenie gulášu, či?
horevent
re. evanaa > Ďakujem, ale profík nie som. No a tiento kotlék používam na všetko, čo sa doň zmestí. Je urobemý tak, že do spodnej časti sa zmestí plynová flaša z hprákom, no a na terase sa varí napr. huspenina, škvarí sa masť atp, čiže jedlá ktoré sú fajn, ale na rovinu : vetrá sa po nich dosť dlho :-)
toptaste
nno, robili sme doma snad 30 krat pecenovu, uplne ina receptura, kde ide menej pecienky ale ide tam husaci tuk miesto kozi.........ja dnes robim podobnu ale kedze v Nemecku husaci tuk nemam, tak som koze dal uvarene....ale pomer medzi pecienkou a bocikom opacny, plus mlete bravcove s hovadzim......a korenin trosku bohatsie o zelene korenie, cibule viac........tak uvidim po uvareni......Pali co som robil pred tyzdnom da vyrobcu dole ako handru........a do skla, v Nemecku viem sklo stvrtkilovy objem za 35 centov......to sa plechovice neoplatia..........ale klobuk dolu majstrovi aj tak.....dal inspiraciu........
toptaste
urobil som zmeny v recepte, vecer som ich prebral s dedkom......trafil som naprosto presne na stary rodinny recept.....pomer medzi pecienkou a masom respektive bocikom jedna ku trom v prospech bocika s masom....aby pasteta nebola sucha je v originaly husaci tuk, ten bohuzial v Nemecku nemam k dispozicii, tak som uvaril koze a pomlel.....sviezost zdvihne zelene korenie a viac cibule, ani muskatovym orechom som nesetril...zajtra ochutnavka, aj ked skutocna kvalita sa ukaze az o nejaky tyzden a neskor........




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia