Domáca paštéta od Dezidera (to som ja)
Autor receptu: horevent
Takto chutí ozajstná paštéta z mäsa a pečene.
60 minút príprava |
120 minút na 100 °C |
Postup
- Kože pomaly uvaríme so solou a bobkovým listom do mäkka, až sa budú rozpadať. ( Vody toľko aby boli kože ponorené, nie viac a treba ju dolievať počas varenia )
Cibule nakrájame na drobné kocky a usmažíme do sklovita na masti, potom ju po miernom vychladnutí prilejeme do prátu.
Mäso aj pečeň pomelieme , mäso niekoľkokrát (= Prát )
Potom v mixéri postupne miešame asi 9/10 objemu celej masy až na kašu. Pomaly pridávame kože aj s vodou, v ktorej sa varili. Nemusíme použiť celú vodu . Ja postupujem tak, že používam čistý lavórik, kde mám namletý prát ,ktorý beriem, meliem ho a prelievam naspäť mixovanú zmes.
Dochutiť podľa potreby ( soľ na kg !!!! ) a nalievať do pripravených pohárov, ktoré plníme do ¾ objemu. ( tip č. 2 : používam odrezaný vrch z PET flašky ) Na vrch paštéty položíme bobkový list a zatvoríme.
-
Poháre dáme variť na 100 “ C na 2 hodiny ( buď vo velkom hrnci, alebo je možné použiť aj teplovzdušnú trúbu ) . Zmes sa músí variť pomaly, ale isto, lebo teraz sa vlastne stáva paštétou. Na druhý deň ešte raz na 30 min tiež pri max. 100 st ( sterilizácia).
Pred konzumáciou sa bobkový list odstáni a paštéta sa v pohári premieša nožom, pretože stuhne, vplyvom prítomnosti koží. ( vlastne akoby želatíny )