Domáca majonéza

mariana33 - fotkamariana33, 13. júna 2012
Domáca majonéza
Foto: mariana33

Takto ma to naučila moja svokra. Mne sa dlho nedarila. Je to rýchle a tá chuť:o)

10 minút
príprava

Suroviny

1  ks
250  ml
2  KL




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu.

    Domáca majonéza - obrázok 1
  2. 2

    V miske najskôr dobre rozšľaháme žĺtok cca.1min. Potom po kvapkách pridávame olej aby sa nám spojil zo žĺtkom. Keď sa začne zmes spájať, môžme liať smelšie. Pridáme horčicu a nakoniec osolíme.

    Domáca majonéza - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravená majonéza sa dá použiť do šalátov, ale ľahko sa dá upraviť na tatarku. Do majonézy pridáme najemno nakrájanú cibuľu, nastrúhanú kyslú uhorku, trochu horčice, soľ a ml.č.korenie. To je iná mňamka.

Diskusia k receptu

laurisia
Presne takto to funguje a rovnaká teplota surovín je základ. Ja si zvyknem vajíčko na majonézu vyložiť z chladničky už večer, aby do rána malo teplotu ako olej. Ale bola by som opatrná s tým odvážnejším pridávaním oleja - niekedy majonéze "zašibe" a sekne sa ak dávam odvážnejšie olej neskôr. Tak radšej pomalšie.
mariana33
tak sa musím priznať, že keď som ju robila dnes, tak jej "šiblo" a ja som postup opakovala...malý mi chcel pomôcť, tak mi prilial oleja trochu viac...:)))
frezia68
Ale tá nešibnutá je veľmi pekná a teda aj chutná a šikovná si kuchárôčka :-)))
mojack
Ja nešlahám šľahačom ale v mixeri, ešte sa mi nikdy nezrazila.
mariana33
keď si predstavím, že moja mama ju miešala ručne aj hodinu do vianočného šalátiku a aj tak sa jej sem tam sekla, tak takto to je rýchlejšie aj na opravu...
laurisia
Poradím Vám trik na opravu .... domáca je domáca, ale ja mám v chladničke vždy pre strýčka príhodu kúpenú tatarku. Aj teda majonéze zašibe a sekne sa - dajte si do inej nádoby lyžicu kupenskej tatarky, alebo majonézy (to je jedno) a tú seknutú pomaly prišľahávajte. Verte mi, funguje to úplne v pohode.
mariana33
ďakujem, to ma nenapadlo, ja začnem s novým žĺtkom a keď sa mi už nová darí a spája sa, tak tam pomaličky pridávam tú seknutú...mne je to ľúto vyhodiť...
xanadu1955
Aj mne sa stalo že majonéze šiblo sekla sa a takže už nebolo čo skaziť tak som to hodila do mixéra riadne zmixovala a čuduj sa svete bola krásna hladká a odvtedy robím len v mixéri a dokonca ani nemám suroviny jednej teploty a olej lejem bez toho aby som dávala pozor a majonéza je krásna , chutná a hladká , vďaka za technické vymoženosti, takže ak majonéze šibne netreba ju vyhodiť , skúste mixér snáď jej napravíte hlavui
modrykamen
Ručne, v mixéri, el. habarkou...miešať, miešať miešať a všetko v rovnakej teplote...a čerstvé vajíčko. Ešte nikdy sa mi majonéza nezrazila, ale lepší recept nepoznám.
karolka
Krásnu diskusiu ste rozviedli o tej "šibnutej" majonéze, tieto skúsenosti sa nedajú inde získať, tie prináša sám život...
sonal
Ak mate mixer z Zepteru, tak urobite majonezu za par sekund a dokonca dietnu..len z oleja a mlieka...bez vajec...
irenaw
majonéza z mlieka a oleja funguje aj v obyčajnom mixéri, nedávno tu bola v receptoch, už som ju párkrát robila :-)
mery8658
Ja majonézu tiež robím stále v mixéri - dokonca dávam celé vajičko k tomu trocha horčice a zvyknem ešte pridať aj trocha cibule aj 1/4cesnaku a soli - rozmíxujem a prilievam smelo olej, keď je majonéza hustá tak ju riedim uhorkovým nálevom. Ešte nikdy sa mi nezrazila je rýchlo hotová a keď do nej nastrúham kyslé uhorky - výborná príloha, ale aj ako uhorkový šalát len tak s chlebom.
jaroslava31
Aj ja vždy do žĺtka pridám najprv horčicu a potom pridávam olej. Nikdy sa takto nesekne. Tá horčica pôsobí ako stabilizátor.
1x fazia
mariana33
robievala som aj ja tú z mlieka obyčajným ponorným mixérom...aj tá je super...ale klasika je klasika:)))
sonal
hej...v obchode a same Ecka...farbiva...pozri si zlozenie..hnus...fuj....
mariana33
aj to je jeden z dôvodov prečo ju robím...nie je to síce najzdravšia vec na svete, ale aspoň tam nie je chémia...:o) a vďaka svokre mám aj biovajcia....:))))))))))
tinca
máš ju ako remeň, skúšala si aj z celých vajec,aj taká je výborná. No ak pridáme cibuľku, uhor. a iné pochutiny, to už je tatarka, NIE majonéza.
mariana33
neskúšala som, ale určite vyskúšam...a tatarku si veru takto vyrábame doma....a to je ozaj lepšia chuť než to čo predávajú v obchode...
mariaklara
Ja robím tiež z celých vajec, na jedno vajce dávam asi 1 dl oleja, dochutím bežne - horčicou a pár kvapiek citrónu, ak chcem tatarku tak pridám cibuľku a uhorku. Mňa ju tiež naučila svokra. Čo sa dá doma urobiť je vždy lepšie a keď sú ešte k tomu vajíčka z vlastného chovu, ani nehovorím.
mariana33
počula som, že keď je robená z celých vajíčok, tak vraj vydrží menej...
mama to testovala a tá bez bielka sa jej skôr pokazila v chladničke, čisto žĺtková vraj až mesiac...no ale tak dlho u nás nikdy nevydrží...:o)))
laurika1
Ja sa bojím toho surového vajíčka :O Pretože už 2x som mala salmonelózu zo surových vajíčok :)
mariana33
keď je vajíčko čerstvé, tak by malo byť v pohode...mňa zásobuje svokra domácimi, tak viem, že sú ozaj čerstvé...dakto mi hovoril, že vždy po manipulácii s vajíčkami celými si treba poriadne vyumývať ruky, kvôli škrupinke, lebo tá môže byť kontaminovaná salmonelou
ckatka
presne ako vravite, salmonela je nebezpecna... a nachadza sa na skrupine - ja ked idem robit daco zo surovych vajec, tak ho predtym namocim do vriacej vody na par sekund a umyjem... pre istotu
nemea1
Ak majonéze zašibe treba jedno žĺtko znova začať miešať a miesto oleja pridavať veľmi pomaly tú seknutú zmes až vznikne majonéza.a až potom ešte prípadne dorobiť s olejom.
royallady
Tak salmonela sa nachádza v šupke a v žĺtku vajíčka a nikdy nie v bielkách. To nám hovorili na hygienickom.
Tá majonéza vyzerá úžasne, vyskúšam ju ešte dnes.
ivan14
Tak já míchám majonézu ručně, vidličkou v hlubokém talíři, mixer jsem ještě nezkoušel. Nebylo důvodu, protože z více než dvou žloutků jsem ji ještě nemusel dělat. Určitě mi to netrvá hodinu, jak tady někdo psal. Žloutek i olej musí mít pokojovou teplotu. Osolím žloutek a pomalu po lžičkách přidávám olej. A pokud se to přece jenom "sekne", pak do jiného talíře nový žloutek, rozšlehat, pomalu přidávat tu sraženinu. A pak teprve hořčici, ocet (nebo lák z okurek), případně pro další použití nastrouhat okurku a cibuli, pepřit.
Vůbec se mi nechce kvůli majonéze špinit mixér. A navíc, je to takový rituál - i když jsem pohan nekřtěný, ateista a pánaboha nepotřebuju, když peču chleba, udělám nad ním křížek. :-)
sara50
@Mariana33 (14.6.2013 14:05)
Salmonelóza nesúvisí s čerstvosťou vajíčok. Buď tam je alebo nie je, Nachádza sa na škrupine. Veľkochovy sú pravidelne kontrolované, domáce nie. Treba zachovať hlavne hygienu.

1x kimlo
lussynuska
Skvela akurat som dorobila polku majonezy a s polky som urobila tatarku nema chybu dakujem za recept vyborny....inak som ju robila prvy krat a zmiesala som naprv zltko s horcicou a olej som liala normalne nie po kvapkach a nezgrcla sa mi takze parada
jack
Včera som ju skúsila.
Postup výborný...podarila sa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia