Foto: sjuz
Dnes som vyskúšala takúto špecialitku:) Nemala som však lososa, ako bolo v origináli - tak som vyskúšala pstruha... Čas údenia je cca 6 - 7 Zobraziť celý popisDnes som vyskúšala takúto špecialitku:) Nemala som však lososa, ako bolo v origináli - tak som vyskúšala pstruha... Čas údenia je cca 6 - 7 minút na steak z lososa. Takýto filet zo pstruha sa pripravuje kratšie - cca 3 - 5 minút.
Postup
-
1
Zo pstruha pripravíme filety.
-
2
Potrieme olejom a osolíme.
- 3
Do plechovej krabice od sušienok ( mala by byť vyššia, nie nízka - ja som takú našla až v rakúskom Metre ) dáme tenkú vrstvu pilín.
- 4
Nad piliny umiestnime rošt. Hľadala som súpravu na jednorazové grilovanie - je to taká tácka s dreveným uhlím a roštíkom. Tento som použila. Natrieme ho olejom, aby sa ryba neprilepila.
- 5
Do vrchnáku krabice urobíme 6 dierok, o priemere cca 0,5 cm. Manžel mi ich vyvŕtal za 3 minútky:)
- 6
Na rošt položíme filety dolu kožou.
- 7
Krabicu zavrieme a položíme na ohnisko. Ja som dala na rošt, pod ktorým bola pahreba a mierny ohník. No je možné toto urobiť aj doma na plynovom sporáku. Len počítajte s tým, že z dierok pôjde údený dym....:) Necháme na ohni cca 4-5 min maximálne, pretože filety sú tenučké. Ak by ste pripravovali takto steaky z lososa, je treba ich nechať na ohni 6 minút. Ja som ako prílohu pripravila guacamole a na rošte opečené bagetky. A samozrejme chladené pivko:))
- 3
Zaujalo ma to, že je to niečo iné....
@sjuz zhruba tak dlho ako toho lososa,asi 7-8 minut ale treba priebežne sledovat ..
Robievame salmon a pstruh a cerstvu tresku. vsetky si ale drzia svoju specificku chut.
@Sovka , udenim sa ti ryba zaroven aj "udusi" a tak ju dalej nemusis upravovat, preto ma aj taku specificku chut aj ta zalezi od toho, ake piliny pouzijes.
My tu pouzivame jablkove drevo alebo "hickory" (neviem slovensky prepac) a piliny dobre pofrkame vodou aby dymili statocne.
tinca - jasnačka:) kľudne sa ozvi:)