Doma rýchlo údená ryba fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 27. júna 2010
Doma rýchlo údená ryba (fotorecept)
Foto: sjuz

Dnes som vyskúšala takúto špecialitku:) Nemala som však lososa, ako bolo v origináli - tak som vyskúšala pstruha... Čas údenia je cca 6 - 7 Zobraziť celý popisDnes som vyskúšala takúto špecialitku:) Nemala som však lososa, ako bolo v origináli - tak som vyskúšala pstruha... Čas údenia je cca 6 - 7 minút na steak z lososa. Takýto filet zo pstruha sa pripravuje kratšie - cca 3 - 5 minút.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Zo pstruha pripravíme filety.

    Doma rýchlo údená ryba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potrieme olejom a osolíme.

  3. 3

    Do plechovej krabice od sušienok ( mala by byť vyššia, nie nízka - ja som takú našla až v rakúskom Metre ) dáme tenkú vrstvu pilín.

    Doma rýchlo údená ryba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nad piliny umiestnime rošt. Hľadala som súpravu na jednorazové grilovanie - je to taká tácka s dreveným uhlím a roštíkom. Tento som použila. Natrieme ho olejom, aby sa ryba neprilepila.

    Doma rýchlo údená ryba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vrchnáku krabice urobíme 6 dierok, o priemere cca 0,5 cm. Manžel mi ich vyvŕtal za 3 minútky:)

    Doma rýchlo údená ryba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rošt položíme filety dolu kožou.

    Doma rýchlo údená ryba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krabicu zavrieme a položíme na ohnisko. Ja som dala na rošt, pod ktorým bola pahreba a mierny ohník. No je možné toto urobiť aj doma na plynovom sporáku. Len počítajte s tým, že z dierok pôjde údený dym....:) Necháme na ohni cca 4-5 min maximálne, pretože filety sú tenučké. Ak by ste pripravovali takto steaky z lososa, je treba ich nechať na ohni 6 minút. Ja som ako prílohu pripravila guacamole a na rošte opečené bagetky. A samozrejme chladené pivko:))

    Doma rýchlo údená ryba (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

elmer
ak sa nemylim, tak je to recept od Jamieho Olivera...videl som ho v TV asi pred 1-2 rokmi a vzdy som to chcel strasne skusit, len som sa nejak nevedel dopracovat k vhodnej krabicke na udenie...stoji to za to??
jezibabka1
@sjuz ako obyčajne origoš nápad:) tiež som to videla na paprike, ale nemala by som odvahu to skúsiť:) aj keď už na pohľad to vyzerá lákavo:)))a čo je to guacamole?
egreska
@sjuz aj my takto udime cez leto rybky,skuste zaudit čerstvé makrely,su fantastické !! Pre nas jednoznačne najlepšie,minule som kupila 2 baliky v akcii takže čakaju na svoju príležitost :-))
evas13
Sjuz výborný nápad a fantasticky si to vymyslela. Na jednom nete bol aj pristoj na domáce údenie, len sa mi to nedalo stiahnuť, ani link s kopírovať. :)))
evusik
@elmer podobnú plechovú krabicu dostať kúpiť v Ikei, ja som kúpila súpravu 2 krabíc väčšia má rozmery 36x20x13 (dxšxv) a tá druhá je menšia tak, že sa dá vložiť do väčšej a stálo to nejakých 150,-Sk, kupovala som to asi pred dvoma rokmi. Takže možno by to stálo zato vyskúšať to...
evusik
@sjuz vyzerá to veľmi fajnovo ..... skúšala si takto grilovať aj niečo iné?
sjuz
áno, robil Jamie Oliver:). Robila som prvý raz, nabudúce chcem skúsiť aj niečo iné tam šupnúť:)
Zaujalo ma to, že je to niečo iné....
sjuz
egreška - ako dlho potom robíte celú makrelu?
frezia68
údené makrely mám veľmi rada,ale taký zlepšovák asi nevyužijem,lebo kúpim asi raz v mesiaci.Hoci domáce sú domáce a @ sjuz,si šikovnica :-))
frezia68
@egre ška:kde dostať čerstvé makrely?Okrem pstruhov a kaprov som tuším ani iné nevidela.
sjuz
napr. v Bille mávajú, aj čerstých pstruhov...Alebo si kúp mrazené, tie mávajú aj v Jednote v mraziakoch....
egreska
@frezia ,bežne ich dostat v s supermarketoch,mrazene .Je ich asi pät velkych v balení a stoja v akcii ani nie 3 eura..
@sjuz zhruba tak dlho ako toho lososa,asi 7-8 minut ale treba priebežne sledovat ..
sovka62
Pre zaťa sme obstarali také čudo, čo je tri v jednom - otvorené ohnisko, gril aj údiareň. A aby bolo už komplet doobjednali sme ešte 2o-litrový kotlík na guláš. Má kamaráta rybára, tak mu posuniem tvoj recept a môžu údiť. Inak, som prekvapená, že tá ryba je vyúdená za pár minút. A to sa potom je surová? Prepáč, že sa pýtam ako debil, ale ryby nejedávam, tak neviem.
honestka
Udene su pochutka, krasa Sjuz ako si si poradila, my pouzivame BBQ.
Robievame salmon a pstruh a cerstvu tresku. vsetky si ale drzia svoju specificku chut.
@Sovka , udenim sa ti ryba zaroven aj "udusi" a tak ju dalej nemusis upravovat, preto ma aj taku specificku chut aj ta zalezi od toho, ake piliny pouzijes.
My tu pouzivame jablkove drevo alebo "hickory" (neviem slovensky prepac) a piliny dobre pofrkame vodou aby dymili statocne.
honestka
do zazitkov by som mohla napisat, ked sme ako cerstvi slovensky pristahovalci sem chceli poriadne klobasy na prve viacnoce a nikde sme ich nenasli, tak sme ich tiez takto vlastnorucne udili v BBQ ... lenze to nebol taky ten "studeny dym" a tak sa nam skor uvarili...zdaleka od dnesnych ktore nam udia specialisti.
sjuz
Sovka - po takej údiarni túži aj môj manžel:), premýšľame, že si dáme ´další rok niečo také postaviť na záhrade....
evanaaa
Sjuz, a nedal by sa na to údenie použiť ten jednorazový gril z hliníkovej fóle? Je tam už aj uhlie v tej miske aj roštík. A prikriť by sa to mohlo ďalšou miskou, bez toho príslušenstva.
tinca
@sjuz slintám, lebo ryby sú moje, ale tá moja minikuchyňa by bola zasmradená. Ale ak prídem do Blavy kľudne sa dám pozvať, čo ty na to???
sjuz
to by nebolo údenie, ale grilovanie, evanaaa...musia byť piliny, nie uhlie.
tinca - jasnačka:) kľudne sa ozvi:)
evanaaa
Sjuz, ďakujem, máš pravdu, je to rozdiel. Ja som myslela hlavne kvôli tej miske z hliníku.
benko
No to je paráda, čo všetko sa tu človek nedozvie... Vlastne dozvie... Vyskúšam!
volt
Ja mam urobenu krbicu z plechu 2mm a už viac ako 20 rokov takto upravujem všetky druhy rýb.
amelie
sjuz, skvely napad :-) ukladam si do kk a dakujem.
kamen18
Toto je super topic. Podarilo sa mi zohnať recept na údenie rýb od dlhoročných rybárov. Keď budem mať viac času, tak ho uverejním.
kamen18
sovka62 - to čudo ohnisko-gril-udiareň mám doma bolo to v akci v BILLE za 39 Eur. Už som vyskušal gril, ale udiareň ešte nie. Dám vedieť keď sa mi to podarí.
norbitos29
Ak hladate origos udiarne tak kliknite napr na www.okfish.sk sekcia udiarne.vyberie si tam naozaj kazdy.ceny od. 20 e ale odporucam.aj ja mam llen najlacnejsie ale len s usmevom.sikovne prenosne postacujuce




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia