Doma rýchlo údená ryba (fotorecept)
Autor receptu: sjuz
Dnes som vyskúšala takúto špecialitku:) Nemala som však lososa, ako bolo v origináli - tak som vyskúšala pstruha...
Čas údenia je cca 6 - 7 minút na steak z lososa. Takýto filet zo pstruha sa pripravuje kratšie - cca 3 - 5 minút.
Postup
- Zo pstruha pripravíme filety.
- Potrieme olejom a osolíme.
- Do plechovej krabice od sušienok ( mala by byť vyššia, nie nízka - ja som takú našla až v rakúskom Metre ) dáme tenkú vrstvu pilín.
- Nad piliny umiestnime rošt. Hľadala som súpravu na jednorazové grilovanie - je to taká tácka s dreveným uhlím a roštíkom. Tento som použila.
Natrieme ho olejom, aby sa ryba neprilepila.
- Do vrchnáku krabice urobíme 6 dierok, o priemere cca 0,5 cm.
Manžel mi ich vyvŕtal za 3 minútky:)
- Na rošt položíme filety dolu kožou.
- Krabicu zavrieme a položíme na ohnisko. Ja som dala na rošt, pod ktorým bola pahreba a mierny ohník. No je možné toto urobiť aj doma na plynovom sporáku. Len počítajte s tým, že z dierok pôjde údený dym....:)
Necháme na ohni cca 4-5 min maximálne, pretože filety sú tenučké.
Ak by ste pripravovali takto steaky z lososa, je treba ich nechať na ohni 6 minút.
Ja som ako prílohu pripravila guacamole a na rošte opečené bagetky.
A samozrejme chladené pivko:))