Doma rýchlo údená ryba (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Dnes som vyskúšala takúto špecialitku:) Nemala som však lososa, ako bolo v origináli - tak som vyskúšala pstruha... Čas údenia je cca 6 - 7 minút na steak z lososa. Takýto filet zo pstruha sa pripravuje kratšie - cca 3 - 5 minút.

Postup

  1. Zo pstruha pripravíme filety.
  2. Potrieme olejom a osolíme.
  3. Do plechovej krabice od sušienok ( mala by byť vyššia, nie nízka - ja som takú našla až v rakúskom Metre ) dáme tenkú vrstvu pilín.
  4. Nad piliny umiestnime rošt. Hľadala som súpravu na jednorazové grilovanie - je to taká tácka s dreveným uhlím a roštíkom. Tento som použila. Natrieme ho olejom, aby sa ryba neprilepila.
  5. Do vrchnáku krabice urobíme 6 dierok, o priemere cca 0,5 cm. Manžel mi ich vyvŕtal za 3 minútky:)
  6. Na rošt položíme filety dolu kožou.
  7. Krabicu zavrieme a položíme na ohnisko. Ja som dala na rošt, pod ktorým bola pahreba a mierny ohník. No je možné toto urobiť aj doma na plynovom sporáku. Len počítajte s tým, že z dierok pôjde údený dym....:) Necháme na ohni cca 4-5 min maximálne, pretože filety sú tenučké. Ak by ste pripravovali takto steaky z lososa, je treba ich nechať na ohni 6 minút. Ja som ako prílohu pripravila guacamole a na rošte opečené bagetky. A samozrejme chladené pivko:))