Foto: brmbuska
Piekla som ho prvý raz, ale chuťovo je skvelý. Veľmi jedoduchý, dlho vydrží čerstvý.
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Do veľkej misy si dáme: múku, soľ, všetky semienka, nastrúhané vychladnuté zemiaky. Vlažnú vodu rozdelíme na 2 časti - 2 a 4 dcl. Do 4 dcl pridáme ocot, z 2 dcl trochu odlejeme a nahradíme vlažným mliekom, pridáme cukor, kvások. Po vykysnutí vlejeme do misy aj s vodou s octom a hnietime cesto. Ručne cca 20 min., mixérom stačí 15 minút. Odložíme zakryté čistou suchou utierkou na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť. Po hodine premiesime a necháme kysnúť ešte 45 minút.
-
2
Rúru zapneme na 200 st. a cesto si premiestnime do masťou dobre vymasteného pekáča. Utľapkáme vareškou a potrieme studenou vodou, posypeme semienkami podľa chuti a necháme ešte 10 minút pokysnúť.
-
3
Pečieme hodinu. Prvých 15 min. na 200 st. potom pridáme na 220 st a ku koncu zasa stíšime na 200st. Sledujeme kôrku, keby začala prihárať, nadkryjeme. Hneď po dopečení vyklopíme,potrieme studenou slanou vodou, zabalíme do utierky a až do vychladnutia pretáčame na hrany, aby sa spodok nesparil - aspoň 5x. Ja som si to opierala o barový pult. Ak budeme mať chlieb zabalený v suchej utierke, vydrží dlho čerstvý.
domacipekarny.dama.cz/recepty.php...
Tieto Vianoce mi však doniesol Ježiško formu na biskupský chlebík úmyselne väčšiu, ako je bežná veľkosť, táto má rozmery dĺ-31cm, š-15cm a v-10cm s teflonovým povrchom.
Chlebík si nechám v pekárničke iba vymiesiť a pečiem vo forme od Ježiška. V nej upečený má tvar toustového chleba, aj keď vrchná strana vyzerá ako pekný hríb. Formu mierne vymastím.
Zmestí sa tam cesto zo 60 dkg múky + ostatné suroviny. Pri príprave postupujem a pečiem tak, ako je bežne udávané vo všetkých receptoch.
Ak by ti pomohol môj príspevok na nabratie odvahy piecť chlebík v rúre , budem rada.
Ak máš menšiu formu, odober trochu z cesta a to upeč ako bagetku. Budeš mať aj chlieb, aj ešte čosi navyše.