Doma pečený chlieb

brmbuska - fotkabrmbuska, 23. januára 2013
Doma pečený chlieb
Foto: brmbuska

Piekla som ho prvý raz, ale chuťovo je skvelý. Veľmi jedoduchý, dlho vydrží čerstvý.

20 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
3 ks
1 kocka
1 ČL
3 ČL
3 ČL
1 PL
1 PL
3 PL očistené
6 dcl
 na vymastenie
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do veľkej misy si dáme: múku, soľ, všetky semienka, nastrúhané vychladnuté zemiaky. Vlažnú vodu rozdelíme na 2 časti - 2 a 4 dcl. Do 4 dcl pridáme ocot, z 2 dcl trochu odlejeme a nahradíme vlažným mliekom, pridáme cukor, kvások. Po vykysnutí vlejeme do misy aj s vodou s octom a hnietime cesto. Ručne cca 20 min., mixérom stačí 15 minút. Odložíme zakryté čistou suchou utierkou na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť. Po hodine premiesime a necháme kysnúť ešte 45 minút.

    Doma pečený chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Rúru zapneme na 200 st. a cesto si premiestnime do masťou dobre vymasteného pekáča. Utľapkáme vareškou a potrieme studenou vodou, posypeme semienkami podľa chuti a necháme ešte 10 minút pokysnúť.

    Doma pečený chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme hodinu. Prvých 15 min. na 200 st. potom pridáme na 220 st a ku koncu zasa stíšime na 200st. Sledujeme kôrku, keby začala prihárať, nadkryjeme. Hneď po dopečení vyklopíme,potrieme studenou slanou vodou, zabalíme do utierky a až do vychladnutia pretáčame na hrany, aby sa spodok nesparil - aspoň 5x. Ja som si to opierala o barový pult. Ak budeme mať chlieb zabalený v suchej utierke, vydrží dlho čerstvý.

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
@Brmbuska , pekny chlebik, si sikovna, urcite si domaci pochutili, ja peciem chlebik len v pekarni, este som nenabrala odvahu piect v rure, upeceny chlieb davam vychladit na mriezku, vyskusaj aj ty, nebudes ho musiet prekladat-ber to len ako dobru radu,zelam ti pekny den:-)
Keď ja nemám takú vhodnú mriežku :-( Najskôr som si kúpila pekáreň a jediné, čo tam viem urobiť fakt dobre, je vianočka. Ani jeden chlieb sa mi tam nepodaril. No z tohoto som blažená!
brmbuska, aj my sme si zvykli tiež na domáci chlebík, najprv pečený v pekárničke a neskôr sme začali piecť v rúre na plechu vyloženom papierom na pečenie. Aj tvarovo aj chuťovo nám chutil.
Tieto Vianoce mi však doniesol Ježiško formu na biskupský chlebík úmyselne väčšiu, ako je bežná veľkosť, táto má rozmery dĺ-31cm, š-15cm a v-10cm s teflonovým povrchom.
Chlebík si nechám v pekárničke iba vymiesiť a pečiem vo forme od Ježiška. V nej upečený má tvar toustového chleba, aj keď vrchná strana vyzerá ako pekný hríb. Formu mierne vymastím.
Zmestí sa tam cesto zo 60 dkg múky + ostatné suroviny. Pri príprave postupujem a pečiem tak, ako je bežne udávané vo všetkých receptoch.
Ak by ti pomohol môj príspevok na nabratie odvahy piecť chlebík v rúre , budem rada.
Ak máš menšiu formu, odober trochu z cesta a to upeč ako bagetku. Budeš mať aj chlieb, aj ešte čosi navyše.

Pridaj komentár k receptu: