Doma pečený chlieb
Autor receptu: brmbuska
Piekla som ho prvý raz, ale chuťovo je skvelý. Veľmi jedoduchý, dlho vydrží čerstvý.
20 minút príprava |
60 minút na 220 °C |
Postup
- Do veľkej misy si dáme: múku, soľ, všetky semienka, nastrúhané vychladnuté zemiaky. Vlažnú vodu rozdelíme na 2 časti - 2 a 4 dcl. Do 4 dcl pridáme ocot, z 2 dcl trochu odlejeme a nahradíme vlažným mliekom, pridáme cukor, kvások. Po vykysnutí vlejeme do misy aj s vodou s octom a hnietime cesto. Ručne cca 20 min., mixérom stačí 15 minút.
Odložíme zakryté čistou suchou utierkou na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť. Po hodine premiesime a necháme kysnúť ešte 45 minút.
- Rúru zapneme na 200 st. a cesto si premiestnime do masťou dobre vymasteného pekáča. Utľapkáme vareškou a potrieme studenou vodou, posypeme semienkami podľa chuti a necháme ešte 10 minút pokysnúť.
- Pečieme hodinu. Prvých 15 min. na 200 st. potom pridáme na 220 st a ku koncu zasa stíšime na 200st. Sledujeme kôrku, keby začala prihárať, nadkryjeme.
Hneď po dopečení vyklopíme,potrieme studenou slanou vodou, zabalíme do utierky a až do vychladnutia pretáčame na hrany, aby sa spodok nesparil - aspoň 5x. Ja som si to opierala o barový pult.
Ak budeme mať chlieb zabalený v suchej utierke, vydrží dlho čerstvý.