Foto: ailuj82
Snáď najznámejšia maďarská torta, ktorú vynašiel József C. Dobos, známy budapeštiansky cukrár v roku 1884.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do jednej misky dáme žĺtky a 50 g cukru, do druhej bielky a zvyšných 50 g cukru. Vyšľaháme najskôr sneh do tuha potom žĺtky do husta.
-
2
Obe zmesi opatrne zmiešame, pridáme múku a rozpustené, vychladnuté maslo.
-
3
Asi 4-5 PL cesta rozotierame do tvaru kruhu s priemerom 22 cm buď na papier na pečenie, alebo na silikonovú podložku vhodnú aj do rúry. Pečieme pri 180 °C asi 6-7 min. Takto si upečieme 6 piškót.
-
4
Vo vodnom kúpeli miešame vajíčka s cukrom a vanilkou do husta /asi 40 min./. Do horúceho pridáme čokoládu, kakao a po častiach zmäknuté maslo. Krém ručne prešľaháme.
-
5
Jeden plát cesta položíme na tácku, natrieme krémom, priložíme druhý plát, natrieme krémom... a tak pokračujeme s 5 piškótami, končíme krémov hore a potrieme aj boky torty.
-
6
Na rozpálenej panvici si zo 150 g cukru pripravíme karamel. Odloženú piškótu pokrájame na 12 kúskov, potrieme karamelom a uložíme na vrch torty.
-
7
Celú tortu som robila 3 hodiny, a recept + vkladanie foto mi trvá hodinu a pol :).
Diskusia k receptu