DOBOS TORTA

ailuj82 - fotkaailuj82, 19. apríla 2011
DOBOS TORTA
Foto: ailuj82

Snáď najznámejšia maďarská torta, ktorú vynašiel József C. Dobos, známy budapeštiansky cukrár v roku 1884.

180 minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
100 g
100 g
35 g
PLNKA:
4 ks
200 g
250 g
20 g
35 g
100 g kvalitná
150 g - na karamel




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dáme žĺtky a 50 g cukru, do druhej bielky a zvyšných 50 g cukru. Vyšľaháme najskôr sneh do tuha potom žĺtky do husta.

    DOBOS TORTA - obrázok 1
  2. 2

    Obe zmesi opatrne zmiešame, pridáme múku a rozpustené, vychladnuté maslo.

    DOBOS TORTA - obrázok 2
  3. 3

    Asi 4-5 PL cesta rozotierame do tvaru kruhu s priemerom 22 cm buď na papier na pečenie, alebo na silikonovú podložku vhodnú aj do rúry. Pečieme pri 180 °C asi 6-7 min. Takto si upečieme 6 piškót.

    DOBOS TORTA - obrázok 3
  4. 4

    Vo vodnom kúpeli miešame vajíčka s cukrom a vanilkou do husta /asi 40 min./. Do horúceho pridáme čokoládu, kakao a po častiach zmäknuté maslo. Krém ručne prešľaháme.

    DOBOS TORTA - obrázok 4
  5. 5

    Jeden plát cesta položíme na tácku, natrieme krémom, priložíme druhý plát, natrieme krémom... a tak pokračujeme s 5 piškótami, končíme krémov hore a potrieme aj boky torty.

    DOBOS TORTA - obrázok 5
  6. 6

    Na rozpálenej panvici si zo 150 g cukru pripravíme karamel. Odloženú piškótu pokrájame na 12 kúskov, potrieme karamelom a uložíme na vrch torty.

    DOBOS TORTA - obrázok 6
  7. 7

    Celú tortu som robila 3 hodiny, a recept + vkladanie foto mi trvá hodinu a pol :).

    DOBOS TORTA - obrázok 7

Diskusia k receptu

vini55
Marcelovi slepo závidím, ale neviem čo viac.... Že mu želám všetko naj a nech si to užije.
3sandra3
uhm...pekná tortička.... tak prajem veľa zdravia a príjemnú oslavu
cica2
tak manžel sa určite poteší, krásne sa ti vydarila a musí mať úžasnú chuť!...tiež sa pripájam a prajem všetko najlepšie a krásnu oslavu:)))
dorisa
Aj ja sa pripájam ku gratulacii a tortičku chválim.
babav
Chutna torta!Paci sa mi velmi plnka,ja som doteraz plnila iba maslovou (maslo vyslahane s rozpustenou cokoladou).Ukladam si recept ;-)
babidka
ja iba pozeram:-) taku dobosovu tortu som este nejedla...Toto je nieco , co mi bude urcite chutit! Vsetky recepty co mam s takym nazvom- jednoducho vyhodim a necham si iba tento :-))))
1x evas13
slavka11
ja hladam presne taku dobosku ako bolo dostat pred cca 20timi rokmi v cukrarnach. Teraz su vsetky take umele a na dobosku sa iba podobaju vzhladom ale chut hnus. Nemate niekto presne takuto recepturu? Dakujem
sovka62
Toto je naozaj pravá dobošová torta, s maslom, čokoládou a karamelom! (na ten sa už profesionálni cukrári dávno vykašľali a na dobošky prplú čokoládu). Veľmi sa mi páči.
1x evas13
jatanika
ja som vlastne dobošku nikdy nemala rada... ale to takú z cukrárne... tvoja vyzerá naozaj dobre.... a ten karamelový vršok sa mi veľmi pozdáva :-))
zanci
dobošku aj u nás milujeme robievam ju na oslavy a vrelo ju odporúčam
janger
Este som dobosovu toru nerobila. Recept si odkladam, velmi sa mi paci.
jarunka
Ja som mala rada tiez tie dobosove rezy, co boli dostat v cukrarni pred 30 rokmi. Tato torticka je krasna, recept ukladam a vyskusam. Vdaka.
palokuchki
Velmi chutna torta. Vybrala si si vynikajuci recept na prezentaciu madarskej kuchyni.
orchidea
Robila som synovi na narodeniny tiež dobošovú tortu ale nebola som s receptom spokojná, tak som rada, že môžem vyskúšať tvoj recept, vyzerá veľmi dobre.
zinnajdha
robievam dobošku tak, že do krému pridávam pomleté mandle. Vraj to je pravý krém na dobošovú tortu. Túto múdrosť mám priam z kuchárskej knihy z r. 1968.
hubarka35
no fakt dobošky z obchodu ani mne nechutia a nikdy som to niepiekla doma,nejak ma to nelákalo,ale ako vidim tvoj receptik je super a musim skusit taku tortičku urobit-alebo rezy...
arokis1
takže narodky sa blížia,oskúšam a napíšem...ale vyzerá super,fakt ako tortička našich starým mám - mňam-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia