DOBOS TORTA
Autor receptu: ailuj82
Snáď najznámejšia maďarská torta, ktorú *vynašiel* József C. Dobos, známy
budapeštiansky cukrár v roku 1884.
180 minút príprava |
7 minút na 180 °C |
Postup
- Do jednej misky dáme žĺtky a 50 g cukru, do druhej bielky a zvyšných 50 g cukru. Vyšľaháme najskôr sneh do tuha potom žĺtky do husta.
- Obe zmesi opatrne zmiešame, pridáme múku a rozpustené, vychladnuté maslo.
- Asi 4-5 PL cesta rozotierame do tvaru kruhu s priemerom 22 cm buď na papier na pečenie, alebo na silikonovú podložku vhodnú aj do rúry. Pečieme pri 180 °C asi 6-7 min. Takto si upečieme 6 piškót.
- Vo vodnom kúpeli miešame vajíčka s cukrom a vanilkou do husta /asi 40 min./. Do horúceho pridáme čokoládu, kakao a po častiach zmäknuté maslo. Krém ručne prešľaháme.
- Jeden plát cesta položíme na tácku, natrieme krémom, priložíme druhý plát, natrieme krémom... a tak pokračujeme s 5 piškótami, končíme krémov hore a potrieme aj boky torty.
- Na rozpálenej panvici si zo 150 g cukru pripravíme karamel. Odloženú piškótu pokrájame na 12 kúskov, potrieme karamelom a uložíme na vrch torty.
- Celú tortu som robila 3 hodiny, a recept + vkladanie foto mi trvá hodinu a pol :).