Diskusia k receptu
Slivkový koláč

Slivkový koláč podľa New York Times fotorecept

elenas - fotkaelenas, 27. augusta 2019

Komentáre 1 - 15 z 16


@mathias (30.8.2019 17:16)

Milý @mathias , môj komentár bol v celkovom kontexte k receptom, ktoré pridáva @elenas , lebo sú vo väčšine prípadov kuchársky aj formou podania veľmi príťažlivé a pritom uskutočniteľné aj pre síce nadšených kuchárov, ale nie vynikajúcich cukrárov, ako som aj ja. V ostatnom súhlasím s tým, že v našej kulinárskej tradícii máme skvelé jedlá a koláče, vytvorené s obrovskou fantáziou a šikovnosťou pokolení gazdín (a sem-tam "gazdiniakov"), ktorí zväčša mohli pracovať len s obmedzeným počtom a množstvom surovín. Tieto jedlá dodnes prevažujú aj v mojej kuchyni. Nuž, a podobne, ako je to s jednou z tých našich základných surovín - zemiakmi, ktoré prišli z Nového sveta - ani dnes sa netreba uzatvárať pred novinkami, ktoré rozšíria obzory našej kulinárskej skúsenosti. Peknú nedeľu všetkým.
1x elenas
Ďakujem všetkým za Vaše názory a komentáre. Prajem pekný a chutný víkend!
1x haji
@mathias (30.8.2019 17:16)

Súhlasím, že koláč nie je žiadny zázrak, je veľmi jednoduchý, taký,
na každý deň a asi práve preto mal úspech. Je vďačný, napríklad, keď príde nečakaná návšteva a nemáte veľa času stať pri sporáku alebo dostanete chuť na niečo úplne jednoduché a rýchle.
@mathias (30.8.2019 17:16)
Mylis sa, ja som si myslel to iste, moj mladsi syn sa narodil a zije vonku prisiel so styrmi kamaratmi na slovensko. Moja mama je dobra kucharka a pekarka kysnutych kolacov. Chutilo, ale ked som sa pytal tak ich su vraj lepsie ( podla mna nejeditelne). Asi najdolezitejsie na com si vyrastol, a v anglicky hovoriacich krajinach to nie su kysnute kolace. S tym mletym masom, skus tam stejk a uvidis ake slabe su na slovensku.
@mathias (30.8.2019 17:16)
Mylis sa, ja som si myslel to iste, moj mladsi syn sa narodil a zije vonku prisiel so styrmi kamaratmi na slovensko. Moja mama je dobra kucharka a pekarka kysnutych kolacov. Chutilo, ale ked som sa pytal tak ich su vraj lepsie ( podla mna nejeditelne). Asi najdolezitejsie na com si vyrastol, a v anglicky hovoriacich krajinach to nie su kysnute kolace. S tym mletym masom, skus tam stejk a uvidis ake slabe su na slovensku.
Práveže je to úplne normálne, v krajine mnohých národov.
Je to trené cesto s ovocím a škoricovou posýpkou. Koláč je jednoduchý a chutný. A jeho príbeh ma zaujal, preto som ho vyskúšala presne podľa receptu. Jasné, podobné som už aj ja piekla...
Nič proti receptu, vyzerá chutne, ale súhlasím s mathias- om, a netýka so to len koláčov. Nevedela som, že koláč, ktorý pečiem s tými istými ingredienciami, na veľký plech, na malý by to nemalo význam, má až v Amerike taký úspech. Taký pečiem, keď sa mi nechce robiť kysnuté cesto, alebo potrebujem rýchlo upiecť. Ale inač chválim za nápad podávať ho so zmrzlinou a šľahačkou.
1x elenas
Tak toto musí byť, fantázia.Slivky máme rady,ale tohto roku sa neurodili.Chvalim.
1x elenas
@farbuska (27.8.2019 16:31)
Keby tí Američania prišli na koláče na Slovensko alebo do Moravy, Čiech, asi by požiadali o koláčový azyl.Takýto koláč piekli a určite aj lepší naše babičky v každej dedine.Nuž národ, ktorého kulinárske umenie spočíva v pomletom mäse v žemli, určite nepatrí medzi kulinárske veľmoci, tak sa ani nečudujem, že mal tam takýto úspech

Ďakujem pekne všetkým za komentáre, koláč je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu, nenáročný na suroviny a chutný.
Slivky u nás uz dozrievajú, najbližšie upečiem podľa Teba!
Koláč vyzerá tak, že bude určite chutiť.