Dezert Klárka fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 8. februára 2011
Dezert Klárka (fotorecept)
Foto: alexdidi

Tento recept som získala už asi pred 15 rokmi od mamičky jednej žiačky, ktorá ho pripravila pre maturitnú komisiu ku kávičke. Všetci sme ním Zobraziť celý popisTento recept som získala už asi pred 15 rokmi od mamičky jednej žiačky, ktorá ho pripravila pre maturitnú komisiu ku kávičke. Všetci sme ním boli nadšení a tak tieto vynikajúce orechové rezy občas upečiem. Občas len preto, lebo orechové koláčiky v našej rodine veľmi obľúbené nie sú. Tieto sa však minú veľmi rýchlo....

90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

CESTO:
350 g
3 ks
250 g, alebo maslo
7 PL
20 g
1 PL
 štipka
PLNKA:
250 g
150 ml
20 g
250 g
DOKONČENIE:
7 ks
300 g
100 g, posekané




Postup

  1. 1

    Plnku si pripravíme tak, že orechy zmiešame s cukrom a maslom a sparíme mliekom.

    Dezert Klárka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto: Do vlažného mlieka s cukrom rozdrobíme droždie, posypeme asi lyžicou múky a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Do preosiatej múky so soľou pridáme žĺtky, mäkkú heru, vykysnutý kvások a dobre vymiesime cesto.

    Dezert Klárka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesené cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť dáme na plech a potrieme džemom. Použila som marhuľový, ale ešte lepší je napr. viničkový.

    Dezert Klárka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na džem natrieme orechovú plnku.

    Dezert Klárka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou fólie prenesieme na plnku aj druhú časť cesta.

    Dezert Klárka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme kysnúť na plechu asi hodinu.

    Dezert Klárka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vykysnutí upečieme vo vyhriatej rúre.

    Dezert Klárka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z bielkov a cukru vyšľaháme nad parou tuhý sneh.

    Dezert Klárka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Sneh natrieme na upečený koláč, posypeme sekanými orechmi a zapečieme 10-15 minút pri 180st.C.

    Dezert Klárka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

bazulienka
Pekne nafotené.Mysliš,že by som mohla dať namiesto cukru fruktozu? Cez víkend vyskúšam.
evanaaa
Bazulienk, fruktózu môžeš dať miesto cukru, ale bolo by dobré, keby si ju miešala aj s iným sypkým sladidlom, nielen čistú fruktózu. Do kvásku si musíš dať samozrejme cukor, ináč by nekysol. A tiež by bolo dobré, keby si miešala bielu múku s celozrnnou alebo so špaldovou, najprv len po troche, neskôr aj v pomere 1.1 a potom aj viac, kým si nezvyknete. Ja som už skúšala aj xzlitol, ale miešam aj s tekutými sladidlami. Pomaly sa to naučíš, ani ja som si ešte úplne nezvykla, čo sa dá ale robiť.
evanaaa
Tento koláčik sa aj mne páči, len málo robievam kysnuté, ale už budem musieť, lebo je ich tu veľa.
dorisa
Koláčik sa mi páči hlavne preto,lebo je orechový. Ukladám si recept,ďakujem.
bazulienka
@evanaaa kúpila som sladidla sweet a tekuté diafan aj múku mám špaldovu aj celozrnú ,budem skúšať ,dúfam že sa to naučím.
babav
Pekny ,chutny kolacik!@alexdidi , mozem sa opytat ,ci si nam v uvode naznacila svoje povolanie?
frezia68
Kde sú orechy,všetko mi chutí a už je v KK.Lebo ak vravíš,že každý bol jeho chuťou nadšený,určite je výborný :-)
alexdidi
@babav , teraz si už "užívam" dôchodok, ale takmer 40 rokov som si "užívala" učiteľské povolanie...
matased
je to veľmi podobné, ako ŽERBÓ REZY, až na ten sneh na vrchu.....robievam ho na Vianoce, lebo sa dá z neho veľa nakrájať a aj dlho vydrží
babav
@alexdidi , najlepsie povolanie na svete!Ja som stihla na Slovensku ucit iba 10 rokov, mam krasne spomienky;-)
garanco
Tiež sa mi v prvom momente zdali ako žerbové rezy (neviem , čo je žerbo, žerbó?, preto neviem presne, ako sa to píše). Občas ich pečiem, ale bez peny navrchu. Tá im určite pridá vynikajúcu chuť!
sovka62
@garanco , žerbó je foneticky napísané Gerbaud (názov cukrárne v Budapešti, asi podľa mena majiteľa).
dogagador
@alexidi : mam otazku, kedze tento kolacik nepoznam: ako dlho piect samotny kolac a ci po upeceni najskor nechat vychladnut, potom natriet bielkovou hmotou, alebo hned za horuca?
cica2
to musí byť výborný koláčik, ďakujem za receptík:)...krásne aj nafotené!!!
alexdidi
@dogagador , samotný koláč pečiem tých 30 minút, potom hneď na horúci natieram sneh, posypem orechmi a zapekám 10-15 minút. Možno treba ten čas prispôsobiť rúre, ktorú si poznáš...má byť upečený pekne do ružova cesto a potom aj sneh...
alexdidi
@garanco , @matased , máte pravdu, že Klárka pripomína Žerbó, ale práve sneh a zapečené sekané orechy jej dodávajú inú a výbornú chuť...ja nemám rada Žerbó(akosi mu neviem prísť na chuť), zato Klárka mi chutí veľmi...viem však, že Žerbó má takmer každý rád...nuž, čo? Treba vyskúšať a možno aj porovnať.
jarunka
Tiez vyskusam. Mam orechy. Naozaj je podobny ako Zerbo rezy.
tilau
včera som ho robila, je výborný, voňavý, dala som ríbezľový džem...
slavka11
ja osobne nemam rada kolace z bielkovkou zapecenou penou, ale tieto rezy doniesla kolegyna do prace a ja som zjedla asi 3ks ako mi chutili. Spica




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia