Dezert Klárka (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Tento recept som získala už asi pred 15 rokmi od mamičky jednej žiačky, ktorá ho pripravila pre maturitnú komisiu ku kávičke. Všetci sme ním boli nadšení a tak tieto vynikajúce orechové rezy občas upečiem. Občas len preto, lebo orechové koláčiky v našej rodine veľmi obľúbené nie sú. Tieto sa však minú veľmi rýchlo....

90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Plnku si pripravíme tak, že orechy zmiešame s cukrom a maslom a sparíme mliekom.
  2. Cesto: Do vlažného mlieka s cukrom rozdrobíme droždie, posypeme asi lyžicou múky a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Do preosiatej múky so soľou pridáme žĺtky, mäkkú heru, vykysnutý kvások a dobre vymiesime cesto.
  3. Vymiesené cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť dáme na plech a potrieme džemom. Použila som marhuľový, ale ešte lepší je napr. viničkový.
  4. Na džem natrieme orechovú plnku.
  5. Pomocou fólie prenesieme na plnku aj druhú časť cesta.
  6. Necháme kysnúť na plechu asi hodinu.
  7. Po vykysnutí upečieme vo vyhriatej rúre.
  8. Z bielkov a cukru vyšľaháme nad parou tuhý sneh.
  9. Sneh natrieme na upečený koláč, posypeme sekanými orechmi a zapečieme 10-15 minút pri 180st.C.