Dezert Il castagnaccio

heysugar - fotkaheysugar, 20. februára 2012
Dezert Il castagnaccio
Foto: heysugar

tento typický talianksy dezert z gaštanovej múky budete buď milovať alebo nenávidieť, myslím, že nič medzi tým neexistuje :) prvýkrat ho do mojej pozornosti dostal Emanuele Ridi - známy ako "Talian v kuchyni" - televízny kuchár s podľa mňa jednoznačne najrozkošnejším cudzím prízvukom, už len kvôli nemu som neodolala ho vyskúšať :) PS: gaštanovú múku kúpite v biopotravinách, aj keď je pomerne asi 40 krát drahšia.

10
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
90 g
60 g
1-2 hrnčeky
2 PL
1 čl
štipka
1 PL
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo vode si namočíme hrozienka. Preosejeme múku (tento krok odporúčam, mne sa najprv zdal zbytočný, no nakoniec mi v sitku ostala pavučina z gaštanov) a pridáme do nej studenú vodu, tak aby sa nám vznikla zmes ani nie tuhá, ale ani nie príliš tekutá, moja bola akurát asi po 1 a 3/4 hrnčeku.

  2. 2

    scedíme hrozienka a primiešame do múky. Pridáme olej, časť píniových orieškov, fenikel, pomarančovú kôru, štipku soli a cukor. Zamiešame a vlejeme do vymastenej formy, vrch ešte ozdobíme zvyškom píniových orieškov. Pečieme asi 30 min. pri teplote 180°C. Koláč je hotový, keď má krakovaný povrch.

    Dezert Il castagnaccio - obrázok 2
  3. 3

    Na záver posypeme práškovým cukrom.

    Dezert Il castagnaccio - obrázok 3

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
o múke gaštanovej som len počula, u nás som sa s touto múkou nestretla v žiadnom obchode, môže to byť zaujímavý koláčik a chutí gaštanovo?
Podla pouzitych ingrediencii iste fajnovy kolacik...pravdepodobne
pochadza z oblasti v Taliansku, kde im jedle gastany aj piniove oriesky rastu v zahradach ;-)

Pridaj komentár k receptu: